• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ogrzewanie warsztatu

ojek

SuperMechanior
Punktów
158
Miasto
Węgrów
Potwierdzam, przeszedłem z takiego pieca jak twój na ekogroszek to dym jest niezauważalny praktycznie przy dobrym węglu

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Podpiąłem teraz grzejnik do pieca na eko w chacie. 20 metrów . Szału nie ma ale te 10 stopni jest bez problemu. Resztę nadganiam piecem w warsztacie

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Pellet nie dymi nic. Piec pelletowy z palnikiem rotacyjnym, poezja ;)

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
wiem ,bo rozmawiałem o tamim ....wiesz gdybym do chaty to bez zastanowienia ale tu ? tak głupio

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Mam w domu kocioł na pellet EkoSilver 14kW. Chata 200m2, tygodniowo idzie 150kg pelletu co+cwu. W chacie 22.5st. Full podłogówka.
Gdybym nie wiedział, że się w kotle pali to bym dymu nie dojrzał. Czasem wyglada jakby para leciała.

wuzio

Uczestnik
Punktów
9
Gdybym nie wiedział, że się w kotle pali to bym dymu nie dojrzał. Czasem wyglada jakby para leciała.

ja z tego powodu miałem kontrolę z PGE, bo rachunki za prąd stosunkowo nie duże, dymu brak, a ciepło. Uprzejmie zgłosili że na pewno prąd muszę kraść, bo elektronikę robi, to i z licznikiem sobie poradził...

thekip

SuperMechanior
Punktów
16
Klima teraz nie pobiera duża prądu nie działa grzałka tylko sprężanie wytwarza ciepło

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
420pln .... dobre. Ja bez grzania za grudzień zapłaciłem 460... Teraz po podwyżkach będzie jeszcze zacniej. Szkoda, że URE nie podał ile ma wynosić podwyżka dla firm bo dla zwykłyuch gosppodarstw domowych wymuszono na producentach prądu max 10%. To teraz ile sobie odbiją na nas??

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
Ja dziabnołem fotowoltanike zobacze jak będzie z prądem narazie więcej zużywam niż produkcja bo słońca za mało

JanoOPC

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
auto-chronowski.pl
Ma ktoś coś sprawdzonego do ogrzania hali ok. 100m2 ? Prawdopodobnie padnie na ogrzewanie elektryczne nagrzewnica spiralna czy ceramiczna?. W tym momencie mam nagrzewnice gazową ale to jest słaby pomysł ewentualnie rano do rozgrzania i tyle. Hala jest z płyty warstwowej a ze względu na lokalizacje blisko centrum Krak0wa tylko eko grzanie wchodzi w grę.

thekip

SuperMechanior
Punktów
16
Klima ma scop 1:4
Nagrzewnica spiralna 1:1
Ja grzeje od roku 50 m2 Klima 3.5 kw wychodzi taniej niż groszkiem

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Ma ktoś coś sprawdzonego do ogrzania hali ok. 100m2 ? Prawdopodobnie padnie na ogrzewanie elektryczne nagrzewnica spiralna czy ceramiczna?. W tym momencie mam nagrzewnice gazową ale to jest słaby pomysł ewentualnie rano do rozgrzania i tyle. Hala jest z płyty warstwowej a ze względu na lokalizacje blisko centrum Krak0wa tylko eko grzanie wchodzi w grę.

Na 100 m2 hali z płyty warstwowej wrzuć 2 klimatyzatory split po 5 kW, będzie o wiele taniej niż nagrzewnice i po roku inwestycja Ci się spłaci, a zarazem w upalne lato będzie wydajna praca. Tylko to już sprawdzone w okresie zimowym nie wyłączaj ich tylko w wolnych okresach zmniejszaj ich wydajność do min. (w przeważającej ilości urządzeń to 16 st.C). Teraz jest szansa na tańszy zakup klimatyzatora.

Do góry Bottom