• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ogrzewanie warsztatu

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
Ostatnio miałem ofertę klima 3,5kw za 1200zl.
Gdybym teraz coś budował to tylko takie rozwiązanie, nie dość że w zimę grzanie tanio, bez syfu(dym, popiół, miejsce na opał) i konieczności rozpalania i pilnowania, to jeszcze latem chłodzi. Tylko robiłbym wersję z ogrzewaniem podłogowym.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Przy takiej cenie zainstalowałbym 3 klimy po 3,5 kW, zawsze jest rezerwa i w razie awarii 2/3 grzeje, a poza tym wyjdzie na pewno taniej niż 2 szt po 5 kW, bo pomiędzy 3,5, a 5kW jest znaczny przeskok cenowy. A i dystrybucja ciepła, czy zimna będzie bardziej rozproszona i nie będzie stref złego komfortu cieplnego. Jak Kolega napisał 3x1200 daje 3600, a może jeszcze coś urwiesz na montażu 3 w jednej lokalizacji, to lepszego rozwiązania nie znajdziesz. Instalowałem już dużo pomieszczeń w klimatyzacji do ogrzewania i niektórzy robią błąd w wyłaczaniu na weekendy ogrzewanie i w poniedziałek przez dobę urządzenia gonią pełnym gwizdkiem, aby nadrobić ciepło utracone, i niektórzy to mierzyli, że obniżenie temperatury zamiast wyłącznie pobiera mniej kWh. W jednym serwisie wielostanowiskowym zamontowano 9 klimatyzacji (na każde stanowisko) i jest to jedyne źródło ciepła od chyba 7-8 lat i właściciele bardzo sobie to chwalą.

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Piszesz klima i ogrzewanie pogrzebowe. Masz na myśli pompę ciepła powietrze woda?
Jak jest gaz ziemny przy działce taniej wyjdzie piec kondensacyjny.
Ja u siebie robiłem ogrzewanie podłogowe na hali ca 220m2 i socjal, biuro, magazyn ca 120m2. Wybrałem piec kondensacyjny bo gaz mam na działce. Pompa ciepła kosztowała by 40-50% drożej niż piec kondensacyjny. Prąd pod działalność jest sporo droższy niż domowy więc trzeba by było na start fotowoltanikę robić a to przy moich potrzebach to następne 70k zeta.

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Grzeję dopiero dwa tygodnie. Wypowiem się za miesiąc

JanoOPC

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
auto-chronowski.pl
Ok dzięki za rady popytam o oferty klimatyzacji. Podstawowym minusem u mnie jest to że lokal wynajmuje, a niestety w Krk deweloperka zjada wszystko i może się okazać że to rozwiązanie będzie na 3 lata więc brałem pod uwagę nagrzewnice

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Klime tez mozesz zdemontowac.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Ja piszę o klimie powietrze-powietrze, czyli zwyczajnych najtańszych splitach. Przy obecnych zimach w zupełności starczy, a jeszcze bonusem jest chłodzenie. jest to sprzęt demontowalny, więc można też zmienić jego lokalizację. Nagrzewnice może i taniej wyjdą w zakupie, ale skonsumują 4 x tyle prądu. Już wiele firm oparło ogrzewanie o taki system, począwszy od kontenerów biurowych po duże np.warsztaty, czy jak ostatnio punkty skupu złomu. Teraz jest bessa na rynku klimatyzacji, więc można coś tanio wyciągnąć. Jak jesteś z Krakowa, to zainteresuj się firmą Wienkra i ich klimatyzatorami Sevra. Będziesz miał Importera i serwis na miejscu. Nie idź w duże moce, ani w systemy multi, najbardziej ekonomicznym finansowo jest moc 3,5 kW, więc zaplanuj na 100m2 3 takie komplety, będzie tanio i bezpiecznie.

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Jak wynajm to opcja pompy ciepła powietrze powietrze jest chyba najlepszą opcją. Na 100m2 wziął bym jednak dwie pompy.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Spróbować zawsze może na 2 szt, zawsze można dołożyć, choć jestem zdania, że moc ok.10 kW powinna być. Jak 2 szt to zastosowałbym jednak po 5 kW, na rynku są teraz tylko inventerowe, więc dobierają sobie moc do potrzeb, a 2 szczeniaczki będą cała mocą zapindalać. jednak to warsztat nie magazyn, wrota się otwiera, ludzie się kręcą, wprowadzane są na halę zimne pojazdy.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
moim zdaniem wszystko co nadmuchowe jest do bani, po całym dniu można oszaleć od szumu.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Jak dasz za małą moc urządzeń, to będą chodziły na maxa, a jak będą odpowiednio dobrane i nie będziesz wychładzał pomieszczenia to będą pracować subtelnie cicho. Ja dopiero na Święta w domu odpaliłem ekogroszek, aby dogrzać łazienkę, a dotychczas ogrzewałem dom klimatyzatorami. Już teraz idzie groszek do pierwszych ociepleń.I spać można i oglądać TV nie przeszkadza, a co dopiero warsztat. też proponuję rozłożenie mocy na 3 klimatyzatory, aby dobrze rozłożyło się ciepło i nie potrzeba by z jednego nadmuchiwać na cały warsztat. To tak jak "fachowiec" od CO dobrał mi grzejniki i teraz głowicami reguluję każde pomieszczenie, bo w jednym zimno, w drugim sauna.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
od tego są głowice, i mają swoje nastawy które też możesz sobie zmienić.
...a do nadmuchu się nie przekonam, bo to pier... lca można dostać.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Nagrzewnica to się zgodzę, stały huk. Ale dobrze dobrany klimatyzator jak już osiągnie zadany zakres temperatur, to nawet w domu w nocy go nie słyszysz. To już od 8-10 lat nie są klimatyzatory on-off, ale UE ich zabroniło, więc na rynku są tylko invertery ze zmienną wydajnością mocy. Wiadomo, wychłodzisz pomieszczenie do prawie 0, to będzie gonił cały dzień na maxa, ale to nieekonomicznie i męczące. A co do głowic, to zamówiłem sobie zestaw 8 szt z jednostką sterującą na wi-fi. Jak przyjdą będę eksperymentował, bo te mechaniczne każda inaczej działa. Z klimami był spokój, raz ustawiłem i sobie chodziło. Fakt jest też faktem, że ciepełko z kaloryferów jest przyjemniejsze, ale nie tańsze i ma dużo wad (dźwiganie, czyszczenie,wszędobylski kurz).

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Ekogroszek się już nie opłaca tym bardziej węgiel. Został wybór między PC a gazem

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Żeby gaz lub PC były ekonomiczne to potrzebna jest instalacja niskotemperaturowa, czyli podłogówka, klimakonwertery. Zrobić podłogówkę w istniejącym i do tego nie swoim budynku mija się z celem. Klimakonwertery huczą i wieją jeszcze bardziej od klimatyzatora, bo i medium jest o niskiej temperaturze. Pewnie,ze budując można tanio i łatwo zrobić podłogówkę i po podłączeniu dobrego kotła gazowego będzie to świetne ekonomiczne ogrzewanie. No i jak centrum Krakowa, to tam nic nie wykombinujesz musi być ekologiczne. Toć tam nawet kominki w salonie są zabronione, więc temat specyficzny.

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Obser jest dokładnie tak jak piszesz. Ja u siebie w nowo budowanym warsztacie podłogówkę zrobiłem na całości. Tak żeby w przyszłości zastosować PC i fotowoltanikę.

wilkuw

Początkujący
Punktów
0
Pięć gazowy 32 kw dwie nagrzewnice wodne dwurzędowe . Hala warsztatowa 230m 5 m wysoka. Działa super, odpowiednio ustawiony nadmuch nie hałasuje. Sterownik pozwala spaść temperaturze do 5 stopni nocą , w dzień ustawione 15. Realnie przy obecnych temperaturach spadnie może do 13 ogrzewanie ruszy o 8 przed 9 już nagrzewnice stają. Zaplecze koło 70 m grzane na 18-20 i 70 m które trzyma temperatury hali.

Do góry Bottom