• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ogrzewanie warsztatu

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
Ja mam zbliżoną pow. grzeję elektrycznie dmuchawa 12kW i jest super, warunek dobrze ocieplony/izolowany budynek/dach. Biuro , magazyn i laboratorium grzeję centralnym też na prąd. Tam mam 22+24 *C. Rachunki porównywalne z węglem ale bez roboty.

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Ile wam węgla idzie na ogrzewanie. Tony i m2 podajcie na miesiąc.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
ok. 10/15 zł. za dobę, piec gazowy, dwa standardowe grzejniki, temp ok. 12st.C 24/h hala 80m/2 wysoka na tyle że busa można podnieść, elewacja styropian 50mm, strop beton bez izolacji, w stropie dwa kominy wentylacyjne.
do tego mam volcan którego praktycznie nie używam i klima która spoko daje rade latem a w zimie nie warto włączać.

Ostatnia edycja:

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
I sprawa najważniejsza, aby było porównanie- jaką temperaturę utrzymujecie w obiekcie, bo niektórzy mają 15 st, niektórzy 22 st, a to będzie znaczna różnica w kosztach. Byłem wczoraj w serwisie samochodowym ogrzewanym klimatyzacją 7 kW na każde z 7 stanowisk i było 21 st, mechanicy pracowali w tishertach pod "ogrodniczkami i w drugim ogrzewanym "kozą" gdzie ubrany po 5 min zmarzłem , bo było może z 12-14 st, mechanicy opatuleni, w grubych rękawiczkach i robili elektromechanikę. Zahartowane chłopy cały dzień wyciągają i wkładają rozruszniki i alternatory i grzebią w tych rękawicach w kablowni samochodów. Koza będzie wtedy tańsza, a i kartony i butelki też się zutylizują.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
I sprawa najważniejsza, aby było porównanie- jaką temperaturę utrzymujecie w obiekcie, bo niektórzy mają 15 st, niektórzy 22 st, a to będzie znaczna różnica w kosztach. Byłem wczoraj w serwisie samochodowym ogrzewanym klimatyzacją 7 kW na każde z 7 stanowisk i było 21 st, mechanicy pracowali w tishertach pod "ogrodniczkami i w drugim ogrzewanym "kozą" gdzie ubrany po 5 min zmarzłem , bo było może z 12-14 st, mechanicy opatuleni, w grubych rękawiczkach i robili elektromechanikę. Zahartowane chłopy cały dzień wyciągają i wkładają rozruszniki i alternatory i grzebią w tych rękawicach w kablowni samochodów. Koza będzie wtedy tańsza, a i kartony i butelki też się zutylizują.
Co ty pitolisz, powyżej 10st. To w majtkach samych można robić mechanikę, chyba że tylko pije się herbate...

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
Jak bym mial warsztat to bym nie zalkadal ogrzewania, tylko straty, a pracownicy jak im zimno to znaczy ze maja za mala norme i sie obijaja, jakby pracowali to by im bylo cieplo.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
U mnie jak jest 10st na dworku to drzwi otwieram na rozcież.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
tee obser, a co mam zrobić jak nie lubie ogrodniczek, pracuje w długim rękawie i rękawiczkach, lubie se wyjść z budy i do tego nie lubię jak jest powyżej 13st.C?

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
tee obser, a co mam zrobić jak nie lubie ogrodniczek, pracuje w długim rękawie i rękawiczkach, lubie se wyjść z budy i do tego nie lubię jak jest powyżej 13st.C?
A jak latasz w te i we w te z ciepłego warsztatu na zimny dworek to przeziębionego gotowe.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Trzeba hartować organizm, a nie być pipa bo jest parę stopni na plusie lub na minusie, ja w bluzie samej latam, a na hali podkoszulek.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Ale Koledzy, ja nie pisałem jaka temperatura ma być w Waszym warsztacie, tylko jak Koega @

kilex prosił o porównanie kosztów i żeby podać ile m2 i ile kasy, to i tak nic nie da jak się nie poda temperatury. A każdy niech sobie pracuje w temperaturze która mu odpowiada. Co innego podwoziówka, sprzęgła, a też co innego dłubać w kabelkach. No chyba, że dużo tej specjalnej herbaty. Ja też dłubię w kabelkach, a dodatkowo muszę rozbierać tapiceki i platiki, więc wprowadzam auto do ciepłego garażu i biorę się za niego na drugi dzień, lub conajmniej za 6h, bo wszystkie plastiki pourywane. Dla mojej roboty audio, to najlepiej lato i 35 st. Niestety nie jestem w stanie mieć wszystkich spinek, a i ostatnio po lekkim odchyleniu pękła konsola górna przy Volvo FH. I tu sprawdza mi się klima 7kW, bo stałej roboty nie ma, a mam ją za free, bo z odzysku z banku, nigdy nie używana, ale bank zażądał sobie wymiany wszystkich urządzeń, bo miały 3 lata, więc się sięgło, w dodatku wypasione Fujitsu podsufitowy split. Nagrzeje kiedy trza.​

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
z tego co widze, to po za mną nikt mu nie odpowiedział
Automatyczne połączenie postów:

chyba każdy jest ciekaw kosztów ogrzewania ale już swoje podać to nie, nie da rady.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
No ja podać nie mogę, bo zimą uzywam tylko okazjonalnie . Nagrzanie 50m2 do 21 st. kosztuje mnie 14 kWh x 0.37 zł brutto co daje 5,20 zł, po 2h klima 7 kW pobiera ok.2 kW co daje na godzinę ok. 0,75 zł/h, więc całdobowe utrzymanie obecnie temperatury 21 st kosztowałoby mnie 18 zł, po paru dniach wygrzewania pomieszczenia napewno zużycie by spadło. Klimatyzacja pracuje z licznikiem poboru prądu, więc wszystko jest widoczne.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Ja nie mogę podać bo (nie liczę godzin ni lat...)

Ale ciągnie mnie ku tej ciepło klimie.

Ja swoją hale ogrzewam piecem nadmuchowym na olej przepalony 17-33 KW i jestem z niego zadowolony. Wcześniej miałem też piec nadmuchowy ale o mocy 8-17 KW to musze stwierdzić ze byl to niewypal. Bral tyle samo oleju a ogrzewal tyle co nic.

A wy czym grzejecie?
Nooo...panie, wsadzą cię za to jak nic. Tosz to nie eko...

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Panie zobacz na datę posta...
Paczałem panocku, przedawnienie po 20 wiosnach dopiero.

Witam.
Z prawa i z lewa słyszę, że niewolno ogrzewać warsztatu piecem na olej przepracowany, to znaczy, że wolno?
Pytam się, bo kilka lat temu wywaliłem piec na olej przepracowany, załatwiłem zezwolenia na wytwarzanie niebezpiecznych odpadów i warsztat opalam węglem.
Pozdrawiam.
Panie Jacku, co wolno wojewodzie to... To nie do pana, to tylko takie przysłowie.

Do góry Bottom