• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Okresowo znikające sprzęgło Opel Vectra C gts 2003r 1.8 benz

Miskof

Początkujący
Punktów
0
Witam serdecznie,
Pacjent to Opel Vectra C GTS 2003r 1.8 benzyna, skrzynia manualna.

Jakis czas temu tarcza sprzegla wymagala wymiany co tez zrobilem. Mechanik wymienil tarcze, docisk i lozysko. Po dwoch dniach zaczely sie dziac jaja:
-jak byly uzywane biegi 1-2-3 przy jezdzie po miescie i staniu w korku, sprzeglo stawalo sie coraz slabsze i slabsze az w koncu nie szlo ani wrzucic ani wyrzucic biegu.
-jak byly uzywane glownie biegi 4-5 to nie bylo zadnego problemu
-uwazam, ze temperatura na dworze rowniez miala znaczenie - upalny dzien, auto na dworze, wrzucam jedynke dwojke i sprzeglo znika.

Auto ponownie do mechanika. Wymienil wszystko na nowy komplet. Problem zniknal.

Po przejechaniu ok. 600 km od ostatniej wymiany, problem wrocil. Dokładnie to samo. Jazda po miescie glownie na biegach 1-2-3 nie jest mozliwa wiecej niz ok. 5 min. Po tym czasie biegi trzeba wrzucac/wyrzucac z sila Pudzianowskiego, sprzeglo bierze na samym dole a samo auto błaga kierowce o litość.
Co innego jak lece w trasie dluzszy kawalek na biegach 4-5, wszystko dziala jak w zegarku.

Drodzy Państwo, proszę o rade cóż mam uczynić i co może byc tego przyczyną.

Pozdrawiam
Michal

sycylyjczyk

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
EŁK
Witam serdecznie,
Pacjent to Opel Vectra C GTS 2003r 1.8 benzyna, skrzynia manualna.

Jakis czas temu tarcza sprzegla wymagala wymiany co tez zrobilem. Mechanik wymienil tarcze, docisk i lozysko. Po dwoch dniach zaczely sie dziac jaja:
-jak byly uzywane biegi 1-2-3 przy jezdzie po miescie i staniu w korku, sprzeglo stawalo sie coraz slabsze i slabsze az w koncu nie szlo ani wrzucic ani wyrzucic biegu.
-jak byly uzywane glownie biegi 4-5 to nie bylo zadnego problemu
-uwazam, ze temperatura na dworze rowniez miala znaczenie - upalny dzien, auto na dworze, wrzucam jedynke dwojke i sprzeglo znika.

Auto ponownie do mechanika. Wymienil wszystko na nowy komplet. Problem zniknal.

Po przejechaniu ok. 600 km od ostatniej wymiany, problem wrocil. Dokładnie to samo. Jazda po miescie glownie na biegach 1-2-3 nie jest mozliwa wiecej niz ok. 5 min. Po tym czasie biegi trzeba wrzucac/wyrzucac z sila Pudzianowskiego, sprzeglo bierze na samym dole a samo auto błaga kierowce o litość.
Co innego jak lece w trasie dluzszy kawalek na biegach 4-5, wszystko dziala jak w zegarku.

Drodzy Państwo, proszę o rade cóż mam uczynić i co może byc tego przyczyną.

Pozdrawiam
Michal
Automatyczne połączenie postów:

Witam.Po tylu latach męczarni pompa sprzęgła mówi wymiękam.

Miskof

Początkujący
Punktów
0

Witam.Po tylu latach męczarni pompa sprzęgła mówi wymiękam.
Witam,
Jesteś pewny, ze to jest przyczyna? Dodam, ze przez 7 lat uzytkowania auta wymienialem komplet sprzegla ze 2 razy, ale problem pojawił się dopiero po ostatnich dwoch wymianach.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Gdzieś rzeczywiście, jakby się pompka zapowietrzała i odpowietrzała. Machasz 1-2-3 to szybko zapowietrzasz. 4-5 ma chwilę na złapanie oddechu.
A po dłuższym postoju/nocy jak wrzucasz 1-2-3 też są problemy, czy dopiero jak powachlujesz trochę lewarkiem?

Miskof

Początkujący
Punktów
0
Gdzieś rzeczywiście, jakby się pompka zapowietrzała i odpowietrzała. Machasz 1-2-3 to szybko zapowietrzasz. 4-5 ma chwilę na złapanie oddechu.
A po dłuższym postoju/nocy jak wrzucasz 1-2-3 też są problemy, czy dopiero jak powachlujesz trochę lewarkiem?
Po dłuższym postoju wszystko jest ok, wachlowanie lewarkiem nie ma w tym przypadku zadnego znaczenia. 5 min jazdy na 1-2-3 i walcze o przetrwanie. Nawet jak podczas tych pierwszych 5 min zmienie bieg max tylko 2-4 razy.
Moja pozniejsza logika szła w tym kierunku, ze jak auto sie zagrzeje - sprzeglo znika, znaczy ze cos jest niewydolne i sie gotuje.

Witam. Sam sobie odpowiedziałeś.Ale pompy nikt ! nie dotykał ?.Logika.
Dziekuje za porade, brzmi sensownie.
Powiedz mi tylko jedna rzecz, dlaczego pompa zdechła po przejechaniu ok 10 km w 3 dni po wymianie kompletu sprzegla? Zupełny zbieg okoliczności i wymiana nie miała z tym nic wspólnego?

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Po dłuższym postoju wszystko jest ok, wachlowanie lewarkiem nie ma w tym przypadku zadnego znaczenia. 5 min jazdy na 1-2-3 i walcze o przetrwanie. Nawet jak podczas tych pierwszych 5 min zmienie bieg max tylko 2-4 razy.
Moja pozniejsza logika szła w tym kierunku, ze jak auto sie zagrzeje - sprzeglo znika, znaczy ze cos jest niewydolne i sie gotuje.

Dziekuje za porade, brzmi sensownie.
Powiedz mi tylko jedna rzecz, dlaczego pompa zdechła po przejechaniu ok 10 km w 3 dni po wymianie kompletu sprzegla? Zupełny zbieg okoliczności i wymiana nie miała z tym nic wspólnego?
Pewnie był wymieniany płyn , po latach jeżdżenia na starym płynie hamulcowym w układzie sprzęgła , zmieniłeś na nowy odpowietrzyłes co przez lata pewnie nie było robione to stare uszczelnienie / tłoczek pompki tego poprostu nie wytrzymał .

Pewnie był wymieniany płyn , po latach jeżdżenia na starym płynie hamulcowym w układzie sprzęgła , zmieniłeś na nowy odpowietrzyłes co przez lata pewnie nie było robione to stare uszczelnienie / tłoczek pompki tego poprostu nie wytrzymał .to jest powiązane z wymiana sprzęgła ponieważ i tak trzeba dać nowy płyn i odpowietrzyć sprzęgło . To że pompka nie wytrzymała to nie jest wina mechanika . Degradacja po latach eksploatacji ją zniszczyła .

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Pewnie był wymieniany płyn , po latach jeżdżenia na starym płynie hamulcowym w układzie sprzęgła , zmieniłeś na nowy odpowietrzyłes co przez lata pewnie nie było robione to stare uszczelnienie / tłoczek pompki tego poprostu nie wytrzymał .
To tam jest układ na płynie hamulcowym/zintegrowany?

Bo nawet kolega Nam nie podpowiedział. Ja myślałem, że hermetyczny wysprzęglik+pompka.

...ale ja nie rozumiem jednej rzeczy. Jest warsztat który to robi DWA RAZY - wymienia. WIDZI TO WSZYSTKO NA WŁASNE OCZY. I co nie jest w stanie tego ogarnąć? No ludzie.
Czy specjalnie dąży do tego żeby zrzucić skrzynię i przyciąć klienta na regeneracji skrzyni biegów szmatą na zapleczu?

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
dobry plan. Pewnie zależało warsztatowi żeby se opinie zjebać, bo hajs za kupione części po raz drugi odbije se na pseudo regeneracji. Same korzyści. Heniek zacznij działać w tych tematach zamiast tylko złote rady dawac

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
dobry plan. Pewnie zależało warsztatowi żeby se opinie zjebać, bo hajs za kupione części po raz drugi odbije se na pseudo regeneracji. Same korzyści. Heniek zacznij działać w tych tematach zamiast tylko złote rady dawac
A żeś taki kuna mądry. Bo klient wziął warsztat za rączkę i pojechał z nim do hurtowni. Najpierw się zapytaj gościa, czy sam osobiście reklamował "wadliwe" części i czy widział jak je wymieniali. CZY TYLKO MU TAK POWIEDZIELI?
Zresztą jakie wadliwe części. Co na reklamacje oddali sprzęgło? Kto im uzna? Aha cyk pstryk i im dali nowy komplet OK rozumiem.

Pewnie zależało warsztatowi żeby se opinie zjebać, bo hajs za kupione części po raz drugi odbije se na pseudo regeneracji.
Jak wpadnie na chwilę Woodoo to Ci wytłumaczy, bo widzę że coś ociężały jesteś.

Chłopie tam nikt niczego nie kupował.

Tam będzie skrzynia zrzucana. Szmata na zapleczu już czeka.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Czemu miał sam reklamować? Ja bym mu próbował udowodnić, ze wymieniłem bo chyba zależy obu na wyjaśnieniu sprawy. Jeśli w zleceniu była wymiana sprzęgła, a drugi komplet nie rozwiązuje sprawy to rzeczoznawca jest od tego, żeby ocenić czy mechanik spowodował inne problemy jeśli wcześniej takich nie bylo.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
To co dwa razy robią sprzęgło i układu nie umieją odpowietrzyć?
Czy drugi komplet sprzęgła jest wadliwy?
Opinie sobie warsztat zepsuje? Jaką opinię? Jaki warsztat? O czym Ty piszesz? To jest warsztat?

....albo są skończonymi durniami, albo chcą go wyjeb...

No, chyba że dwa komplety sprzęgła były zjeb.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Czemu miał sam reklamować? Ja bym mu próbował udowodnić, ze wymieniłem bo chyba zależy obu na wyjaśnieniu sprawy. Jeśli w zleceniu była wymiana sprzęgła, a drugi komplet nie rozwiązuje sprawy to rzeczoznawca jest od tego, żeby ocenić czy mechanik spowodował inne problemy jeśli wcześniej takich nie bylo.
Dobra, bo jesteś naćpany widzę, co Ty w ogóle piszesz.

Do góry Bottom