10W40 w okresie letnim mógłby być,do mojego silnika MB zaleca 10W40,ale to jest wymaganie minimum,lepszy olej można wlać,dlatego poszedł 0W40,nie jestem w stanie zrobić rocznie więcej jak 10 tyś km,jest różnica kolosalne przy rozruchu zimą,akurat wymieniałem olej w lutym.Przy naszych silnikach starej daty ważne jest by lepkość przy 100 st.c opierała się o barierę 13.5-14 i więcej,poniżej nie wolno,natomiast lepkość w temp 40 st im niższa tym lepiej.Stosowałem tego Elfa,potem Gulfa,na obydwu silnik pracował bardzo cichutko,ja jeżdzę na dystansach 5 km tam i 5 z powrotem,dlatego zastosowałem Ow,wlałbym OW30 ale czasami robię dłuższe trasy,gdyby nie to,30 tka byłaby jeszcze lepszym olejem,wszystko zależy od trybu jazdy.Zauważyłem,że silniki w zależności od zastosowanego oleju pracują ciszej lub głośniej,jak na razie Elf i Gulf był nie do przeskoczenia,zmieniłem auto,więc będę musiał znowu zrobić porównanie,teraz Specol Gold,potem Elf i Gulf,innych olejów nie tykam gdyż nie lubię przepłacać za znaczek,sprawdzam parametry.Specol Gold 0w40 też sprawdzi się w AFN świetnie,niektóre parametry ma lepsze od Amsoil Signature series a kosztuje 105 zł 4 l,Amsoil 0.97 l 60 zł,Specol też uzbrojony w molibden,fosfor,cynk,ten olej też polecam,wszystkie parametry wyśrubowane,silnik na nim też pracuje bajecznie.