• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Olej do silnika AFN Audi

Jarosław 11

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Puck
Nalatane 520tys.Nie wiem jakiej firmy był ostatnio wlany.
W vw Ahf mechanik lał olej GM potem po opiniach ze to słaby olej został wlany Castrol i silnik ucichł.Potem Mobil 1 I też praca silnika taka sama jak na GM.
Co lać do audi afn?

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Wiadomo,że przebieg nie ma nic do rzeczy,zresztą do końca zywota tego silnika jeszcze daleko,VW zaleca 5W40 505.00.ELF Evolution 900 NF,Gulf GX 5W40,na tych olejach silniki pracują wyjątkowo cicho,ten pierwszy jest hydrocrackiem(Castrole zresztą też,prawdziwie syntetyczne Castrole są b.drogie,Elf to świetny olej,Gulf też,te oleje szczerze jego polecam do tego silnika,parametry ich przeskakują wymagania tego silnika z naddatkiem.

Jarosław 11

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Puck
Wiadomo,że przebieg nie ma nic do rzeczy,zresztą do końca zywota tego silnika jeszcze daleko,VW zaleca 5W40 505.00.ELF Evolution 900 NF,Gulf GX 5W40,na tych olejach silniki pracują wyjątkowo cicho,ten pierwszy jest hydrocrackiem(Castrole zresztą też,prawdziwie syntetyczne Castrole są b.drogie,Elf to świetny olej,Gulf też,te oleje szczerze jego polecam do tego silnika,parametry ich przeskakują wymagania tego silnika z naddatkiem.
Wbrew temu co się pisze to akurat do AFN katalog podaje także 10W40 z normą 505 ale już do Ahf którego też mam to już nie.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
10W40 w okresie letnim mógłby być,do mojego silnika MB zaleca 10W40,ale to jest wymaganie minimum,lepszy olej można wlać,dlatego poszedł 0W40,nie jestem w stanie zrobić rocznie więcej jak 10 tyś km,jest różnica kolosalne przy rozruchu zimą,akurat wymieniałem olej w lutym.Przy naszych silnikach starej daty ważne jest by lepkość przy 100 st.c opierała się o barierę 13.5-14 i więcej,poniżej nie wolno,natomiast lepkość w temp 40 st im niższa tym lepiej.Stosowałem tego Elfa,potem Gulfa,na obydwu silnik pracował bardzo cichutko,ja jeżdzę na dystansach 5 km tam i 5 z powrotem,dlatego zastosowałem Ow,wlałbym OW30 ale czasami robię dłuższe trasy,gdyby nie to,30 tka byłaby jeszcze lepszym olejem,wszystko zależy od trybu jazdy.Zauważyłem,że silniki w zależności od zastosowanego oleju pracują ciszej lub głośniej,jak na razie Elf i Gulf był nie do przeskoczenia,zmieniłem auto,więc będę musiał znowu zrobić porównanie,teraz Specol Gold,potem Elf i Gulf,innych olejów nie tykam gdyż nie lubię przepłacać za znaczek,sprawdzam parametry.Specol Gold 0w40 też sprawdzi się w AFN świetnie,niektóre parametry ma lepsze od Amsoil Signature series a kosztuje 105 zł 4 l,Amsoil 0.97 l 60 zł,Specol też uzbrojony w molibden,fosfor,cynk,ten olej też polecam,wszystkie parametry wyśrubowane,silnik na nim też pracuje bajecznie.

Jarosław 11

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Puck
10W40 w okresie letnim mógłby być,do mojego silnika MB zaleca 10W40,ale to jest wymaganie minimum,lepszy olej można wlać,dlatego poszedł 0W40,nie jestem w stanie zrobić rocznie więcej jak 10 tyś km,jest różnica kolosalne przy rozruchu zimą,akurat wymieniałem olej w lutym.Przy naszych silnikach starej daty ważne jest by lepkość przy 100 st.c opierała się o barierę 13.5-14 i więcej,poniżej nie wolno,natomiast lepkość w temp 40 st im niższa tym lepiej.Stosowałem tego Elfa,potem Gulfa,na obydwu silnik pracował bardzo cichutko,ja jeżdzę na dystansach 5 km tam i 5 z powrotem,dlatego zastosowałem Ow,wlałbym OW30 ale czasami robię dłuższe trasy,gdyby nie to,30 tka byłaby jeszcze lepszym olejem,wszystko zależy od trybu jazdy.Zauważyłem,że silniki w zależności od zastosowanego oleju pracują ciszej lub głośniej,jak na razie Elf i Gulf był nie do przeskoczenia,zmieniłem auto,więc będę musiał znowu zrobić porównanie,teraz Specol Gold,potem Elf i Gulf,innych olejów nie tykam gdyż nie lubię przepłacać za znaczek,sprawdzam parametry.Specol Gold 0w40 też sprawdzi się w AFN świetnie,niektóre parametry ma lepsze od Amsoil Signature series a kosztuje 105 zł 4 l,Amsoil 0.97 l 60 zł,Specol też uzbrojony w molibden,fosfor,cynk,ten olej też polecam,wszystkie parametry wyśrubowane,silnik na nim też pracuje bajecznie.
Ale są oleje 5w40 co mają poniźej 13.5

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Np.jakie? Chciałbym się im przyjrzeć,zobaczyć dlaczego tak jest.Obecnie Kolega Berlin ma tego Elfa 5 l poniżej 100 zł.Jak ja jeszcze poznaję oleje,ich użyteczność oraz jakość? Po zastosowaniu odkręcam korek wlewu na gorącym silniku i patrzę jak zachowuje się olej,jeśli chlapie poza korek,to żle,powinien trzymać się mocno łańcucha rozrządu jak przyklejony,taki jest Elf,Gulf ,Specol też,gdy zastosowałem 15 W40 Orlen do przepłukania silnika,pracował dużo głośniej oraz ochlapał mi cały silnik.Elf ma 14 z hakiem,bierz ten olej w ciemno,cena,jakość,praca bajeczka,świetne własności przeciwzużyciowe,dlaczego? Zastosowane w nim alkarosulfoniany długołańcuchowe,dlatego nie chlapie.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1660
powinien trzymać się mocno łańcucha rozrządu jak przyklejony (...) Zastosowane w nim alkarosulfoniany długołańcuchowe,dlatego nie chlapie.
Eyes What GIF

Do góry Bottom