• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Olej hydrauliczny do podnośnika

fudi

Bywalec
Punktów
1
Miasto
London
Witam Panowie, zainwestowałem w końcu w podnośnik dwukolumnowy używany firmy Koni i mam dylemat a mianowicie. Ze specyfikacji przesłanej mi z serwisu Koni mam wlać tam olej Shell Tellus S2 V15, niestety olej ten sprzedaja w 20 litrowych bankach za 300zl a ja potrzebuje 5 litrów no i nie podoba mi się też cena tego oleju a z drugiej strony nie chce wlać jakiegoś śmiecia żeby go zaraz nie trafił szlag, może podpowiedzieć jaki olej wy lejecie do swoich podnośników.

Talar

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Kraków
Ktoś z forum wypowiadał się, że najlepiej lać olej wrzecionowy. A tak to przekładniowy 80w140, gęsty żeby nie spadał, ja mam hipol i tak się zastanawiam, bo nigdzie indziej go nie wleje. Najpewniej kupię Motula.

colin578

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Koło
U mnie do nowego podnośnika chińczyka farys zalecają HL-46 i taki leje kupowałem bańke 20l bo opłacało się najbardziej, mocno drogi nie był

fudi

Bywalec
Punktów
1
Miasto
London
Dzięki Panowie za odpowiedzi, ale trochę pogrzebalem w allegro i znalazłem zamiennik. Żeby spełniał normy to musi mieć oznaczenia L-HV15. W tym koni jest trochę inaczej zbudowany siłownik niż w klasycznym hydraulicznym podnośniku i pewnie dlatego ma być taki a nie inny olej, tej klasy olej stosują do wind hydraulicznych na samochodach

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
dramat nie wiesz nie pisz
twoja wypowiedz raczej dotyczy podnośnika śrubowego a ogółem wpadło ci do głowy jak olej to motul ....dramat

kolego jak masz problem z zamiennikiem to jedziesz do hurtowni z olejami mowisz jaka specyfikacja i po katalogach dobiorą będzie dużo taniej i prościej a olej lhv 15 dostępny będzie od reki

Do góry Bottom