• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Olej w dolocie (odma odcięta)

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
Cześc
Mieliście kiedyś taki przypadek, że po chwili pracy pod przepustnicą (tj. od dołu - od strony kolektora) jest olej. Po wyczyszczeniu z tego oleju, chwila pracy silnika i dalej pełno oleju. W kolektorze też oczywiście. Odma jest odłączona bo myślałem że to ona robi problem.
Dodatkowo problem jest to że tworzy się podciśnienie w skrzyni korbowej.
Przytkanie rurek (tych od góry w obudowie wałków rozrządu) powoduje że wypycha bagnet,

Silnik Z14XEP opla.

Co ciekawe dla mnie to pomiar ciśnienia sprężania daje na każdym cylindrze równo 16 Barów
Pomiar od strony świec szczelności cylindrów też pokazuje szczelność

Punktów
13
Cześć,
Jeśli masz olej pod przepustnicą, a odma jest odłączona, to bardzo możliwe, że silnik łapie lewy powietrze i w dolocie robi się podciśnienie, które zasysa olej przez uszczelnienia zaworów albo inne nieszczelności.

Warto jeszcze sprawdzić:

• uszczelniacze zaworowe (mogą puszczać przy dużym podciśnieniu),
  • ewentualnie nieszczelności w okolicach uszczelek pokrywy zaworów,
  • czy silnik nie ma zbyt wysokiego ciśnienia w skrzyni korbowej (np. z powodu niedrożnej odmy wcześniej lub zużytych pierścieni – chociaż 16 barów to bardzo dobry wynik kompresji).

Skoro ciśnienie sprężania i szczelność na świecach jest OK, to może jeszcze warto wykonać test szczelności przy użyciu dymu – wtedy szybko wyjdzie, skąd może się ciągnąć podciśnienie lub gdzie jest wyciek oleju.

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
głowica była robiona wiec uszczelniacze nowe.
reszta uszczelek od pokrywy tez nowa
pierścienie mogły by wskazywać na nadciśnienie w skrzyni korbowej ale dlaczego szczelność i kompresja wychodzi dobrze?
ten olej pod przepustnicą raczej wskazywałby na wtłaczanie oleju do góry a nie ssanie

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1654
A tam nie ma 2 rurek pomiędzy pokrywą zaworów a przepustnicą? Na czas testów odłączyłeś obie?

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
Mam walki ciąg dalszy. Silnik chwilę pracuje, odkręcam świece a tłoki są zawilgocone olejem.
Może to pierścienie?

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
Uszczelniacze nowe. bo tez myślałem że coś nie tak.
A to nie jest tak że były by jakieś oznaki zużycia oleju. do tej pory nie wykazywał tego, ciśnienie sprężanie ma 16Barów i równo na 4 cylindrach.

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
Dobra, potrzebuję porady bo przestaję to rozumieć.
Zdemontowałem głowicę, ale zanim to zrobiłem zdjąłem te rurki odmy z pokrywy rozrządu i w czasie pracy silnika zatkałem je palcami.
Po około 2-3 min pracy na jałowym wytarza się nadciśnienie takie że bagnet wyrzuca.

Po zdjęciu głowicy i wyjęciu tłoków średnica cylindra wg danych opla, a szczelina w pierćieniach 0,35 (opel podaje wartości od 0,3 do 0,45)

Owala cylinder nie ma!

Największym problem tego silnika nie jest ten olej, tylko po chwili pracy zaczyna twardo pracować. Tak jakby zapłon następował dużo za wcześnie. nagaru jeszcze nie ma bo myślałem że to samozapłony od nagarów olejowych. Silnik przez chwilę dobrze pracuje a po lekkim nagrzaniu zaczyna się nierówna praca i takie charakterystyczne stuki. Słuchać je na tym filmie.

Nie mam pomysłów.

Do góry Bottom