• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Olej w turbinie 1.9cdti

Punktów
0
Miasto
Gdansk
Witam. Posiadam vectry C gts 1.9cdti. 150km. Ostatnio zauważyłem olej na miejscu gdzie parkuje. Zainteresowało mnie to i wyjechałem na kanał i po ściągnięciu pokrywy dolnej silnika zauważyłem mocno zaolejone turbo. Wyciek oleju jest zauważalny po stronie gdzie wchodzi wąż od filtra . Pomyślałem że winna jest turbina i nadaje się do regeneracji, lecz po przegladnieciu kilku forum natknąłem się na problem typu ( turbina zasysa olej z odmy) i według mnie u mnie jest to samo i teraz pytanie jak sobie z tym poradzić????? Czy idzie wyczyścić odme albo ja wymienić( tylko jak sprawdzić czy jest wadliwa), Czy montaż jakiegoś Oil cach tank ( wolał bym nie) "

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
68
Spróbuj ją wyczyścić. Jeżeli chodzi o odstojnik to może sobie podaruj

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Motoren kaputen albo uszczelnij dobrze ten (wąż).

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
Odmę i układ zawsze możesz przeczyścić, to nie zaszkodzi. Zdejmij zbiorniczek, zlej zawartość i przepłucz rozpuszczalnikiem (benzyną estrakcyjną albo naftą). Dobrze będzie jeśli te wszystkie oryginalne opaski zastąpisz zwykłymi, skręcanymi.
Poza tym zajrzyj do kolektora ssącego ale pod przepustnicę, podejrzewam, że jest tam syf i degrengolada...
Turbinę sprawdź obowiązkowo ale programowo (Tech2 albo inny program gdzie masz mierzalne parametry pracy silnika). Przemyj ją z zewnątrz i upewnij się skąd jest ten wyciek.
Samochód masz z którego roku? Masz DPF?
Zdjęcia poglądowe zawierają układ odmy, kolektor ssący (ze zdjętą przepustnicą) i wężyk (z układu korbowego do kolektora ssącego). Jeśli jeździsz głównie na krótkich dystansach, jeśli zmieniasz olej co 30 000 km to nic dziwnego, że tak się dzieje jeśli idzie o odmę. Wyciek oleju silnikowego może być oczywiście z innego powodu więc się tym bliżej zainteresuj.
odma1.jpg odma2.jpg odma.jpg

MaLCin

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sando
Wartało by wymienic wężyk od smarowania turbiny może być pęknięty

Do góry Bottom