• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

olej z odmy do turbiny 1.6 cdti/hdi

RoMo

SuperMechanior
Punktów
27
Witam, autko fiesta 1.6 cdti 90km 09r
problem polega na tym że dostaje sie olej przez odmę do dolotu, serwisuje to auto przez około 2lata średnio co pół roku i teraz pojawił sie ten problem, wcześniej silnik był suchy jak i cały dolot powietrza. Rozebrałem dekiel tej odmy jest tam gumka okrągła nad sprężyną, jak zasysa powietrza ta guma ma uszczelniać ''chyba'' dostanie sie oleju do dolotu, i pytanie co teraz jest nie tak że olej sie dostaje? dodaje zjecia jak to wyglada.

ogólne zdjęcie silnika jest z neta nie ja nie zaznaczałem na czerwono.
31_1243795631.jpg IMG_20150330_172829.jpg IMG_20150330_172912.jpg IMG_20150330_172945.jpg

RoMo

SuperMechanior
Punktów
27
Właśnie myślałem że turbo ale źródło jest własne z domy bo stamtąd ciągnie też powietrze. Turbo owszem może też puszczać ale nie będzie wyrzucalo oleju do tyłu....

Mereth92

SuperMechanior
Punktów
57
Zamawiaj w aso nową pokrywę zaworów i będzie elegancko. Nie pamiętam dokładnie co ale coś się działo z tą membraną która teoretycznie powinna zamknąć dolot z pokrywy kiedy turbinka zaciąga powietrze.

RoMo

SuperMechanior
Punktów
27
Też mi sie tak wydaje że wina leży po stronie tej gumki. z takim wyciekiem auto zrobiło już około 20tyś km więc jak by motor padał przez ten objaw to już dawno auto było by na lawecie. ciśnienie jest dobre.

KASMAR

Nowy
Punktów
2
silnik jest koncernu PSA, a ma on wadę w postaci odkształcających (ubijających się) podkładek pod wtryskami. przez nie przelatuje nagar do układu smarowania, który może doprowadzić do zablokowania odmy i zatarcia silnika. przy każdej wymianie oleju mechanik powinien dokręcić wtryski i po problemie. Mam dwa citroeny z silnikami 1,6 HDi i obydwa miały ten sam problem. pozdrawiam

RoMo

SuperMechanior
Punktów
27
wtryski też sprawdzę, i zrobie te uszczelnienie. Ale to nie ma wpływu na to że w moim przypadku odma jest nieszczelna i przerzuca olej w dolot???

BORCAR

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Inowrocław
www.borcar.pl
Czyli dalej nie rozumiesz znaczenia , ciśnienia i podciśnienia w skrzyni korbowej.
Już przy nadciśnieniu wynoszącym tylko kilka milibarów olej silnikowy z turbosprężarki jest wtłaczany do układu ssącego.
Kup U- rurkę koszt około 60-70 zł, przyda ci się na pewno,
Ja przed każdym montażem turbin sprawdzam podciśnienie.
Wystarczy trochę pogoglowac

Nadciśnienie w skrzyni korbowej silnika spalinowego może być wywołane przez uszkodzenie lub zużycie silnika ( pierścienie , tłoki, pęknięta głowica) lub przez wadliwy system odpowietrzenia.
Nadciśnienie takie jest przyczyną zwiększonej awaryjności turbosprężarek współpracujących z silnikiem ( nawet nowa turbosprężarka zamontowana do silnika o powiększonym nadciśnieniu ulegnie przedwczesnej awarii). Zjawisko to związane jest z utrudnieniem swobodnego ( grawitacyjnego) spływu oleju z turbosprężarki do miski olejowej.
Najprostszym przyrządem do pomiaru nadciśnienia jest manometr wodny, tzw. u-rurka. Przyrząd ten zbudowany jest z wyskalowanej (w milimetrach) podstawy, na której umocowany jest wężyk z tworzywa sztucznego (wypełniony wodą). Jeden z końców wężyka umieszczamy szczelnie w otworze miarki poziomu oleju. Na czas wykonywania pomiaru odpowietrzenie silnika należy odprowadzić do atmosfery.
Pomiar powinien być wykonywany w następujący sposób:
1) na obrotach biegu jałowego różnica poziomów wody pomiędzy oboma ramionami nie może przekraczać 50mm
2) na podwyższonych obrotach (1500-2000 obr/min) przy sprawnym silniku może pojawić się podciśnienie, ewentualnie nadciśnienie także nie powinno przekroczyć 50 mm H2O

RoMo

SuperMechanior
Punktów
27
Panowie czy w corolli verso 2.0 d4d też były problemy z podkładkami wtrysków? mam verso które dość dużo oleju bierze przez odme...

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Tak , podkładki trzeba wymieniać ,teraz są jakieś posrebrzane.
Tulejki ustalające, oringi w komplecie z serwisu. Wtryski dokręcamy
momentem 20 Nm, wg manuala.
Jeżeli wtryski mocno oblepione, trzeba wymienić sitko przed pompą
oleju, dostające się spaliny robią błoto z oleju który zakleja sitko.

RoMo

SuperMechanior
Punktów
27
Wielkie dzięki za cenne informacje.

Punktów
0
Miasto
kozienice
Sprawdź podciśnienie w skrzyni korbowej, i bedziesz wszystko wiedział, pewnie motor koniec

przeczytaj :http://motofocus.pl/technika/13501/...korbowej-przyczyna-problemow-z-turbosprezarka
Witam, autko fiesta 1.6 cdti 90km 09r
problem polega na tym że dostaje sie olej przez odmę do dolotu, serwisuje to auto przez około 2lata średnio co pół roku i teraz pojawił sie ten problem, wcześniej silnik był suchy jak i cały dolot powietrza. Rozebrałem dekiel tej odmy jest tam gumka okrągła nad sprężyną, jak zasysa powietrza ta guma ma uszczelniać ''chyba'' dostanie sie oleju do dolotu, i pytanie co teraz jest nie tak że olej sie dostaje? dodaje zjecia jak to wyglada.

ogólne zdjęcie silnika jest z neta nie ja nie zaznaczałem na czerwono.
Wyświetl załącznik 7445 Wyświetl załącznik 7446 Wyświetl załącznik 7447 Wyświetl załącznik 7448

p@sik

Początkujący
Punktów
0
u mnie tak wygląda pomiar podciśnienia u-rurka, czy ten silnik nadaje się jeszcze do czegokolwiek?
moc jest dynamika też, tylko bierze olej na 5 tyś około 1,5 litra

wolne obroty.jpg obroty 2tys.jpg

Do góry Bottom