• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Om651.950 świst po wymianie rozrządu

redzik

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Człuchów
Świst bardziej miauczenie
Automatyczne połączenie postów:

2.2 CDI Vklasa 2018 v250 Świst lub bardziej miauczenie z tyłu silnika blok po regeneracji bez osiowania tylko honowanie
-Nowy kpl rozrząd IWIS
-nowy wał (zamiennik )
-luz na panewkach głównych 0.050
-ciśnienie oleju 5bar na zimnym (zawór regulacji podwieszony) zaślepiony
- stetoskopem ciężko namierzyć
-skrzynia odsunięta
-podmienilem zestaw rozrządu na FAI i tez to samo
Ręce opadają
Video

Ostatnia edycja:

tolus24

SuperMechanior
Punktów
81
Jeśli masz wykluczone wszytko inne i problem jest w okolicach tego co piszesz, to ja widzę dwa problemy do zweryfikowania na początek.
Wał nie był osiowany, to jeden.
Przecież w tych silnikach nie wymienia się wału, bo ktoś ma taki kaprys tylko pewnie standardowo przytarł się na panewkach 2/3 i to nie tylko korbowodowych ale i głównych.
Dodatkowo trafić wał w zamienniku, który by trzymał parametry, to też trzeba szczęście mieć.
Druga sprawa, to pompa oleju, też będzie podobnie wyła, a czy dlatego, że niesprawna, czy problemy z ciśnieniem/olejem przez nią "przechodzącym" czy nieosiowy wał, to już inna kwestia.

redzik

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Człuchów
Jeśli masz wykluczone wszytko inne i problem jest w okolicach tego co piszesz, to ja widzę dwa problemy do zweryfikowania.
Wał nie był osiowany, to jeden.
Przecież w tych silnikach nie wymienia się wału, bo ktoś ma taki kaprys tylko pewnie standardowo przytarł się na panewkach 2/3 i to nie tylko korbowodowych ale i głównych.
Dodatkowo trafić wał w zamienniku, który by trzymał parametry, to też trzeba szczęście mieć.
Druga sprawa, to pompa oleju, też będzie podobnie wyła, a czy dlatego, że niesprawna, czy problemy z ciśnieniem/olejem przez nią "przechodzącym" czy nieosiowy wał, to już inna kwestia.
Dziękuję za odpowiedź .Kupiłem blok kpl od firmy która sprzedaje tego setki .Pan mówi że nie mieli nigdy reklamacji .Wał przy montażu obracał się prawidłowo

Do góry Bottom