• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Omega 2.0 16V nie odpala na benzynie.

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
Jak byś podał rok auta to Ci wyślę schemat

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Masz schemat X20XEV z klimą- na priv
Coś nie mogę wstawić masz tu

schemat - to nie jest całość tylko część którą masz sprawdzić

Załączniki

• opel.rar
    140,1 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnio edytowane przez moderatora:

evo512

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Ok jutro to sprawdze, byl w pinany tez gaz w kostke od ecu mysle ze warto by bylo ja rozlozyc i zobaczyc czy cos nie 'odpadlo' :) dodam iz jest to wersja bez klimy. 2.0 16v 95r (oryginalnie niby kalkulatory VIN pokazywaly mi iz jest to 8V). PS. Dziekuje bardzo za zainteresowanie i pomoc

evo512

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Tak jak kolega napisal niestety ale nie ma napiecia na ECU lecz gdy podlacze dodatkowe napiecie pod ecu na 17 pin (12V) nic to nie daje... jak auto nie chcialo odpalic tak nie chce a napiecie nadal jest 4.5V. Co mam teraz zrobic? Szczerze mowiac co do schematow nie wiem jak je ugryzc niestety sie przyznam. (Z zawodu jestem informatykiem a nie mechanikiem, lecz lubie 'pogrzebac' od dluszego czasu :p )

makrez12

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
TARNÓW
Kolego sprawdź ile wynosi napięcie na zasilaniu wtryskiwaczy, patrząc na wtrysk kabelek po prawej, jeżeli jest 12V można szukać dalej, przy pomocy diody led podłaczonej potencjałem dodadnim do + aku a ujemnym do wtyków sterujących wtrysków, patrz czy podczas kręcenia dioda miga, jeśli tak sygnał z wału ma i trzeba szukać dalej. Chociaż po ostatnich przygodach z tym silnikiem powiem Ci ze te silniki nie znoszą zamienniików czujników wałka i wału musi być orginalny.

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Czemu nie znoszą zamienników czujnika wału i wałka - ja montuje i problemu nigdy nie miałem - dlatego mnie to dziwi

makrez12

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
TARNÓW
Kolego jakiej firmy montujesz ?
Ja zakładałem TOPRAN SWAG EPS i nic ciągle jakieś jaja sie działy albo przerywał albo błąd owego czujnika. Orginał musi być szczególnie góra, dół raz mi sie zdarzyło ze EPSa założyłem i było okej. Zawsze zakładam używki albo orginalne

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Zazwyczaj z EPS-a ,a gdzie kupujesz ? Nawet mam parę na stanie jutro podglądnę co to

makrez12

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
TARNÓW
EPS będzie moze i działał ale cena ta sama co za orginał. A kupuje różnie czasem gordon czasem ad. Orginały biorę z takiego małego sklepu obok. Górny czujnik za 110zł ostatnio siemensa kupiłem

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Powiem Ci kolego że ja z kolei biorę towar zazwyczaj z Inter-Carsu i cenowo AD czy Gordon biją na głowę niemalże w każdej referencji. Latem kupiłem z AD zawór regulacji ciśnienia do HDI bo był tańszy 0 150zł i z warsztatu nie zjechałem - co za konsternacja mnie ogarnęła....... Niedawno złożyłem reklamację na poduszkę silnika do Scenica II w DCI (też AD) i to Hutchinsona - kupiłem drugą tego samego producenta w IC i gościu śmiga

evo512

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Jest to siemens wiec nie sadze iz to on jest problem, lecz slyszalem ze TORPANY np. siadaja co miesiac lecz kazdy powinien dzialac chociaz na poczatku, lecz to jest malo istotne!. Z tego co widzialem to z prawej strony za schowkiem wszystkie masy zostaly polaczone do 1 wielkiej czy to moze byc problmem? To samo jest zrobione przed przekaznikami pompy paliwa (w tym wypadku napiecia), jedna nie posiada 12V gdy do niej podlacze aku wlacza sie pompa paliwa i daje dosc silne cisnienie na odpowietrzniku... Kostka od stacyjki juz wczesniej odpinalem i przeczyszczalem, brak efektu... lecz sproboje jutro ze sprawdzeniem napiecia na niej. 1 z mechanikow powiedzial mi zebym sprawdzil rozrzad bo dla niego te 2 bledy: czujnik walka oraz zle napiecie na czujniku halla(uwaza ze to czujnikWALU) sa odpowiedzialne za przeskoczenie rozrzadu, ale czy wtedy auto by jezdzilo? przeciez to malo prawdopodobne ze przeskoczy o 1 zabek prawda... ? A mocy na gazie jej nie brakuje :|

makrez12

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
TARNÓW
niekoniecznie jeśli na górnych wałkach jeden ząbek w te czy w te nie robił różnicy zbyt odczuwalnej a sypało błędami. Nie wiem dlaczego ale w grudniu miałem 3 takie silniki do roboty.

Sprawdź rozrząd wiele roboty nie ma a będziesz pewien, Sprawdzałeś te napięcia jak pisałem ?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

evo512

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
niekoniecznie jeśli na górnych wałkach jeden ząbek w te czy w te nie robił różnicy zbyt odczuwalnej a sypało błędami. Nie wiem dlaczego ale w grudniu miałem 3 takie silniki do roboty.

Sprawdź rozrząd wiele roboty nie ma a będziesz pewien, Sprawdzałeś te napięcia jak pisałem ?
Jutro to wykonam, tylko pytanie takie czy jest jakis sposob zeby w miare latwo dojsc do wtyczek od wtryskow? Jakos ostatnio nie moglem sobie z tym poradzic. Ogolnie mam do tego miernik wiec lampka chyba nie bedzie potrzebna :p

makrez12

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
TARNÓW
miernikiem nie sprawdzisz sterowania wtrysków, i nie lampka a dioda led zwykła żarókwa jest za wolna, najlepsza dioda led. Normlanie ten plastik rozpinasz i masz kable w tej szynie. Napisz na priv to Ci dam numer i wytłumacze co i jak

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
wymieniałem u siebie wczoraj czujnik wałków w x20xev , czujnik era 76zł i śmiga dobrze, topran'a się w ogóle nie zakłada ani krafta

Do góry Bottom