• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Omega 2.5 V6 grzeje się

dobolsgarage

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
74
Miasto
Poznań
pl-pl.facebook.com
Sprawa wygląda następująco.
Auto kupione z defektem, uszkodzona chlodniczka oleju.
Chlodniczka wymieniona układ przeplukany bo było straszne bagno.
Chłodnica wyplukana cały czas to samo.
Po dodaniu gazu zaciąga płyn na wolnych obrotach podnosi się poziom, wywala płyn. Ogrzewanie działa wentylatory tylko drugi bieg ale to nie problem.
Czasami na blacie 90 a że zbiorniczka wywala.
Dzisiaj wyciągnąłem pompę wody jest ok.
Spalona jest pompka wspomagająca ta elektryczna na chłodnicy.
Teraz pytanie czy to może być powodem gotowania się ewentualnie problemu z odpowietrzeniem

A

Anonymous123

Przy 90 stopniach nawet z niesprawnym ukladem chlodzenia czyli uszkodzonej pompce wspomagajacej plyn nie powinien sie zagotować , szczegolnie na wolnych obrotach. Dopiero powyzej 100 stopni ma prawo bulgotac. Jak chlodnica dostaje obiegu po otwarciu termostatu to zrobil bym test na spaliny.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1402
Z 15 lat temu jak tyralem u goscia na warsztacie byl taki przypadek.Wentylatory pracowaly nawet podczas jazdy i tak nie nadazaly wychladzac i wywalalo plyn.
Dziwne auto pod katem ukladu chlodzenia.Oczywiscie ze byla walnieta uszczelka pod jedna glowica.Nic przyjemnego to robic przy takim wozie.

dobolsgarage

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
74
Miasto
Poznań
pl-pl.facebook.com
Płyn jako tako się nie gotuje tzn nic nie bulgocze tylko go wywala. Wydaje mi się że się gotuje bo dodając gazu potrafi zagrać zawór a to objaw za gorącego silnika. Zastanawiam się czy porostu przez tą uszkodzoną pompke porostu nie odpowietrza się do końca

A

Anonymous123

Jak dostanie sie pęcherz powietrza do ukladu czyli w tym przypadku spaliny to bedzie wywalac plyn pomimo ze sie nie gotuje.

dobolsgarage

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
74
Miasto
Poznań
pl-pl.facebook.com
Ale wtedy na zimnym też powinno wywalac płyn a nie tylko na gorącym zgadza się?
W tej chwili jest rozebrana cała więc nie zrobię testu :( plukalem chłodnice w nocy jeszcze raz.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Chłodnica nie ma nic do tego. Dobrze Ci radzą -UPG przepuszcza.

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
ciśnienie w układzie rośnie nie zależnie od temperatury?

A

Anonymous123

No zrob test i tyle. Ja zawsze robię jak mi cos nie pasuje, czesto dla wlasnej wiedzy nawet jak klient nie chce. Jestem w piec minut bogatszy o wiedzę ktora może mi zaoszczędzić kilka godzin na płukanie ukladu, sprawdzanie, odpowietrzanie itp

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
3. przypadki przychodzą mi do głowy
1.niedrożny układ chłodzenia łącznie z zaciętym termostatem,nie można prawidłowo odpowietrzyć
2.pęknięta głowica w momencie nagrzewania rozszerza się i zaczyna gotować ,ubytki płynu i kopcenie powinno się
pojawić
3.korek zbiorniczka wyrównawczego nie działa prawidłowo

A

Anonymous123

Jeśli wywala płyn to opcje nr 2 jest możliwa i nie jest jednoznaczna z tym, że będzie kopcił i brał płyn. Albo na wskutek pęknięcia głowicy lub uszkodzenia uszczelki pompuje ciśnienie w układ czyli wywala płyn zbiorniczkiem albo zasysa płyn wiec jest ubytek i kopci na biało. Nigdy te dwa zjawiska nie idą w parze.

dobolsgarage

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
74
Miasto
Poznań
pl-pl.facebook.com
Dziwi mnie tylko jedno dlaczego wszyscy od razu piszą że uszczelka.
Co prawda jednej rzeczy nie napisałem po wymianie i pierwszym wyczyszczeniu Zrobiłem 300 km i problem wrócił wraz z olbrzymią ilością masła z układu. Te objawy które opisałem są po drugim czyszczeniu.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Bo tak wszyscy podejrzewają.
A nie biorąc po uwagę objawów powiedz jakie konsekwencje miewa zakłócenie pracy układu chłodzenia w wyniku opisanej awarii chłodniczki oleju?

A

Anonymous123

Dziwi mnie tylko jedno dlaczego wszyscy od razu piszą że uszczelka.
A mnie dziwi ,że jesteś w GWT czyli wiedza powinna być na poziomie ( w co nie wątpię) ale bronisz się aby nie była to uszczelka pod głowicą i zarzucasz innym pochopną diagnozę. Jak pisałem wyżej test na spaliny to 5 minut i będziesz mógł napisać - że 100% wykluczasz lub 100% pewne ze są spaliny- i będzie koniec spekulacji. Z innego punktu widzenia marnujesz swój czas na poszukiwania problemu a nie piszesz o wynikach czyli jaka temperatura na przewodach do chłodnicy , czy ciepłe, czy znimne a może jeden ciepy inny zimny, jak chłodnica, nagrzewa się czy nie, nagrzewa się razem z silnikiem czy można wyczuć otwarcie termostatu. Ja oprócz sprawdzenia na dotyk używam tez termometru elektronicznego aby dokładnie okresłic przepływ cieczy i jej temperaturę oczywiście jeśli test na spaliny wykluczy przedmuch.

dobolsgarage

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
74
Miasto
Poznań
pl-pl.facebook.com
Bycie w GWT nie oznacza bycie wszechwiedzacym. Może nie bronie się przed uszczelką tylko że względów osobistych (choroba) nie stać mnie na zrobienie a przez ogólne sprawy mogłem coś przeoczyć.
Auto jest rozebrane więc nie mogę sprawdzić testerem jak pisałem wyżej wyciagnieta pompa wody chłodnica oraz spalona pompka wspomagająca.

Objawy uszkodzenia chłodnicy oleju to jest przedostawanie się oleju do płynu chłodniczego ponieważ jest ona znużona w nim w niecce pomiędzy głowicami. Dlatego też między innymi nie stawiam na piedestale uszczelki.
Przy pierwszym czyszczeniu węże było trzeba przepychac elektrodą tyle było oleju

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Bycie w GWT nie oznacza bycie wszechwiedzacym. Może nie bronie się przed uszczelką tylko że względów osobistych (choroba) nie stać mnie na zrobienie a przez ogólne sprawy mogłem coś przeoczyć.
Auto jest rozebrane więc nie mogę sprawdzić testerem jak pisałem wyżej wyciagnieta pompa wody chłodnica oraz spalona pompka wspomagająca.

Objawy uszkodzenia chłodnicy oleju to jest przedostawanie się oleju do płynu chłodniczego ponieważ jest ona znużona w nim w niecce pomiędzy głowicami. Dlatego też między innymi nie stawiam na piedestale uszczelki.
Przy pierwszym czyszczeniu węże było trzeba przepychac elektrodą tyle było oleju
Jak pompka obiegowa nie chodzi to ją wyjmij bo blokuje obieg a test na obecność co2 w płynie musisz wykonać

Do góry Bottom