• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opalanie z przewodów Laguna 2

Piotr K.

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Witam. Mam takie nietypowe pytanie, rozładowałem sobie akumulator w lagunie 2 1.9 diesel i chciałem uruchomić przewodami roruchowymi od innego samochodu a tu zdziwienie nie odpala. Kolega miał chwilę więc jego samochód przez jakieś 10-15 min. z włączonym silnikiem ładował mój akumulator. Po tym czasie udało się odpalić bez problemu. Dzisiaj podobny problem rozładowany akumulator te same przewody podłączamy do sąsiada on trzyma obroty jak wściekły auto nie odpala (tak jakby wcale nie był podłączony). Dodam że przewody są sprawdzone ponieważ nie raz uzyczałem prądu tymi właśnie przewodami i uruchamiały moje poprzednie auto.

Piotr K.

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Może się nie jasno wyraziłem mam przewody sprawdzone nie ma problemu z uruchamianiem nimi innych samochodów tylko ta moja Laguna nie chce na nich odpalać.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Prawa Kirchhoffa są jakby niezależne od marki samochodu... :p
Uwierz, nawet dobre przewody nie gwarantują sukcesu, ważny jeszcze kontakt na wszystkich czterech zaciskach, prąd akumulatora dawcy i takie tam...

Piotr K.

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Wiem o tym wszystkim dobrze dlatego byłem zdziwiony. Co prawda potrzebowałem swoich przewodów dla siebie drugi raz w tym aucie i to właśnie z takim skutkiem, a jak już pisałem pożyczyłem nimi prądu i w innym aucie nie było problemu stąd ten temat dlatego zwątpienie i to zapytanie czy może to auto ma coś w sobie. Ale przecież teraz tak na spokojnie myślę że prąd to prąd jak ma dobre połączenie i przewód nie stawia mu oporu a tak nie jest bo by się conajmniej robił ciepły to przecież nie ma cudów. Posprawdzam te kable żebym się nie zdziwił przy następnym podejściu (oby nie było takiego).

Akumulator wymienię swoją drogą bo jest dziwny, niby działa bez zarzutów po poprzednim razie wziąłem go ma warsztat i sprawdziłem pod obciążeniem i elektrolit, wszystko niby w granicach normy a jednak robi niespodzianki tak bez wyraźnego ostrzeżenia ( ładowanie też sprawdzałem żeby nie było)

Ostatnia edycja:

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
667
Miasto
WLKP
Jezeli beterie masz zgon to wiecej ona pobiera pradu niz ta zewnetrzna na przewodach dostarcza tego pradu.

Do góry Bottom