• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Astra G 1,8 16V Ecotec nie pali

Unriver

Nowy
Punktów
0
Miasto
Leśna
Witam.

Posiadam Opla Astrę G 1.8 16V z silnikiem X18XE1 ECOTEC. Samochód ma instalację LPG. Problem jaki mam to auto nie odpala, a gdy odpali rozgrzeje się i gaśnie. Zaczęło się od tego, że nie odpalił mi pod pracą raz - nie działała pompa paliwa. Ściągnąłem do elektromechanika, coś pogrzebał i ok działa. Po miesiącu to samo. Stwierdził mechanik, że pompa padła. Wymieniłem, pojeździłem 2 tyg. i znowu, ale tym razem odpalał i gasł jak auto się nagrzało. Wrócił do owego elektromechanika, który bawił się autem i stwerdził, że coś wyłącza cały mechanizm zapłonowy. Telefon do gazownika, który zakładał instalację, a ten mówi, że może być komputer gazu. Najprostszy sposób było wyciągnięcie bezpiecznika komputera gazu i niby miało działać - nie działało. Auto dopóki nie ostygło nie odpalało - kręci normalnie ale nie odpala. Elektromechanik stwierdził, że może komputer silnika. Wymontował go, wysłałem na darmową diagnozę do firmy zajmującej się naprawą owych sterowników i szok - komputer posiadał obszerne uszkodzenia. Oczywiście zdecydowałem się na naprawę, zabuliłem dość słono - nie mogłem znaleźć tanio działającego komputera więc naprawiałem stary - i z gwarancją itp wrócił do mnie. Mechanik wsadził komputer, auto odpaliło, pojeździłem ok. 20-30 minut i beng... Zgasło. Wróciło do mechanika, od razu do komputera a tam 0 błędów (poza sondą lambdą, ale to normalne przy gazie).
Nie wiem już co robić... Komputer nie wyświetla żadnego błędu i nie ma czego się czepić. Co więcej autko ostatnio nawet na zimnym nie pali. Raz pokazało błąd, że za duże napięcie na wtryskach, ale ich nie uruchomiło tak samo jak pompy. Pomożecie ? Czytałem w internecie o czujniku położenia wału korbowego, ale komputer nie wyswietla jego błędu. Nie mam już pomysłu... Może to jakieś mechaniczne uszkodzenie ?

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Wszystko może być. Znajdź mechanika , który umie postawić diagnozę. Dobry mechanik jest drogi i ma długie terminy, ale warto poczekać...

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1752
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
A stawiam na oporopowtotnik... Gdybać każdy może
....

Do góry Bottom