• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Astra III 1.3 oraz 1.7cdti Bardzo ciężko odpala jak jest zimny

kamilmajster

Uczestnik
Punktów
0
Witam.Mam problem z tymi silnikami samochód jak postoi i silnik jest zimny, trzeba długo krecić zeby odpalił, natomiast jak jest ciepły nie ma problemu nigdy.Komputer wpinałem i brak błędów jest. Bardzo proszę o podanie jakiejś diagnozy

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Zacznij od grzania świec , potem kompresja a na koniec dawka rozruchowa .

kamilmajster

Uczestnik
Punktów
0
Kolego jak sprawdzić dawke rozruchową? Czytałem też że podobno siadają czujniki ciśnienia paliwa na listwie tak ?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
wszystko moze siadać a jakim sprzetem dysponujesz ?

kamilmajster

Uczestnik
Punktów
0
Dysponuje auto comem , ino koszt czujnika jest 200zł chciał bym sie dowiedzieć czy moge to jakoś sprawdzić?

kris851

Gaduła
Punktów
12
Miasto
Okolice Wrocławia
Ino widzisz kozok,napisoł o dawce,świecach,i kompresji,a tego silnika na łoczy nie widzioł(Przynajmniej takie mam wrażenie po tym co na pisał).Żadnej w EDC16.. dawki tam mechanicznie nie dotkniesz.Jeżeli żadnych błeów typu P0087,P0088 nie głosi to najzwyczajniej zapowietrza się tobie układ zasilania paliwa niskiego ciśnienia.

Kuba Stefan

SuperMechanior
Punktów
24
Miasto
3Miasto
Pytanie do Ciebie-od kiedy obserwujesz pogorszenie odpalania?
Komp skoro jest "bezbłędny" to zacznij od najprostszych funkcji życiowych pana Diesla;paliwo(czy się nie cofa),podgrzewanie świec i ew kompresja.Jeśli problem dotyczy silnika 1.3 to ja miałem 2 przypadki rozszczelniania się ukł.paliwowego na drodze zbiornik-pompa. 1na rurkach k.filtra paliwa-nieszczelne oringi 2-podciekająca sekcja w pompie wysokiego ciśnienia na głowicy. Poszukaj czy a w/w miejsc nie ma wycieków/zapoceń.

GTH

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Piła
Mapa rozruchu jest do zrobienia jednak w oplu to nic nie da i nie tedy droga. Na edc16 naturalnie ze sie robi hotstart, ale w grupie vag.
Na twoje problemy z mojej strony dodam zebys bardzo dokladnie przyjrzal sie akumulatorowi, rozrusznikowi i polaczeniu miedzy nimi.

kamilmajster

Uczestnik
Punktów
0
Mapa rozruchu jest do zrobienia jednak w oplu to nic nie da i nie tedy droga. Na edc16 naturalnie ze sie robi hotstart, ale w grupie vag.
Na twoje problemy z mojej strony dodam zebys bardzo dokladnie przyjrzal sie akumulatorowi, rozrusznikowi i polaczeniu miedzy nimi.
Dziękuje wam Panowie za pomoc będe patrzył :)

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
kamilmajster jesteś mechanikiem czy właścielem auta?? mogę ci pomóc bo wiem co dolega twojemu autu....

kamilmajster

Uczestnik
Punktów
0
Auto-Port kolego jestem właścicielem i również bawie sie z mechaniką , jak byś mógł to był bym Ci bardzo wdzięczny :)

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
to powiem ci tylko tyle ze kolega GTH za duzo juz ci podpowiedział, jako ze jesteś włąścicielem auta.. czasami człowiek siedzi po 4 dni nad zagadką taką jak twoja i ciezko jest potem klepac na prawo i lewo ze to taka błachostka załatwiła sprawe... co innego jak byś byl z branży..

kamilmajster

Uczestnik
Punktów
0
Kolego no w branży to ja jestem pracuje ponad rok jako mechanik , i sie ucze przecież zastanawiałem sie nad tulejkami w rozruszniku ? akumulator mam właśnie nowy... Bardzo mi zależy zeby to zrobić Bardzo Cie proszę

dzwo

Nowy
Punktów
0
Miasto
Działdowo
Poradziłeś sobie z problemem, jeśli tak to w jaki sposób? Bo męczę się już z takim samym problemem i zastanawiam się czy nie zabrać się za rozrusznik bo kolega miał identyczny problem i włożył klient z 2 tysiące wymieniał po kolei i nic i okazało się że rozrusznik ale u niego był problem jak był ciepły bo wiadomo wyższe ciśnienie i silnik stawiał większy opór... Ja póki co wymieniłem świece 3, bo już jedną ukręciłem która nie grzała i wstawiłem tulejkę a druga również nie chce iść i nie chcę ukręcić, chociaż dość mocno iskrzy więc pewnie robi jakieś zwarcie ale 3 są nowe więc powinien i na 3 bo stoi w ogrzewanym garażu, po za tym filtr paliwa zmieniony i ciśnienie sprawdzone na pompie...

Ostatnia edycja:

Mawerix

Nowy
Punktów
0
Miasto
Zabierzów
Panowie możecie pomóc, mam do zrobienia Zafire 1,9 z takimi objawami jak opisujecie.

Do góry Bottom