• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Astra K 1.6 cdti powracajacy blad P118B

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Witam Panowie . Od pewnego czasu borykam się z problemem Opla Astry K. Auto z 2017 przebieg 87tys silnik 1.6 DTH. (LVL). Po przejechaniu dystansu (samochód flotowy) około 500- 1000 km wyswietla sie check engine blad zapisany to P118B - czujnik temperatury spalin rzad 1 / zbyt mala wydajnosc, moc . Czytane po Kts560 . Wymieniłem 2 czujniki temperatury od Dpf zrobilem potrzebna adaptację (czujniki orginal) niestety nadal blad pozostal. Wyczytałem że z tym objawem opel sobie nie radzi wymieniają wszystko na pałę. Może ma ktoś jakaś serwisuwke odnośnie tego błędu?? Czy może to być wadą czujnika NOx?? System adblue dziala niby poprawnie bez błędu. Może ktoś ma ciekawy pomysł?? Ewentualnie czy nie słyszał o jakiejś akcji serwisowej ?? Z góry dzięki
Może ktoś robi w Oplu ?? Przyznawać sie :)

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Wiesz co wymieniłem świece żarowe jedną odstawala rezystancja narazie klient pojechał wroci do mnie za tydzień blad udało się usunąć po wymianie .

marianno3000

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Łódzkie
www.marecuster.pl
Witam mnie też dopadła taka usterka w zafira c 1.6 2018 błąd wraca zawsze rano wystarczy sam zapłon na deskę wywali później musi odliczyć ilość cykli chyba 10.Wymienili dwa albo trzy czujniki spalin podobno w serwisie .Ja wymieniłem pierw [czujnik sadzy potem sterownik ] oczywiście nazwa tego zespołu jest inna i błąd wraca ,mogę zasymulować zwarcie i stan wysoki ale tego błędu nie bo bardziej chodzi o jego charakterystykę działania czujnika .
Czujnik i płytki sondy są zaraz podgrzewane grzałką do oczyszczenia płytek tzw pętli. Widać to na czujniku temp sadzy tzw pętle niby wszystko ok sprawdzane na starych elementach i drugich podobne zachowanie ale jednak błąd wiem że rano wróci.Pewnie może wina oprogramowania jak to bywa w nowszych autach . Myślę że może problem leży w drugim zespole tzw zestawie NOX - sonda + sterownik w końcu te 2 ster komunikują się po canie z głównym sterem. Może ktoś miał podobny problem wiem że temat lata po całej sieci i podobno wymieniają właśnie kontrole sadzy .

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei

marianno3000

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Łódzkie
www.marecuster.pl
Świece nowe i błędu o świec brak a może musi być nowy zestaw kontroli sadzy może jest specjalnie skalibrowany albo faktycznie wina oprogramowania.

marianno3000

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Łódzkie
www.marecuster.pl
Czy znalazł kolega kwity na rekalibracje adblue.Dokopałem się gdzieś do forum angielskiego klient wymienił cały zestaw nowy i podobno błąd zniknął ale radość była krótka po 8 miesiącach wrócił widać że coś tu nie dograli.

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
No mi Panowie nie udało się rozwiązać do końca problemu bo auto lizingowe i klient nie wrócił także w sumie nie wiem czy ustalo na dobre

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Czy znalazł kolega kwity na rekalibracje adblue.
Sorry, nie mialem na nic czasu w tym tygodniu. Zafiry u mnie nie goszcza, wiec jezeli nie wpadnie nic przypadkiem to nie bede mial szans faktycznie zapoznac sie z problemem.
Dokopałem się gdzieś do forum angielskiego klient wymienił cały zestaw nowy i podobno błąd zniknął ale radość była krótka po 8 miesiącach wrócił widać że coś tu nie dograli.
A czy nadmienil tam, ze soft byl aktualizowany?

Ja z kolei znalazlem taki temat:

marianno3000

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Łódzkie
www.marecuster.pl
A czy nadmienil tam, ze soft byl aktualizowany nic nie pisał ten link czytałem wcześniej ,żeby zasumulować ten czyjnik trzeba by było zrobić symulator czujnika temp ustawienie stałej nie rozwiąże problemu testowałem.

Piotr_Ł

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Lublin
Hej. Podbijam temat. Auto to zafira błąd jak w tytule. Czy ktoś to ogarnął? Wymiana czujnika z modułem, czy wystarczy sama sondę przelutować?

Piotr_Ł

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Lublin
A co tu nie pewnego. W parametrach czujnik temperatury spalin pokazuje 300stopni więc wymiana sondy nox i podgląd parametrów. Żeby nie było robiłem to ponad tydzień temu i auto jeździ bez błędów. Sonda z serwisu, ściągałem przez znajomego z Belgi bo w Polsce albo niemieckim eBay czas dostarczenia 14 dni roboczych. Koszt coos ponad 500euro

marianno3000

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Łódzkie
www.marecuster.pl
A co tu nie pewnego. W parametrach czujnik temperatury spalin pokazuje 300stopni więc wymiana sondy nox i podgląd parametrów. Żeby nie było robiłem to ponad tydzień temu i auto jeździ bez błędów. Sonda z serwisu, ściągałem przez znajomego z Belgi bo w Polsce albo niemieckim eBay czas dostarczenia 14 dni roboczych. Koszt coos ponad 500euro
Wymieniałeś czujnik sadzy czy noxa bo zupełnie inne czujniki sterownik sadzy ten na podłużnicy czy noxa za zderzakiem ,jeszcze może być jeszcze jedna noxa z tyłu ale to zależy od systemu.Błąd dotyczy systemu sadzy.

Piotr_Ł

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Lublin
W takim razie czujnik sadzy ten na podłużnicy. Ten opisany na ruskiej stronie. W katalogu jest nazwany inaczej, w salonie wogole mało czają o jaki czujnik chodzi.

Punktów
1
Miasto
Poland
Witam wszystkich, sam miałem ten problem i nie wiedziałem co z tym zrobić. Miałem szczęście, że trafiłem na rozwiązanie w tym wątku. Dziękuję!

mietko13

Nowy
Punktów
0
Witam wszystkich, sam miałem ten problem i nie wiedziałem co z tym zrobić. Miałem szczęście, że trafiłem na rozwiązanie w tym wątku. Dziękuję!

Witam.Od jakiegoś czasu mam problem z błędem p118b.Czy mógłbyś mi powiedzieć jaki to czujnik i gdzie on się znajduje?

Odpowiem sam sobie wymiana sondy z modułem na oryginalną rozwiązało problem z błędem.
Witam.Chcialem zapytać czy błąd p118b dotyczy czujnika cząsteczek stałych?

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry Bottom