• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Astra/Zafira 1.6 Z16XE1 pompka klap wirowych

Pablo812

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bytom
Jeszcze jak wszadze łapę tam gdzie jest ta cała gruszka i poruszam dźwignią która tam jest słychać charakterystyczne syczenie . Nie wiem czy tak ma byc czy nie.

A gdzie tego szukać i jak to zrobić i jak się do tego zabrać? Dzięki

A gdzie znajduje się ten czujnik który rozciąłeś?

Ostatnia edycja:

Pablo812

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bytom
Dzięki ale ten czujnik też znalazłem. Tylko gdzie on znajduje się w aucie e którym czujniku w którym miejscu przy kolektorze.

Jest to cala gruszka ktora znajduj sie z prawej strony kolektora patrząc od przodu auta?

Koledzy pomóżcie. Bo chciałbym wam usterkę usunąć. Dwóch mechaników już ręce rozłożyło. Komputerowo też nikt nie chce się podjąć bo twierdzą że tam są sterowniki hybrydowe i łatwo ulegają uszkodzeniu.

Pablo812

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bytom
Dokładnie kolego. Może kolega Misiek jakiś tutorial był dal jak to po kolei ogarnac ;)

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Szkolenie to zazwyczaj 2-3 tyś zł myślę że taniej będzie podjechać do niego :D

Pablo812

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bytom
Czyli rozumie ze na forum każdy się chwali że usunął usterkę ale nikt nie napisze dokładnie jak?

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2825
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Kolego widać na kilometr, że nie jesteś mechanikiem. Opisałem Ci zakończenie swojego problemu, u Ciebie również to może być przyczyną ale równie dobrze może być coś innego. Podałem Ci swoje rozwiązanie na tacy, jeżeli oczekujesz ode mnie więcej pomocy to zapraszam na dalszą diagnostykę do Szczecina inaczej pomóc nie potrafię.

Pablo812

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bytom
Zadałem tylko proste pytanie. Gdzie jest jest zlokalizowany ten czujnik i jak on wygląda. Jak tak wygląda wasza pomoc na forum to ja dziekuje. A jak bym miał kupę kasy to bym nie tracił czasu na bezsensownym forum tylko oddał auto do serwisu.
Żegnam. Mam nadzieję ze wykasujcie moje konto

Yarokot

Nowy
Punktów
0
Zna ktoś może wartość rezystora smd, który się znajduję na płytce pomiędzy czujnikiem a plusem wtyczki? Albo najlepiej jakby ktoś znał wartości wszystkich elementów, ponieważ moja płytka jest w agonalnym stanie. Najlepiej byłoby stworzyć nową.

p38

Gaduła
Punktów
14
Odgrzeję kotleta bo nie mogę znależć nigdzie informacji, jakie powinny być napięcia z czujnika halla przy położeniach On i Of. A moze ktoś użyczy schemat połączeń ECU i rozpis pinów wtyczek przy ECU.
Dziękuję.

Yarokot

Nowy
Punktów
0
0V i 5V ale już dla jakiego położenia klap wirowy są wartości to już nie pamiętam.

Ernesto13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
34
Miasto
Bydgoszcz
Witajcie, odgrzeje również tego kotleta. Rozebrałem swój czujnik i niestety płytka do niczego się nie nadaje w dodatku uszkodziłem ja wyciągając wnętrzności. Jest ktoś w posiadaniu takiego czujnika lub wie jaki materiał potrzebny będzie do zrobienia nowej?

Do góry Bottom