• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Corsa 1,0 benz ecotec-ciężko pali

sebiastan

Nowy
Punktów
0
Miasto
Zgorzelec
Tak jak w temacie,do tego jeszcze silnik nierówno pracuje na wolnych obrotach,potrafi zgasnąć,chyba odczuwam także spadek mocy.Wszystko zaczęło się wraz ze spadkiem temperatur.Filtry posprawdzane,świece wymienione,zalane świeże paliwo wraz z denaturatem-bez zmian. Acha z rury wydechowej wydostaje się duża ilość pary i trochę wody,ale nie zauważyłem spadku poziomu płynu chłodn.Co jeszcze,nie wiem...podejrzewam naiwnie coś z elektroniką,może autom. ssanie?Wdzięczny będę za podpowiedzi.

S

S-LINE

pytanie za 100 punktow kiedy byl ostatnio zmieniany lancuch rozrzadu???

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
To moze byc kondensacja wilgoci w silniku,a pod wlewem oleju I w odmie ''masełka'' czasem niema? No i olej niewydaje sie jakby mętny?.Mialem podobny przypadek kkilka tygodni temu.Jesli Ci plynu nic a nic nie ubywa to duze prawdopodobienstwo ze to tosamo.Wymiana oleju/filtra,przeczyscic swiece,wyczyscic odme i w obudowie filtra z owego maselka(tak bylo w tym moim przypadku) pokrecic silnikiem z 2-3 razy bez swiec,złozyc do kupy i moze byc po sprawie

P

PogotowieSamochodoweUK

Albo sie dusi przez katalizator, albo lancuch juz lata jak smych od psa, albo jak motodoktor pisal kondensacja pary i poprostu sie przydlawia woda.

shogunemail

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
łask
www.youtube.com
ale nie pisze czy na zimnym czy cały czas. Nie ma nic czy na wolnych czy wysokich obrotach dla mnie pierwsze spr. spalania czyli świece jaki kolor mają

sebiastan

Nowy
Punktów
0
Miasto
Zgorzelec
Świece czarne okopcone ale nie za bardzo.Dodaje że zimny ciężko odpalić z ciepłym jest trochę lepiej -ale też ciężko.Nie wiem kiedy wymieniony i czy w ogóle łańcuch rozrządu.Ale niepokoi mnie właśnie dzwięk z silnika-a z tego co wiem to można stwierdzić na słuch zużyty łańcuch-auto należy do siostry która jest w niemczech.Auto jest do sprzedania i chciałbym jej jakoś pomóc

S

S-LINE

ja obsulugje flote cors C i wiem ze max co 90 tys lancuch idzie w odstawke to nie sa duze koszty....

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Padł ci napinacz i przestawił się rozrząd to słaby punkt w tych motorkach:)

shogunemail

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
łask
www.youtube.com
śmietniki a co najlepsze to nie można planować głowicy z tego co pamiętam bo uszczelki większej nie ma i łańcuch jest wtedy za długi po takiej naprawie

S

S-LINE

ten lancuch nawet jak jest "napiety" to lata jak zyd po pustym sklepie...

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
Nom rozrząd nie jest najmocniejszą strona tego silnika.
Kiedyś w tym silniku wymieniałem koło pasowe na wale korbowym(niepamietam juz z jakiego powodu).
Tak bez namysłu wziołem"pneumata" " sru" i sruba odkręcona.
Nowe koło dokreciłem już normalnie kluczem dynamometrycznym:rolleyes:.
Niby nic sie nie powinno stac ,na wale korbowym jest przeciez klin "mysle" .
Odpalam auto a:eek: :eek: się z benzyny diesel zrobił.
Klekoce ale się kurcze zadna kontrola silnika niezapala.
podłanczam kompa ." Magiczne Brak defektu ":confused:.
Skończyło sie zakupem bload rozrzadu
I dzieki bogu tylko poprawnym ustawieniem rozrządu:).

shogunemail

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
łask
www.youtube.com
ale czy ktoś robił planowanie głowicy i chodził normalnie bo tego co pamiętam to nie lubi ten wóz takich napraw a poza tematem po co robią łańcuchy które trzeba wymieniać prawie tak jak pasek chore ja mam 2,5 bmw e36 ma 340 000 i nikt tam nic nie wymieniał
dla mnie to koncerny robią z nas murzynów po prostu tzw Myśl Technologiczna

P

PogotowieSamochodoweUK

No dobra, ze wzgledu ze mam male doswiadczenie z ''lancuchami'' (jedynie paskowe uklady glownie) mam pytanko po za konkursem.

Czy wszystkie silniki na lancuchu maja problem z jego napieciem po planowaniu glowicy? Czy to chodzi tylko o brak uszczelki dostempnej na rynku?

mateusek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
183
Miasto
Dublin -Kraków
Pogotowie nie powinno byc zadnej roznicy po planowaniu napiecie ustala napinacz hydrauliczny ;]
A poza tym słyszałem ze przy wymianie łancucha w corsie i reszcie tych padolin stosuje sie dodatkowy (albo dłuzszy)plastikowy uchwyt po ktorej łancuch chodzi :)
Auta teraz robia takie aby non stop było cos przy nich do roboty ...ale tak czy siak wielka strata dla polo i cors mowa to o tych padolinach kiedys były z paskiem w corsie b w starej polo zadnych problemow :) teraz złom robia przekombinowali kosztem niby ze auto ma niby mnie palic buhahaaaaa :D:D

Do góry Bottom