• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel corsa 1.3 cdti - dymi na biało, po rozgrzaniu przestaje

mis_jogi

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Glasgow
Silnik Z13DTH po odpaleniu na zimnym dymi na biało i kuleje na trzecim cylindrze. Po rozgrzaniu kompletnie przestaje dymić lecz nadal pracuje nierówno. Płynu chłodniczego nie ubywa. Turbo sprawne. Próbowałem zmierzyć kompresje ale ktoś przede mną ukręcił swiecę ja przekręciłem kolejną więc ostatecznie rozebrałem silnik. Tłoki całe i pierścienie i zawory też. Pierścienie czyste, nie zapieczone i sprężyste. Jedynie na głowicy na trzecim cylindrze i w kanale wydechowym zupełnie inny czarny szklisty nagar. Cylindry wręcz idealne , zadnych progów. W pon daje głowice do naprawy i sprawdzenia. Zastanawiam sie mimo wszystko czy te pierścienie nie są przegrzane? Pomoże ktoś to ocenić?

Załączniki

• DSC_0407 copy.jpg
    DSC_0407 copy.jpg
    289,2 KB · Wyświetleń: 22
  • DSC_0413 copy.jpg
    DSC_0413 copy.jpg
    582,8 KB · Wyświetleń: 20
  • DSC_0409 copy.jpg
    DSC_0409 copy.jpg
    570,4 KB · Wyświetleń: 20
  • DSC_0420 copy.jpg
    DSC_0420 copy.jpg
    631,5 KB · Wyświetleń: 22

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
zrob próbe szczelnosci cylindrów na ropie , a ten cylinder źle palił więc weryfikacja wtrysku i świecy

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
Sprawdz czy 2 i 3 tłok w GMP są na tej samej wysokości może korba dostała strzała.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Obaj moi przedmówcy mają rację co do typowania. Zostaje jeszcze pytanie, czy zasilanie na ten trzeci cylinder że sterowania było ok.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Trochę nie rozumiem kolejności działań, najpierw rozebrales silnik, a nie posprawdzales wtrysku, ciśnienia, próby olejowe itd. Łatwiej było chyba zająć się ta świecą i zmierzyć ciśnienie niż pakować się w koszta? Chyba że czegoś nie rozumiem.

A może woda w wydechu się zbierała stąd kopcenie, a nieprawidłowa praca na 3 to inna usterka?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Jak silnik kuleje to ja robie diagnostyka kompem z korekta wtryskow, test przelewowy, pomiar cisnienia. Spr rozrzadu

mis_jogi

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Glasgow
Zalalem tłoki po równo 100ml ropą. Zeszło po blisko 6 godzinach więc chyba z pierścieniem nie najgorzej. 1,2,4 po równo, trzeci odrobinę wolniej niż pozostałe. Korby proste, tłoki na tej samej wysokości. Kompresji nie sprawdziłem bo ukrecone były dwie świece. Nikt mi tu ich nie wykreci na samochodzie więc musiałem drzec głowice i upewnić się mimo wszystko że dół jest ok. Głowica pojechała do naprawy i wtrysk do sprawdzenia. Korekt autocom ani autel mi nie pokazał. Jeżeli dół byłby niesprawny i do tego głowica to wówczas naprawa tego silnika byłaby nieoplacalna. stąd taka kolejność

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Ja celuje, że to będzie zawór wydechowy i nagar pomiędzy uszczelniaczem a grzybkiem zaworu.

mis_jogi

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Glasgow
Nie wiem w jakim stopniu nagar na zawodach wydechowych miał wpływ, ale faktem jest że było go dużo. Głowica naprawiona, wtrysk wymieniony. Silnik pracuje jak należy. Dzięki wszystkim za pomoc!

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Mam gdzieś taka książkę pt diagnostyka nowoczesnych silników i tam o nagarze było sporo mi, że chłonie jak gąbka dawki paliwa itp

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Mam gdzieś taka książkę pt diagnostyka nowoczesnych silników i tam o nagarze było sporo mi, że chłonie jak gąbka dawki paliwa itp
Problem w tym , że za mało używamy różnych specyfików do czyszczenia bezinwazyjnego silnika. Czy to bezpośrednio , lub też pośrednio do paliw, czy olei. To skutkuje potem takimi naprawami.

Do góry Bottom