• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Corsa B - pompa ABS pulsuje przy małej prędkości

jarek_bolo

Gaduła
Punktów
4
Jak w temacie.

W Corsie jest system ABS, na bębnach z tyłu jest założony taki pierścień "ala-koronka". Najpierw była sytuacja, że kontrolka ABS się świeciła i na podglądzie w komputerze było widać, że jeden czujnik (prawe, tylne koło) nie podawał stabilnie prędkości.

Okazało się, że ta koronka była bardziej oddalona od czujnika, głębiej nabita na bęben niż w kole lewym. Wypchnęliśmy to i kontrolka zgasła, prędkości są liczone stabilnie i jednakowo na wszystkich 4 kołach.

Tylko teraz gdy podjeżdża się już do celu (skręca z drogi na posesję, manewruje na parkingu) to przy wolnych prędkościach zaczyna załączać się pompa ABS, jakby dostawała sygnał, że jest poślizg, któregoś z kół, więc robi to do czego została przeznaczona.

Ktoś miał podobny przypadek? Może tym razem za blisko czujnika tą koronkę przesnęliśmy?

jankas9886

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Strumień
Masz nadal problem w odległości czujnika a koronką w którymś kole, co w efekcie sterownik widzi poślizg. Wychodzi na to ze jest za duża odległość. Odpal kompa i parametry podczas hamowania będziesz widział który zawór się załącza odpowiedzialny za dane kolo

jarek_bolo

Gaduła
Punktów
4
Masz nadal problem w odległości czujnika a koronką w którymś kole, co w efekcie sterownik widzi poślizg. Wychodzi na to ze jest za duża odległość. Odpal kompa i parametry podczas hamowania będziesz widział który zawór się załącza odpowiedzialny za dane kolo
Wyczytałem gdzieś indziej, że w Oplach przy podłączeniu kompa ABS jest deaktywowany. I to by się zgadzało, bo za każdym razem jak mam podpięty komputer pod sterownik ABS to zapala się kontrolka ABSu w tej Corsie. Ciekawe czy by sterownik ABSu z podpiętym kompem wysterowywał zawory. Najlepiej byłoby spróbować, ale auto już wydałem, bo oprócz zabawy z koronką odkręciliśmy też czujnik ABSu i okazało się, że ma tam regulację również. Na czujniku regulowaliśmy odległość do skutku, aż przestała kontrolka świecić, ale nie wystąpił efekt załączania pompy przy niskich prędkościach.
Klient odjechał, zapytam go za kilka dni czy wsio okay.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
nie tak , zobacz jak pomiar predkosci na kołach , w pewnym momencie na jednym bedzie 0 na drugim jakaś to się zdaza przy małych prędkościach miałem tak chyba w roverze

Do góry Bottom