• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Insignia B 2017 CDTI - Błąd U029D, schemat połączeń czujnika NOX z ECU

dawidd1

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Radomsko
Witam
Auto Opel Insignia B 2017r cdti 170km
Błąd z kompa: U029D - Utrata komunikacji z czujnikiem tlenku azotu 1
Podmieniłem sondę jakiś zamiennik za 600zl - bez zmień, doszło więcej bedelów :) Wróciłem do oryginału, ale dalej check się świeci i mam U029D. Czy ktoś może dysponuje fragmentem schematu jak sonda NOX jest połączona z ECU - być może gdzieś są uszkodzone kable i przydał by się opis ktory kabel w która wtyczkę idzie.
Będę wdzięczny za pomoc

JohnTdi

Uczestnik
Punktów
10
Miasto
Wro
nox insignia.jpg

Nie napisałeś jaki silnik. Tu masz dla 1.6 LVL. U3 to twój sensor, E1 to ecu

JohnTdi

Uczestnik
Punktów
10
Miasto
Wro
insignia2.0 nox.png
Po wymianie sondy na zamiennik powinieneś chyba procedurę wymiany na kompie zrobić.

dawidd1

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Radomsko
Zrobiłem ale nic to nie dało. Wywalało błędy o powolnej odpowiedzi sondy i jeszcze jakieś. Wróciłem do oryginału
Robiłem adaptacje ale nic to nie dało. Sypało błędami o powolnej odpowiedzi sondy i jeszcze jakieś, już nie pamiętam.
Dziękuję bardzo za schemat. Potwierdź tylko czy dobrze rozszyfrowalem
U3 - Nox1
U8- Nox2
U4 sonda lambda
Pozdrawiam i dziś biorę się za kabelki

JohnTdi

Uczestnik
Punktów
10
Miasto
Wro
Zrobiłem ale nic to nie dało. Wywalało błędy o powolnej odpowiedzi sondy i jeszcze jakieś. Wróciłem do oryginału
Robiłem adaptacje ale nic to nie dało. Sypało błędami o powolnej odpowiedzi sondy i jeszcze jakieś, już nie pamiętam.
Dziękuję bardzo za schemat. Potwierdź tylko czy dobrze rozszyfrowalem
U3 - Nox1
U8- Nox2
U4 sonda lambda
Pozdrawiam i dziś biorę się za kabelki
U3 - Nox1
U8 -sonda DPF
U4 - Nox2 ten za dpf. Chodzi o ten mniej więcej na wysokości tylnej kanapy
Zrób też pomiary can z nox do e94, możesz odpiąć wtedy wtyczki od ecu i sprawdź rezystancje. Odepnij wtyczkę od drugiej sondy nox czyli tej na końcu i zobacz czy wywali błąd U029E. Czym skanowałeś ten błąd ? Najlepiej by było zamienić sonde Nox 1 z jakiegoś sprawnego auta w oryginale na próbę. Nie chce cię martwić ale jeśli kabelki będą ok i po nagrzaniu sonda pokazuję prawidłowo ppm to możliwe, że będzie moduł pompy do wymiany, lubią padać.

dawidd1

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Radomsko
Sprawdzałem autocom'em ale jeszcze sprawdzę opcom'em. Moduł pompy w sumie mam na podmianę bo rok temu auto zgasło i wywalało błąd pompy paliwa a okazało się że kabel między modułem pompy a ECU był przerwany i wtedy kupiłem moduł niepotrzebnie

JohnTdi

Uczestnik
Punktów
10
Miasto
Wro
Sprawdzałem autocom'em ale jeszcze sprawdzę opcom'em. Moduł pompy w sumie mam na podmianę bo rok temu auto zgasło i wywalało błąd pompy paliwa a okazało się że kabel między modułem pompy a ECU był przerwany i wtedy kupiłem moduł niepotrzebnie
Moduł pompy adblue żebyś mnie dobrze zrozumiał, nie chodzi o moduł pompy paliwa.

dawidd1

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Radomsko
aha, dzięki. Dziś nic nie wskórałem. Po podłączeniu rano kompa miałem błąd U029D i dodatkowo P0133 i P0135 - sonda lambda zraz za turbo. Sonda to najtańszy zamiennik. Wywaliłem ją i wstawiłem oem. Błędy poza U029D zniknęły, ale nie było czasu na dalsze prace. Jutro auto zrobi ponad 100km i zobaczę czy zostanie tylko U029 czy jeszcze cos. Zastanawiające jest to, że sonda za turbo miała dość gruba warstwę sadzy, a długo w aucie nie siedziała. Cala ekologia w aucie jest - nic nie jest wycięte/wyłączone

Dzis chwile posiedziałem, rozebrałem oryginalna sondę- moduł był zalany i elektronika w środku uszkodzona, wymieniłem regulator napięci 5V, ale nic to nie dało wiec dałem z nią spokój.
Odłączyłem sonde nox 2 - tą z tylu auta - pojawił sie błąd U029E (obok błędu sondy1 U029D). Po wpięciu sondy nox2 da się błąd skasować wiec zakładam ze z nią jest wszystko OK
Sprawdziłem zasilanie sondy nox1 - pin 1 i pin 6 - jest 12V - wiec zasilanie OK
Sprawdziłem polaczenie nox 1 z sonda DPF: pin 4 nox laczy sie z pin3 dpf i pin 2 w nox laczy sie z 5 w dpf - opor 0 ohm wiec jest ok.
Zostało do sprawdzenie w nox1 pin 5 i pin 3 i tu pojawia sie problem. Nie ma tu polaczenia, w/g schematu ktory jest wyżej, ale dostałem tez inny schemat do tego silnika i tam nie ma tego polaczenia. Nie do końca wiem teraz jak to być powinno - zamieszczam fragment tego schematu.
Wsadziłem teraz sonde nox chińską, którą na początku wyrzuciłem z auta- błąd U029D również się pojawia, ale da sie go skasować(na oryginalnej sondzie nie dalo sie skasowac U029) i zanim pojawi sie ponownie trzeba trochę autem pojeździć. Poza tym w parametrach zasilanie sondy jest teraz komunikat OK, wcześniej było - "poza zakresem"

Sugerujesz żeby zrobić pomiar miedzy nox a e94 - czy e94 to sterownik silnika ten kola akumulatora czy inny? Podpowiedz jeszcze proszę co to e9 - ktory to sterownik i gdzie sie znajduje?

E9 to sterownik pompy paliwa ten z tylu auta za bakiem.
Ale dalej nie wiem co to e94- pomoże ktoś

Z tego co 'wygoglalem' to e94 to jednostka sterująca środka redukującego czyli sterownik adblue

Załączniki

• Przechwytywanie.JPG
    Przechwytywanie.JPG
    68,2 KB · Wyświetleń: 17

JohnTdi

Uczestnik
Punktów
10
Miasto
Wro
Sterownik adblue, znajduje się w prawym tylnym nadkolu. Ściągasz koło, plastikowe nadkole i jest dostęp do niego.

Do góry Bottom