aha, dzięki. Dziś nic nie wskórałem. Po podłączeniu rano kompa miałem błąd U029D i dodatkowo P0133 i P0135 - sonda lambda zraz za turbo. Sonda to najtańszy zamiennik. Wywaliłem ją i wstawiłem oem. Błędy poza U029D zniknęły, ale nie było czasu na dalsze prace. Jutro auto zrobi ponad 100km i zobaczę czy zostanie tylko U029 czy jeszcze cos. Zastanawiające jest to, że sonda za turbo miała dość gruba warstwę sadzy, a długo w aucie nie siedziała. Cala ekologia w aucie jest - nic nie jest wycięte/wyłączone
Dzis chwile posiedziałem, rozebrałem oryginalna sondę- moduł był zalany i elektronika w środku uszkodzona, wymieniłem regulator napięci 5V, ale nic to nie dało wiec dałem z nią spokój.
Odłączyłem sonde nox 2 - tą z tylu auta - pojawił sie błąd U029E (obok błędu sondy1 U029D). Po wpięciu sondy nox2 da się błąd skasować wiec zakładam ze z nią jest wszystko OK
Sprawdziłem zasilanie sondy nox1 - pin 1 i pin 6 - jest 12V - wiec zasilanie OK
Sprawdziłem polaczenie nox 1 z sonda DPF: pin 4 nox laczy sie z pin3 dpf i pin 2 w nox laczy sie z 5 w dpf - opor 0 ohm wiec jest ok.
Zostało do sprawdzenie w nox1 pin 5 i pin 3 i tu pojawia sie problem. Nie ma tu polaczenia, w/g schematu ktory jest wyżej, ale dostałem tez inny schemat do tego silnika i tam nie ma tego polaczenia. Nie do końca wiem teraz jak to być powinno - zamieszczam fragment tego schematu.
Wsadziłem teraz sonde nox chińską, którą na początku wyrzuciłem z auta- błąd U029D również się pojawia, ale da sie go skasować(na oryginalnej sondzie nie dalo sie skasowac U029) i zanim pojawi sie ponownie trzeba trochę autem pojeździć. Poza tym w parametrach zasilanie sondy jest teraz komunikat OK, wcześniej było - "poza zakresem"
Sugerujesz żeby zrobić pomiar miedzy nox a e94 - czy e94 to sterownik silnika ten kola akumulatora czy inny? Podpowiedz jeszcze proszę co to e9 - ktory to sterownik i gdzie sie znajduje?
E9 to sterownik pompy paliwa ten z tylu auta za bakiem.
Ale dalej nie wiem co to e94- pomoże ktoś
Z tego co 'wygoglalem' to e94 to jednostka sterująca środka redukującego czyli sterownik adblue