• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Insignia B - "pojazd wkrótce" P228B i gaśnie

dawidd1

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Radomsko
Witam
Problem dotyczy Opla Insignia B z 2017r 2.o CDTI 170koni. Ni z tego ni z owego pojawił sie komunikat na zegarach "pojazd wkrótce" po czym kolejny " ograniczona moc silnika" i zgasł
Komp delphi pokazał blad "P228 B - regulator ciśnienia paliwa 2 - Wymuszenie wyłączenia silnika"
Wykręciłem mapsensor - był cały zabity sadza - wyczyściłem - bez zmian. Wyciągnąłem regulator paliwa na szynie CR - jedynie wydmuchałem sprężonym powietrzem sitko i zmywaczem wymyłem ile się dało - bez zmian
Auto po skasowaniu błędu dopali i potrafi parę km przepchać bez problemu, aż w pewnym momencie (nie ważne czy się toczy czy gaz wciśnięty) wyskoczy komunikat "pojazd wkrótce" i silnik gaśnie
Co może powodować taki błąd?

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Właśnie regulator ciśnienia... Wiesz że dzwoni ale nie wiesz w którym kościele...

dawidd1

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Radomsko

sulej013 - podpowiedz w którym dzwoni?​

Wczoraj jeszcze posiedziałem z kompem, na jałowym biegu przy 800 obrotach ciśnienie na szynie CR bylo 323bar i wahania były bardzo niewielkie. Raz nawet na jałowym sam zgasł, ale akurat nie miałem ciśnieni paliwa na kompie wyświetlanego w formie graficznej i nie wiem czy samo ciśnienie wzrosło czy spadło.
Dziś sprawdzę przelewy wtrysków, jeśli to nie będzie to, to nie mam pomysłu
Jeśli ktoś cos - to ja chętnie wiedze przygarnę ;)
Automatyczne połączenie postów:

wczoraj przy testach jeszcze pojawił się błąd P12A6-00 - bez opisu. Z neta wyśledziłem ze to tez kwestia paliwa - ale żadnych szczegółów

Ostatnia edycja:

dawidd1

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Radomsko
na to wygląda ze chodzi o zawór na szynie CR - jego czyszczenie nic nie wniosło, wiec jak przelewy będą równe to trzeba będzie go wymienić. I tu pojawia sie kolejny problem - oryginał na aucie Boscha ma nr 0 281 006 034, a na necie niby do tego auta występuje 0 281 006 032. Wyglądają identycznie ale czy będzie on pasował ?

lisek171

SuperMechanior
Punktów
41
Znajdź pompę wysokiego ciśnienia i szukaj zawór

dawidd1

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Radomsko
Pompa wysokiego ciśnienia jest z tylu silnika. Puki co daje jej spokój, bo jak się okazało filtr paliwa nie był wymieniany od najprawdopodobniej 4lat. Co ciekawe obecnego właściciela upewnił serwis opla w Katowicach, ze ten samochód nie ma seryjnie montowanego filtra paliwa.
Wymieniłem filtr ktory okazał sie czarny, poza tym w spodnim korku filtra były opiłki co nie wróży dobrze. Nie mogę poradzić sobie z odpowietrzeniem tego układu - po wciśnięciu kilkakrotnie przycisku start bez sprzęgła układ się nie odpowietrzył, próbowałem tez ręcznie zakładając pompkę na przewód przed pompa CR - tez nie dało rady przeciągnąć paliwa.
Jeśli pompa w baku się zatarła i nie działa to by tłumaczyło czemu nie mogę go odpowietrzyć, ale z drugiej strony przed demontażem filtra auto odpalało bez problemu.
Powiedzcie czy te insignie b maja pompę w baku - bo nie wszystkie auta z CR maja. I druga rzecz - jeśli ona jest to jak się do niej dostać - trzeba zrzucać bak czy pod siedziskiem jest klapka rewizyjna?

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
pompa w baku uruchamia się podczas odpalania auta a nie na zapłonie.
Daj mu zmywacza albo plaka do dolotu tylko nie za ostro i powinien sam się odpowietrzyć.
Te które nie mają pompy w baku to zazwyczaj mają gruszkę.
Pytanie zasadnicze, zalałeś paliwo w filtr, czy na sucho poszedł?
Pozdro

dawidd1

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Radomsko
pompa w baku uruchamia się podczas odpalania auta a nie na zapłonie.
Jesteś tego pewny? W insigni A było normalnie - zapłon i pompa chodziła, jak chyba w większości aut
Fakt ze nie zalałem filtra bo byłem pewny ze zaleje go pompa na zapłonie, ale jeśli faktycznie pompa na zapłonie nie chodzi to jutro zaleje filtr

Piotr_Ł

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Lublin
Tam wklad paliwa jest przy baku z zaślepka odkręcana od dołu? W testerze powinna być funkcja odpowietrzania układu paliwowego, lub test wykonwaczy pompy wstępnej w baku.

dawidd1

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Radomsko
Tam wklad paliwa jest przy baku z zaślepka odkręcana od dołu?
dokładnie tak
Moje testery opcom i delphi nie bardzo sie dogadują z tym autem - odczyt błędów i kasowanie i owszem, ale już testy i uruchamianie poszczególnych funkcji - praktycznie nie działa - za młode auto, albo za liche kable :)
Musze radzić sobie bez kompa

dawidd1

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Radomsko
udało sie zorganizować kompa ktory juz maw swojej bazie kodsilnika do opla d20dth do insigni, co prawda A z 2016, ale już z ta moja gada. I mimo włączenia pompy paliwa nic się nie dzieje. Nie słychać przekaźnika, ani pompy. Sprawdzałem bezpiecznik nr 36 jak dobrze pamiętam - jest ok i napięcie na nim jest. Czy ma ktoś rozpisze gdzie jest przekaźnik od pompy paliwa?

dawidd1

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Radomsko
podłączyłem druga pompe elektryczna przed pompa CR i udało sie na niej odpalić auto, jestem teraz na 99% pewny ze to pompa w baku nie działa - pytanie tylko czy jest uszkodzona czy sterowania nie ma. Podpowie ktoś gdzie jest przekaźnik pompy? I czy trzeba rwać bak do jej wyciagnięcia?

dawidd1

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Radomsko
musiałem wytargać bak. I tu kolejne zaskoczenie - wklad w pompie ma 4 piny - 1 mas obudowy i nie ma na nim przejścia miedzy pozostałymi a podając napięcie na pozostałe piny pompa tylko drgnie. Np pin2 i 3 - pompa robi ruch w prawo, pin 3 i 4 w lewo. Kręcąc śrubokrętem łopatki chodzą lekko bez żadnego zacięcie - ktoś spotkał sie z taka pompa? Jak ja sprawdzić ?

IMG_20220615_165512.jpg

dawidd1

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Radomsko
okazało sie ze ta pompka to silnik bezszczotkowy. Szukam jakiegoś sterownika na którym bym to sprawdził, ale większość ofert kieruje do chin a w pl nie mogę nic taniego znaleźć

dawidd1

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Radomsko
tym spróbuje sprawdzić ta pompke

regulator ESC 30A + tester serwomechanizmów

wdwiesiek

SuperMechanior
Punktów
73
Przez OBD-załącznik

Załączniki

• IMG_20220616_122336408.jpg
    IMG_20220616_122336408.jpg
    3 MB · Wyświetleń: 11

dawidd1

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Radomsko

wdwiesiek

co mam z tym zrobic? Pisałem ze przez kompa start przekaźnika pompy nic nie robi.
Poskładałem sobie teraz pompę na kablach pod autem, pospinałem elektrycznie wszystko pod bakiem i próby zapłonu i próby uruchomienia silnika nie wzbudziły pompy wiec pewnie sterownik pompy jest uszkodzony

wdwiesiek

SuperMechanior
Punktów
73
"sterownik pompy jest uszkodzony"-powinien pokazać błąd sterowania ,a nie pokazuje.Jakim programem robione próby uruchomienia pompy i czytanie błędów

Do góry Bottom