• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Omega 2.2 benz. emulator sondy lambda

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Cześć wam :) kumpel chce wywalić katalizator i wstawić strumienicę, chce kupić tę tulejkę - emulator i sprzedawca pytał jaka dziurka ma być w środku bo są różne średnice... Wie ktoś jak to dobrać?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
jak wiem gwinty sond są znormalizowane , można jeszcze wyłączyć kontrolę katalizatora a w środku zależy jak się telepie 2

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
jak wiem gwinty sond są znormalizowane , można jeszcze wyłączyć kontrolę katalizatora a w środku zależy jak się telepie 2
Gwinty tak ale on mi tłumaczył że dziura w środku tulejki ma różne rozmiary tam gdzie sonda "wącha" spaliny

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Tulejki są kątowe i proste. Musisz zerknąć jaka podejdzie. Nie ma tu wielkiej filozofii , wystarczy wyciągnąć sondę ze strumienia spalin. To dość stary sterownik i się nie powinien połapać w oszustwie.

Można też wypiąć sondę z wtyczki i obrobić ECU ale...

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Nie do końca, chyba, że już się stopił lub rozsypał...:p
Jeśli liczy na poprawę kultury pracy jednostki lub wzrost mocy to się może zawieść...
No chyba, że chce sprzedać katalizator zanim mu ukradną... :D

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
No to niech sobie do pilnowania Yorka kupi, budę już ma... :D:p

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
ostatecznie zostawił kata bo się przestraszył że będzie mu więcej palić :)

Punktów
1
Miasto
Mysłowice
Cześć wam :) kumpel chce wywalić katalizator i wstawić strumienicę, chce kupić tę tulejkę - emulator i sprzedawca pytał jaka dziurka ma być w środku bo są różne średnice... Wie ktoś jak to dobrać?
Jasne że wiem. Napisz jaka jest pojemność silnika. Im większa pojemnośc tym mniejszy otwór przelotowy. Najlepiej jednak zakup sobie regulację przepływu spalin. Ja kupiłem i nie mam z nią problemu - sam ustawiam otwór przelotowy.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Jasne że wiem. Napisz jaka jest pojemność silnika. Im większa pojemnośc tym mniejszy otwór przelotowy. Najlepiej jednak zakup sobie regulację przepływu spalin. Ja kupiłem i nie mam z nią problemu - sam ustawiam otwór przelotowy.
2,2 benzyna + lpg, możesz napisać dla potomnych bo temat nie aktualny, kumpel wymienił sondę i ... silnik :D bo niedługo później zrobił płukankę silnika i mu wypłukało pierścienie :facepalm:, popękały i uszkodziły tłoki na trzech cylindach. Aktualnie nic mi nie marudzi nt OP-Coma także chyba jest ok.

Do góry Bottom