• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel vectra odmawia współpracy i nikt nie wie dlaczego

Agaaga

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
Witam, może moglibyście poradzić, dać wskazówkę co jeszcze warto sprawdzić. Dwóch mechaników nie wie co to może być, tym bardziej ja, która nie zna tematu a bardzo potrzebuję tego auta.
Samochód-rocznik 2000, podczas drogi zgasł, nie można go było odpalić, wystygł, udało się uruchomić. I jest tak różnie -jak mu się podoba. Jak twierdzą sprawdzili wszystko, komp nie pokazuje żadnych nieprawidłowości a samochód raz odpala, raz nie.
Jeśli możecie -proszę dajcie jakąś wskazówkę. Wyczytałam w internecie, że czujnik Halla trzebaby sprawdzić,bo brak kontaktu na wtyczce do halla lub połamane przewody do tegoż czujnika wewnątrz rozdzielacza mogą mieć na to wpływ. Czy się mylę? Nie znam się na samochodach ale jak nic nie zrobię to długo będę bez auta.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Może być wszystko najlepiej oddać do kogoś kto to ogarnie na spokojnie, to prosty system wiec mało raportuje

Agaaga

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
tak też myślałam, jednak nie mogę wlec go do następnego mechanika, już dwóch twierdziło, że to nie problem, jak się okazało -rozkładają ręce, samochód stoi, kolejny raz jak wydam na lawete to chyba do serwisu opla. Myślałam, że podpowiem bądź zapytam mechanika, czy sprawdził to czy tamto.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Wiesz co? niech sprawdzą dwie proste rzeczy, czy ma iskrę na świecach? i czy pompa paliwa podaje paliwo?
Czegoś brak, ja nie sprawdzę.

jeżeli czujnik halla o którym piszesz to nie ma iskry

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Jeśli ma 16 zaworów to nie czujnik bo wtedy ma dwa czujniki i jeśli jeden zawiedzie to na drugim silnik będzie chodził ale faktycznie trzeba sprawdzić czego nie ma iskry czy paliwa

Agaaga

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
Dziękuję Wam za pomoc, bez nowego specjalisty się nie obejdzie, rozmawiałam przez tel - czujników nie sprawdzali,iskry też?! pan powiedział, ze to wygląda jakby odcinane było paliwo i tyle, powiedział, ze jeszcze posprawdza :(

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Kolega ze szczecina zapraszał , jak wiem zna sie na tym wiec auto naprawi a to widać wymieniacze klocków .. to tez trzeba wiedziec jak bo można zepsuć ... :D:D

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Marek co ty? To nawijacze makaronu na uszy! A miałaś spodnie czy spódniczkę, bo może się rozkojarzyli?
Nie nazywaj ich mechanikami, bo obrażasz resztę na tym forum...pospolite papraki co już napisałem że nie sprawdzili podstaw(paliwo,iskra!):D

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
dokladnie tak, paproki w koncu to podstawa iskra i paliwo a jak to jest to potem dalej ...

Ostatnia edycja:

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Może być też tak że "fachowcy" czekają aż klientka dojrzeje, rachunek 600,-
wyda się bardzo mały.Tyle się napracowali.

Agaaga

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
Dziękuję Wam za podpowiedzi, oczywiście skończy się tak, że będę prosić Pana Stanisława o pomoc, będzie mąż, więc inaczej porozmawiają niż z grzeczną"blondynką" na razie sprawdzają :) Jeszcze raz dzięki!

Do góry Bottom