• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel y1.7dt problem po remoncie głowicy

ene

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
okolice Siedlec
Dostarczono mi opela z zerwanym paskiem rozrządu. Silnik jak w temacie. Klient zawiózł głowice do zrobienia - zrobili. Podczas składania przy próbie kontrolnej rozrządu zapierało w pewnym momencie tłokiem o zawory i wyszło ze wałki przestawione na krzywkach. Założyłem drugie wałki podobno ze sprawnego silnika(sprawdzałem szablonem i nie wykryłem przestawienia krzywek) i dalej blokuje na jednym cylindrze przy kręceniu w prawo. Kręcąc w przeciwna stronę normalnie wydaje się przekręcać bez zapierania. Przestawiając pasek wale +1 i -1 jest jeszcze gorzej. Bez wałków nic nie blokuje kręcąc wałem. Uszczelka pod głowica była z 1 otworem i taką założyłem. Czy może być źle zrobiona głowica ?

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
579
Miasto
Podkarpacie
Za 600 zł kupił być słupek i miał z głowy a teraz będziesz robił studia . Przed założeniem głowicy sprawdzałeś korbowody ?

ene

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
okolice Siedlec
Tak proponowałem - i bym już dawno zapomniał o temacie. Ale klient sam decydował ze będzie w głowice inwestował. A tak zapytam co mają korbowody do zapierania tłoków o zawory? Chyba gdyby były zgięte to wręcz więcej luzu zawory by miały.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
579
Miasto
Podkarpacie
Miałem na myśli wysokości tłoków w w maksymalnym położeniu i porównać z danymi technicznymi . Bardzo rzadko to sie zdarza ale mógł wał / korby oberwać .

ene

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
okolice Siedlec
Wg instrukcji zaworowy luz 0.35 i taki jest ( mierzone oczywiście wtedy gdy krzywka jest u góry ). Nie interesowałem się grubo tematem obróbki głowic gdyż zawsze wszystko było ok. Tę głowice klient woził do innego zakładu. A czy jest możliwość że np zawory same w sobie są niżej zamontowane? Nawet nie wiem czy dużo zebrali przy planowaniu czy tylko zabielili.

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
Zerknij tu

Załączniki

• Sprawdzenie oraz regulacja luzu zaworu FM.pdf
    1,5 MB · Wyświetleń: 6

ene

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
okolice Siedlec
Korzystałem z informacji które załączam poniżej przy sprawdzaniu luzu .

ene

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
okolice Siedlec
No na takie pomysły to sam na początku wpadłem - przy kręceniu jak napisałeś brak oznak do niepokoju, płynne bez zbędnych zaciec czy oporów czyli tak jak powinno być.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
631
Miasto
Okolice Krakowa
Jeśli wałki się obracają same i wał obraca się po demontażu wałków, to cudów nie ma - coś musi być źle ustawione. Pewien jesteś co do ustawienia wałków między sobą? Tam z tego co pamiętam to jeden obraca się w stronę przeciwną niż drugi. Jesteś w stanie złożyć górę na próbę, tylko z wałkiem ssącym?

ene

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
okolice Siedlec
Tak miałem zamiar zrobić ze zdemontuje wydechowy.
Wałki mają kropki - jeden ma dwie drugi jedna na kołach zębatych złożone wg instrukcji. Kompensacja luzu walka wydechowego też złożona wg instrukcji
Po testach bez wydechowego dam znać o wynikach.
Automatyczne połączenie postów:

Klin na wale dla wszystkiego sprawdziłem ale wyglada jak nowy i na swoim miejscu, Bez wałka wydechu można kręcić nic nie haczy. Czy to oznacza ze wałek wydechowy jest zły ? Czy może być inna możliwość ? Wałki tak ustawiam IMG_20210916_113438695.jpg

Ostatnia edycja:

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
631
Miasto
Okolice Krakowa
Załóż obydwa wałki na znaki, wyceluj krzywkami ssącego na pierwszym cylindrze na godzinę 10 i zrób zdjęcie tak żeby było widać krzywki obydwu wałków. Które zawory były wymieniane po kolizji?

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
Hej tu masz z tisa pare pdf

Załączniki

• Głowica cylindrów Y17DT.pdf
    358,7 KB · Wyświetleń: 5
  • Momenty dokręcania Y17DT.pdf
    120,5 KB · Wyświetleń: 2
  • Mechanizm korbowy, blok cylindrów Y17DT.pdf
    777 KB · Wyświetleń: 3
  • Pomiar luzu trzonka zaworu Y17DT.pdf
    912,4 KB · Wyświetleń: 2
  • Sprawdzanie wewnętrznej średnicy prowadnicy zaworu Y17DT.pdf
    712,8 KB · Wyświetleń: 1
  • Sprawdzanie wysokości montażu prowadnicy zaworu Y17DT.pdf
    680 KB · Wyświetleń: 1
  • Sprawdzanie wysokości montażu zaworów Y 17 DT.pdf
    2,5 MB · Wyświetleń: 3
  • Sprawdzenie oraz regulacja luzu zaworu Y17DT.pdf
    1,5 MB · Wyświetleń: 2
  • WAŁKI ROZRZĄDU Y17DT.pdf
    22,5 KB · Wyświetleń: 3
  • Wym. i wmontowanie głowicy cylindrów Y17DT.pdf
    4,6 MB · Wyświetleń: 4
  • Wymiana prowadnicy zaworu (Y 17 DT, Y 17 DTL).pdf
    745 KB · Wyświetleń: 2
  • Wymiana tulejki izolacyjnej (Y 17 DT, Y 17 DTL, Y 30 DT, Z 30 DT).pdf
    1,6 MB · Wyświetleń: 2
  • Wymiana uszczelniacza wałka rozrządu Y 17 DT.pdf
    2 MB · Wyświetleń: 2
  • Wymontowanie i wmontowanie elementów odejmowalnych z głowicy Y 17DT.pdf
    555,4 KB · Wyświetleń: 1
  • Wymontowanie i wmontowanie termicznych tulei ochronnychy 17 DT.pdf
    1,3 MB · Wyświetleń: 1
  • Wym. i wmontowanie wałka rozrządu Y17DT-skompresowany (1).pdf
    1,2 MB · Wyświetleń: 6

ene

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
okolice Siedlec
Odpisuje dopiero teraz chodź auto odjechało o dwóch siłach już dwa tygodnie temu. Wyjaśniam sytuację - zawory : nie wiem które gdyż ja nie byłem za remontem głowicy i klient sam to ogarniał. Ale wyszło na to że wyjęte walki ze sprawnego auta nie współgrały całkiem z tym obecnym przypadkiem. Tzn nie smakował mu wałek wydechu - założony inny co i problem ustąpił. Auto pracuje tak jak powinno. Dzięki wszystkim za wsparcie.

ene

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
okolice Siedlec
Źle to od głowiciarza przyjechało Zaznaczyłem przed rozbiórką markerem ten kasownik jak mi przywieziono i okazało się że był nie naprężony. Według instrukcji i informacji jakie zdobyłem po wyjęciu wałka powinno nastąpić takie przesuniecie jak na foto poniżej. A pomimo ustawienia tamtego felernego wałka nie działało a na drugim działa. Czyli Na jakiej tezie twierdzisz że źle ustawiony kasownik ?

Załączniki

• IMG_20210916_120000037~2.jpg
    IMG_20210916_120000037~2.jpg
    206,9 KB · Wyświetleń: 17
Do góry Bottom