• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Zafira 1,8 szarpie, wlaczaja się wentylatory , kontrolka abs

Etnies0940

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Tarnów
Witam, mam opla zafire 1999 r, 1,8 benzyna 85 kw. Na zimnym silniku czasami nie da sie odpalic bo swieci immobiliser, jak już odpali to ciezko ruszyc bo co chwile gaśnie, jak juz troche sie rozgrzeje to jest coraz lepiej w miare się da jechac ale szapie , dopiero po 5-10 minutach wszystko zaczyna dzialac prawidlowo. Podejrzewam, że moze być sterownik uwalony ale nie mam pewnosci. Sterownik jest przykrecony do silnika nr, 90582539 s98005-02 5wk9 Dzieki za wszystkie uwagi.

guard10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Miasto
Malta
Witam zacznij od czujnika temperatury płynu chłodzącego

Leszek_70

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Tychy
Witam
Ja osobiście zacząłby od podłączenia autka pod komputer i sprawdzenie i odczytanie błędów,bo na pewno jakieś są i na podstawie tych danych dopiero eliminować usterki, może kolega podać na forum jakie błędy są wygenerowane po diagnostyce komputerowej auta wtedy mam nadzieję że coś poradzimy na stan zdrowia pacjenta:).

guard10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Miasto
Malta
Witam ja podpowiadam z doświadczenia ale fakt trzeba podłączyć pod diagnostykę jak ten sposób nie pomoże, w oplach często siadają czujniki

Leszek_70

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Tychy
Ja absolutnie nie neguję doświadczenia kolegi jak najbardziej pewnie że wysiadają często czujniki, jest ich tam sporo,ale zaczynając od diagnostyki nakieruje nas przynajmniej w którym kierunku i jak koledze ewentualnie coś pomódz lub podpowiedzieć gdzie ma czego szukać i eliminować ewentualnie awarie.

Etnies0940

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Tarnów
Tu mam Bledy z silnika i abs

Te sterowniki sa przykrecane do silnika , podczas jazdy sie nagrzewaja i dlatego moze byc poprawa. w abs tez blad jest zwiazany z informacja z komputera.

Załączniki

• zafira abs.jpg
    zafira abs.jpg
    106,4 KB · Wyświetleń: 11
  • zafira immo check abs gasnie.jpg
    zafira immo check abs gasnie.jpg
    108,4 KB · Wyświetleń: 11

Leszek_70

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Tychy
Witam
Z pierwszego załączonego pliku błędy:
c 0040 (niewłaściwy sygnał czujnika koła przedniego prawego)-(inaczej otwarty obwód sensora przedniego prawego koła) często sygnałem błędu i usterki jest zapalająca się kontrolka na desce abs-u i tc kontroli trakcji.
Proszę kolegę o przeczytanie tego co w linku http://forum.opel24.com/topic/2805-abs-w-zafirze-20-dti/?hl=%2Bc0040+%2Bb%B3%B1d#entry445905
lub tutaj http://forum.opel24.com/topic/23363-jeszcze-o-kontrolkach-abs/?hl=%2Bc0040+%2Bb%B3%B1d
Układy jezdne zafir za bardzo się od siebie nie różnią tylko ilością otworów w piaście 5 lub 4.
P 1405 uszkodzenie zaworu EGR może pomoże jego przeczyszczenie jeżeli kolega ma takowy to proszę zobaczyć poradę:
http://www.zafiraklub.nazwa.pl/forum/viewtopic.php?p=514&sid=651b49023a1e8e0d5cd9be96452ad549
P1612-P1613 Brak lub nieprawidłowy sygnał blokady rozruchu Blokada Rozruchu immobilizera
P1600 Sterownik - uszkodzenie programu ( tutaj trzeba by poszukać u wujka gogle o co chodzi)
C 0236 Czujnik ciśnienia doładowania „A"
C 0244 Zawór regulacyjny ciśnienia doładowania „A"
lista kodów błędów Zafira, może komuś się jeszcze przyda:
http://www.zafiraklub.pl/forum/view...&start=0&sid=eec3ef86899c16b392f8dac8bc129bb3

Ja zacząłbym od naładowania akumulatora porządnie i założył jeszcze raz następnie skasował błędy i odczytał ponownie dla pewności sprawdzając które z w/w jeszcze się pojawiają, a następnie jeżeli będą te same co wyżejpokolei usuwał usterki zaczynając od EGR, jeden czujnik i drugi, podmiana piasty ( wpięcie tylko do kostki dla sprawdzenia tak jak napisano w jednym z podanych linków), jeżeli była by taka możliwość a na końcu dopiero zajoł się
tym sterownikiem na ostatku jeżeli nic się nie zmieni. Bo z tego co wywnioskowałem to właśnie sterownik będzie najdroższy z podzespołów i trudno dostępny, w grę wchodzi jego regeneracja co da się zrobić ale myślę że to była by ostatnia możliwość.

Do góry Bottom