• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Zafira c 1.6 CDTI - Błąd p0272 - niska sprawność cylinder 4

Damian3210

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Opole
Witam szanowne grono mechaników.
Mam problem z Opel Zafirą z 2016 roku z silniczkiem 1.6 CDTI. Samochód kupiony niedawno z uszkodzonym rozrządem (rozpadł się ślizg), nie znam jego szerszej przeszłości. Rozrząd zrobiony, samochód zarejestrowany i od tego czasu zrobione około 300 km, po tym czasie pojawiła się kontrolka i błąd P0272. szukam przyczyny tego błędu.
Objawy:
Nierówna praca, drganie nie biegu jałowym - mocno odczuwalne na zimnym silniku, na ciepłym prawie wcale.

Sprawdziłem:
ciśnienie na cylindrach - równo, odchyłki max 5%
próba przelewowa - wszystkie wtryskiwacze wydały prawie jednakowo - może trzeci dał 10% więcej.
sprawdzone świece żarowe, dwie wymienione bo były słabe, ale to nic nie wniosło.
kostki od wtrysków, odpinane, ruszane na odpalonym samochodzie - nic to nie zmieniło, piny też ładne.

Kolektor ssący był czyszczony przy okazji rozrządu, 300km wcześniej, był też czyszczony EGR, rurka od EGR do kolektora. Samochód, przyspiesza dobrze, moc ma.

Czy ktoś przerabiał ten błąd? ma jakieś spostrzeżenia?

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
301
A korekty wtrysków z live data?
Wtrysk wyjmowałeś, sprawdzaleś gniazdo czy zamieniłeś z innym?

tolus24

SuperMechanior
Punktów
52
Tak, jak forumowicz powyżej, korekty/dawka wtrysku to podstawa.
A ja z ciekawości zapytam, jakie było to zmierzone ciśnienie sprężania?

Damian3210

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Opole
Wtryski wróciły na swoje stare miejsce
podkładki sprawdzałem mierząc ciśnienie na cylindrach - nie widać, żeby był ubytek na którymś, szczególnie 4. (sprawdzałem przez świece)

Faktycznie dobrze byłoby sprawdzić korekty, już o tym myślałem, natomiast moim sprzętem nie mam podglądy, musiałbym podjechać do kolegi. Sama próba przelewowa nie jest w pełni wymowna.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
301
Sprawdz czy nie jest uszkodzona podkładka wtrysku
podkładki sprawdzałem mierząc ciśnienie na cylindrach - nie widać, żeby był ubytek na którymś, szczególnie 4. (sprawdzałem przez świece)

Taki pomiar wcale nie wyklucza problemu z podkładką pod wtryskiem. Dwie różne rzeczy. Przelewy nie zawsze pokażą uszkodzony wtrysk. Sprawdź korekty na zimnym, wtedy będzie wiadomo w którą stronę iść.

Farseer

SuperMechanior
Punktów
35
Miasto
Pruszków
Albo tak jak lalek napisał, zamień wtryskiwacz na inny cylinder, to już wykluczy zabawy w korekty oraz ich analizowanie.

A, czy to są te takie bardzo drogie świece żarowe? Czy możesz ten czwarty zamienić w inne miejsce czy w tym silniku tylko jest jedna taka świeca?

Czy jest to możliwe w tym silniku, że jak taka świeca żarowa wykryje niby "niesprawność" jakiegoś cylindra, to wtedy ECU dawkuje inaczej paliwem?

Ciśnienie sprężania było mierzone na zimnym silniku, skoro tylko wtedy są drgania?

Damian3210

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Opole
Albo tak jak lalek napisał, zamień wtryskiwacz na inny cylinder, to już wykluczy zabawy w korekty oraz ich analizowanie.

A, czy to są te takie bardzo drogie świece żarowe? Czy możesz ten czwarty zamienić w inne miejsce czy w tym silniku tylko jest jedna taka świeca?

Czy jest to możliwe w tym silniku, że jak taka świeca żarowa wykryje niby "niesprawność" jakiegoś cylindra, to wtedy ECU dawkuje inaczej paliwem?

Ciśnienie sprężania było mierzone na zimnym silniku, skoro tylko wtedy są drgania?

Świece na szczęście są wszystkie normalne. Myślałem nad zamianą wtrysków, ale chyba korekty dają mi szybciej odpowiedz niż zamiana, ponieważ to trzeba znowu trochę pojeździć i czekać na błąd.

Tak, ciśnienie mierzyłem na zimnym - chodziło mi tylko o to, czy wyjdzie równo.

Mam pytanie do forumowicza @lalek - rozwiń proszę myśl, dlaczego badanie sprężania nie jest w stanie sprawdzić stanu podkładki pod wtryskiem?

Podjadę w tygodniu na jakiś lepszy komputer i wrócę z danymi

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
301

Kompresja sprawdza szczelność cylindra, nie uszczelnienie wtrysku w głowicy.
Podkładka może puszczać bokiem podczas pracy silnika, a cylinder nadal może mieć dobrą kompresję.
trzeba znowu trochę pojeździć i czekać

Jeżeli błąd jest stały to nie koniecznie musisz czekać.
Dlatego Ci tutaj pisaliśmy, sprawdź czy błąd idzie za wtryskiem.

Ale ok, nie ma co mącić. Lepszy sprzęt, więcej danych i wrócimy do zabawy.

Damian3210

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Opole
Elektronik usiadł chwilę z tym samochodem i wypatrzył, że korekta na 4 wtryskiwaczu lekko sie różni, pojeździł chwilę, zagrzał, zrobił adaptacje dawki, samochód pracował dobrze, po kolejnym przejeździe korekta na 4 znowu lekko odjechała.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
301
Dzięki za informację. Tylko znowu brakuje konkretów.

"Lekko odjechała" to jest ile? Tyle samo co kiedy moja żona mnie woła, a ja odpowiadam "zaraz", czy jednak mniej?
Nie napisałeś też, czy zrobiłeś zamianę wtryskiwaczy, o której była mowa wcześniej.

Jeżeli chcesz, żeby ktoś Ci pomógł przez internet, to musimy się opierać na konkretnych liczbach i opisie wykonanych prób. Wrzuć wartości korekt wszystkich cylindrów na zimnym i po rozgrzaniu oraz napisz, czy zamieniałeś wtryski. Wtedy będzie można coś sensownego powiedzieć.

Damian3210

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Opole
Jak mam być szczery, to ja tutaj nie napisałem o tym, bo nie umiem zdiagnozować samochodu po wartościach, tylko raczej liczyłem, ze ktoś przerabiał temat i dysponuje gotowcem typu: "u mnie przy takim błędzie był padnięty .........."

Diagnozował to inny mechanik z doświadczeniem i nie mam konkretnych danych, mówię tyle co wiem. W sumie to piszę tutaj o krokach dla potomnych, żeby to nie był kolejny temat z pytaniem bez rozwiązania.

Będę teraz podmieniał wtrysk i zobaczymy.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
301
Ja w żaden sposób nie podważam Twoich kompetencji. Ani Twoich, ani tej drugiej osoby. Moja uszczypliwość wynikała bardziej z tego, że odpowiedzi były dość lakoniczne, a ja miałem już trochę poczucie, że po raz kolejny wracamy do tych samych pytań i sugestii.

Natomiast podejścia typu „gotowiec przez internet” nie premiuję i nie uznaję. Zbyt wiele razy okazywało się, że ten sam błąd ma kilka różnych przyczyn i bez podstawowej diagnostyki można tylko zgadywać. Ale internet nie należy do mnie – każdy może podchodzić do takich tematów po swojemu. Świat jest piękny, ponieważ jest różny.

Daj znać po zamianie wtrysku. Niezależnie od wyniku będzie to cenna informacja dla następnych osób, które trafią na ten temat.

Damian3210

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Opole
Rozumiem że chcesz pomóc i szanuję to i bardzo się cieszę, ze istnieją tacy ludzie. Oczywiście diagnostykę robiłbym w własnym zakresie i jak mi czas na to pozwala - szukałbym potwierdzenia przypuszczeń. Nie wszystko wiemy, nie do końca się rozumiemy, ja mam możliwość poczuć samochód i pewne rzeczy od razu wykluczyć - Ty niestety nie.

Dam znać o kolejnych krokach i wynikach.

tolus24

SuperMechanior
Punktów
52
Prostą odpowiedź już dostałeś, zamienić wtryski miejscami, nawet bez przekodowania.
Poza tym nie odpowiedziałaś na moje pytanie, jakie konkretnie było to ciśnienie sprężania na poszczególnych cylindrach, bo rozumiem, że sam pomiar został wykonany prawidłowo.

Damian3210

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Opole
Temat zakończony sukcesem - wtryskiwacz 4 okazał się minimalnie słabszy od reszty. Po wymianie na inny, zakodowaniu i przyuczeniu dawki - silnik działa ładnie, korekty też równe. Cóż, muszę się wyposażyć w sprzęt do samochodów po 2015 roku... byłoby szybciej ogarnięte. Próba przelewowa w tym przypadku się nie sprawdziła, o dziwo największy przelew miał wtrysk 3 a błąd dotyczył cylindra nr 4.

Poprosiłem elektronika który to ogarniał, aby podał mi też wartości korekt:
przed wymianą:
Wtryski 1-3: korekta 1,5
Wtrysk 4: korekta 1.7 - 1.8

Po wymianie wszystkie wtryskiwacze mają korektę 1.5

Początkowo nie chciałem kopać się po kostkach z tutejszymi użytkownikami forum, natomiast widzię, że są bardzo zaczcepni, więc wyjaśnię kilka kwestii:

Prostą odpowiedź już dostałeś, zamienić wtryski miejscami, nawet bez przekodowania.
Poza tym nie odpowiedziałaś na moje pytanie, jakie konkretnie było to ciśnienie sprężania na poszczególnych cylindrach, bo rozumiem, że sam pomiar został wykonany prawidłowo.

Nie podałem wartości ciśnienia z każdego cylindra, ponieważ to nie ma znaczenia w tym przypadku - na początku napisałem, że różnice ciśnień pomiędzy cylindrami to max 5% - taka informacja jest wystarczająca dla diagnozy. Wiedziałem też, ze zaraz zaczną się przygadywani typu: a czy na pewno dobrze zmierzone, a mało albo cos w tym stylu. Szukałem różnić a nie braku mocy.

Jeżeli błąd jest stały to nie koniecznie musisz czekać.
Dlatego Ci tutaj pisaliśmy, sprawdź czy błąd idzie za wtryskiem.

Napisałem wcześniej, że błąd pojawił się po 300 - 400 km, szukanie w ten sposób generuje czas i koszty paliwa, również dalej ładowałbym syfem z niesprawnego wtrysku w DPF (oczywiście na tym etapie mogłem tylko zakładać, ze winny jest wtrysk), chciałem uniknąć powikłań. Błąd stały to może być jak będzie przerwa w obwodzie, a nie przy wykryciu złej pracy silnika.

IMG_1156.JPG IMG_1157.JPG

Załączam też zdjęcia podkładki wtrysku
Chciałem zaoszczędzić czas a dołożyłem sobie jeszcze na pisanie :)

Kończąc tę wypowiedz, jeszcze raz chciałbym podkreślić, że szanuję bardzo chęć pomocy ze strony każdego forumowicza, wiem też, że nikt nie będzie studiował wnikliwie każdej linijki wątku. Ja jestem przy samochodzie, słyszę każdy syk, cyknięcie i szmer, będąc po drugiej stronie ekranu nie ma takiej możliwości. Pewne rzeczy wykluczę naturalnie. Mogłem też od razu napisać, że od 15 lat zajmuję się mechaniką, może byłoby inne podejście do tematu. Pozdrawiam i życzę wszystkim samych sukcesów i oby nie musieli szukać zbyt długo :)

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
301
Początkowo nie chciałem kopać się po kostkach z tutejszymi użytkownikami forum, natomiast widzię, że są bardzo zaczcepni, więc wyjaśnię kilka kwestii:

Wystarczyło napisać: „Dziękuję, problem rozwiązany. Winny był wtryskiwacz nr 4.”

Nikt nie był zaczepny. Kilka osób od początku sugerowało sprawdzenie korekt i weryfikację wtryskiwacza. Ostatecznie diagnoza potwierdziła właśnie ten kierunek.
Za to ja dziękuję, że wróciłeś i opisałeś rozwiązanie.

tolus24

SuperMechanior
Punktów
52
Ja również uważam, że należy docenić powrót i napisanie rozwiązania.
Co do reszty, jak powyżej.

Po ostatnim opisie usterki/naprawy, nie jestem jednak do końca przekonany czy awaria została skutecznie usunięta.
Co do samej próby przelewowej, to choć rzeczywiście nie jest ona "wyrocznią", to przede wszystkim, zanim się do niej podejdzie, to należy najpierw zmierzyć rzeczywiste ciśnienie na szynie, bo jeśli tam ciśnienie będzie w dolnej granicy lub poniżej, to próbę przelewową można sobie w ... wetknąć.
Tak samo, jak trzeba wiedzieć czym różni się taka próba wykonana na zimnym, a ciepłym silniku.
No ale ile osób, to robi, a potem, jak w temacie, niby wszystko sprawdzone, wykluczone i pytanie, co jeszcze może być.

Farseer

SuperMechanior
Punktów
35
Miasto
Pruszków
Taka mała różnica w korektach by powodowała różni w w pracy?

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
301
Wtryski 1-3: korekta 1,5
Wtrysk 4: korekta 1.7 - 1.8
Taka mała różnica w korektach by powodowała różni w w pracy?

15% - 20% to już wyraźnie imbalance.
Dlatego diagnozując sprawdzasz czas i ilość korekcji wtrysku. W przypadku tego tematu komputer wiedział wcześniej, że jest realne ryzyko że przestanie nadążać to korygować, stąd wyrzucił kod P.
Automatyczne połączenie postów:

@tolus24 tak, jak najbardziej, wręcz podręcznikowo to opisałeś.
Dla Ciebie przelewy to test wtórny, dla mnie też i już wcześniej w tym temacie to sugerowałem.
Ale @Damian3210 napisał, że przeprowadził testy na jakie miał sprzęt i warunki, więc w tym wypadku dla niego był to test podstawowy. Nie mógł sprawdzić sam korekt, polegał na drugiej osobie.
Dlatego mi odpisał, że jedyny sposób jaki mu został żeby sprawdzić czy błąd wraca to jeździć i czekać, a nie chciał tego robić.
I tu się z nim zgadzam, bo to niepotrzebne ryzyko i strata czasu.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom