• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opony wielosezonowe BFGoodrich ADVANTAGE ALL-SEASON opinie

jakubb19

Początkujący
Punktów
1
Hej wszystkim,
Również rozglądam się za oponami wielosezonowymi i trafiłem na ofertę BFGoodrich Advantage All-Season w sklepie. Cena wygląda naprawdę sensownie, a sam producent podkreśla, że to opony z certyfikatem 3PMSF, czyli powinny sobie poradzić nawet w śnieżnych warunkach.
Jeżdżę Volkswagenem Golfem, głównie po mieście i trochę w trasie, czasem gdzieś na weekend poza miasto. Nie zależy mi na sportowych osiągach, tylko na stabilnym prowadzeniu, bezpieczeństwie i jakimś sensownym komforcie jazdy. W zeszłym sezonie trochę się męczyłem z wymianami opon i teraz myślę, że wielosezonówki to może być dobra opcja.
BFGoodrich znam raczej z nazwy, ale mechanik mówił, że to solidna marka, coś jak "tańszy Michelin". Zastanawiam się tylko, jak te Advantage All-Season sprawdzają się w praktyce – może ktoś z Was już jeździł na tym modelu? Jak z hałasem, zużyciem i przyczepnością na mokrym? Będę wdzięczny za opinie – nie chcę wpaść w coś, co ładnie wygląda tylko na papierze.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Problemem jest to, że praktycznie każda opona po 4 latach zaczyna pękać ... droga czy tania - zamiast kalczuku dają chyba sądzę. Celowe postarzanie produktu żeby co lata wymieniać opony.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
310
Miasto
Rakszawa
Problemem jest to, że praktycznie każda opona po 4 latach zaczyna pękać
Żeby opona była przyczepna, musi być miękka. Jak jest miękka, to szybko się ściera, a jak się szybko ściera, to i tak długo się nie pojeździ. U mnie ruski Nokian na przedniej osi starł się do 3 milimetrów po ok. 50 tysiącach przebiegu.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1574
Żeby opona była przyczepna, musi być miękka. Jak jest miękka, to szybko się ściera, a jak się szybko ściera, to i tak długo się nie pojeździ.
Prawda :)
Do tego dodałbym, że brak zbieżności lub wybite zawieszenie momentalnie "zjedzą" każdą oponę.

U mnie ruski Nokian na przedniej osi starł się do 3 milimetrów po ok. 50 tysiącach przebiegu.
To się dołączę do wątku.
Jakie są dobre i wytrzymałe opony które nie skończą się po roku? Nie chodzi mi tu o żadne super przyczepne, wyczynowe lub plastikowe które zachowają bieżnik nawet po milionie kilometrów. Coś że średniej półki do normalnej jazdy i nienajwyzszą ceną.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
310
Miasto
Rakszawa
Ja zawsze polecam chińskie Goodride. W różnych firmach na nich jeździłem, prywatnie też w kilku autach zakładałem i nigdy nie miałem żadnego problemu - miałem tylko jeden przypadek, że bardzo szybko opona zgubiła mi ciśnienie i zryłem środek opony od jazdy na kapciu, ale tu podejrzewam błąd w montażu, jako że w bieżniku nic nie znalazłem, a uszkodzenie było na styku felgi z oponą. Na wulkanizacji gość przykleił mi tam łatkę na moją odpowiedzialność, stwierdzając, że nie daje żadnej gwarancji, że będzie w ogóle trzymać - jeździłem jeszcze chyba z tydzień, aż miałem czas na wymianę tej opony. Zresztą zawsze powtarzam, że jeśli firma istnieje od 1958 roku i jest największym producentem opon w Chinach, to chyba umieją zrobić taką oponę, żeby się na niej nie zabić od razu.

Poza tym ostatnio szukałem opon do swojego Seata, bo dwa Nokiany już miałem zjechane do oporu, tak że nawet na mokrym już mi dupa uciekała w zakrętach. W przedbiegach odpadła powtórka, bo Nokian to obecnie Nokian Tyres i jest chiński. Poszukałem, poklikałem, padło na koreańskiego Nexena, bo akurat miałem ochotę założyć coś, co nie będzie z Chin. I co? Takiego wała, made in China. Nawet na własnych stronach internetowych nie przyznają się do tego, że przenieśli produkcję za miedzę. No to jak się tak tego wstydzą, to więcej nie kupię i elo, następnym razem będzie Goodride. Zresztą w upie mojej połówki też miał być chińczyk, ale przypadkiem trafiłem w zeszłoroczne Continentale za połowę ceny nowych :D

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Nexen wielosezon 2020 - ściągnięte z samochodu 2 miesiące temu. Wysokość bieżnika jakieś 5-6mm - spekania na skraju między kostkami bieżnika. Dla mnie porażka.

To samo moje inne nexen letnie.

Wiec tej firmie juz podziękuję :)

roger18sx

SuperMechanior
Punktów
42
Miasto
SANOK
Ja w outlanderze turbo 4wd od 5 lat jeżdzę na cst medallion allseason . Własnie będę zakładać 4 parę. Chińska dobra firma . Nawet do rowera zakupiłem cst i są ok.

jakubb19

Początkujący
Punktów
1
Dupa nie tańszy myszelin. 3-4 lata i robią się twarde jak cholera i przez to śliskie.
Wiesz uważam, że co 4 lata to już można oponę zmienić, no chyba że jeździsz dookoła komina ;) Kusi mnie ten Goodrich ale no wolę popytać. W serwisie gum coś mówili o Kumho, ale jak sprawdzałem opinie to wielosezonów chyba nie mają, a ja jednak chcę całoroczne opony.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
310
Miasto
Rakszawa
Mają na pewno, skoro są rozmiary do busów (w Sprinterach firmowych czasem zakładają u nas), to na osobówki też coś się znajdzie. Normalna opona.

Rys00

Boss regionalny
Punktów
98
Taka ciekawostka, dziś chrześniak kupił i założył BFGoodrich Advantage All-Season w rozmiarze 205/50/17 i są Made in Poland !!! wyglądają spoko

albert83

Nowy
Punktów
0
Miasto
Częstochowa
Taka ciekawostka, dziś chrześniak kupił i założył BFGoodrich Advantage All-Season w rozmiarze 205/50/17 i są Made in Poland !!! wyglądają spoko
I ja też sobie bardzo chwalę :D Może ja nie w wieku chrześniaka bo po 40 już, ale mimo wszystko ten wybór jest spoko. Ja nie jeżdzę daleko. Zawsze w granicach 100-150km od miejsca zamieszkania. Sposób jazdy mam spokojny, jak to mówi moja małżonka nudny :D Dla mnie te opony są dobre, ale gdzie chcesz zamawiać? W hurtopony mają dobre ceny, czasami lepiej niż na oponeo ale warto też allegro sprawdzić.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1574
Cześć! Zależy mi na dość tanich, ale bezpiecznych oponach, najlepiej całorocznych, żeby służyły na dłużej... Myślę o triangle?? Co wy na to?
ja pierwsze słyszę tą nazwę :)
w ciemno strzelam, że to chińczyk- co nie oznacza, że są złe.

szkoda, że nie podałeś choćby modelu. bo na pewno firma wytwarza kilkanaście rodzajów bieżnika, z setkę rozmiarów i zaczynają się robić tysiące wersji. jeden wariant może być bardzo dobry, ale inny bieżnik i może być katastrofa.
to trochę jakbyś się pytał czy samochody vw są dobre :)

proponuje ci uderzyć na serwisy sprzedające opony i tam poszukać opinii klientów.

Do góry Bottom