• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

opony zimowe Michelin Alpin - jaki powód tak "dziwnego" zużycia bieżnika

Lotis

Nowy
Punktów
0
Witam,

W dniu dzisiejszym wymieniłem opony zimowych na letnie.
Opony zimowe to Michelin Alpin 6 - po dwóch sezonach.

Na oponach z przedniej osi zauważyłem "dziwne" zużycie bieżnika
W załączeniu zdjęcie. Opona po lewej to opona zdjęcia z przedniej osi, zaś opona po prawej do zdjęta z tylnej osi
Zaznaczyłem róznice.

Co jest powodem tak dziwnego żużycia ?

Załączniki

• opony Michelin Alpin 6 .jpg
    opony Michelin Alpin 6 .jpg
    1,4 MB · Wyświetleń: 17

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Witam,

W dniu dzisiejszym wymieniłem opony zimowych na letnie.
Opony zimowe to Michelin Alpin 6 - po dwóch sezonach.

Na oponach z przedniej osi zauważyłem "dziwne" zużycie bieżnika
W załączeniu zdjęcie. Opona po lewej to opona zdjęcia z przedniej osi, zaś opona po prawej do zdjęta z tylnej osi
Zaznaczyłem róznice.

Co jest powodem tak dziwnego żużycia ?
Zacząłbym od, ciśnienie opon, geometrii kół, rajdowcem chyba nie jesteś i na zakrętach nie robisz bączków? "sarkazm"

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Opona z tyłu ma lżejsze życie wszak porusza się głównie w torze wytyczonym przez oponę przednią. Przednia mocniej np. odprowadza wodę, błoto, śnieg. Tył ma łatwiej bo przód już zrobił połowę roboty (mowa o jeździe na wprost).
Ja co kwartał lub co 2000km zmieniam przód na tył i tył na przód a w okresach deszczowych raz w miesiącu.

Lotis

Nowy
Punktów
0
Ciśnienie sprawdzam regularnie ... raz w miesiącu / raz na dwa miesiące....
Geometrii nie sprawdzałem .... nic też nie było robione w zawieszeniu ....
generalnie spokojna jazda po mieście :)
tak "dziwne" zużycie jest na obu oponach przedniej osi i dotyczy jedynie opon zimowych

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Masz dobre opony. Nie przejmuj się tym.
Na następny sezon zamontuj odwrotnie, przód wrzuć na tył a tył na przód. Będzie ok. Bieżnik jak dla mnie spoko, z deka poszarpany ale przecie to zimówka miękka a u nas drogi to nadal poligon i jest po prostu za ciepło na ten rodzaj gumy.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1546
jak koledzy pisali: czyli zestaw początkowy: ciśnie, zbieżność, geometria. do tego stan amortyzatorów.

Ciśnienie sprawdzam regularnie ... raz w miesiącu / raz na dwa miesiące....
aktualnie to bardzo rzadkie. chwała ci za to :)

Geometrii nie sprawdzałem .... nic też nie było robione w zawieszeniu ....
więc czas sprawdzić. może coś dostało luzu, może coś się wygięło, wybiło

generalnie spokojna jazda po mieście :)
akurat miasto jest bardziej wymagające dla opon: skręcanie, ciągłe przyśpieszanie i hamowanie. do tego jazda po gorszych drogach niż autostrada- więcej dziur, nierówności, krawężniki, chodniki, etc

tak "dziwne" zużycie jest na obu oponach przedniej osi i dotyczy jedynie opon zimowych
zimowe są miększe od zwykłych opon i szybciej dostają po tyłku.
do tego dochodzi tzw ząbkowanie opon. przednia opona "działa w 2 strony" raz jest napędzana, raz hamowana. czyli lamele ścierają sie z obu stron (przód i tył) szczególnie to widać na tylnych oponach- są wydarte z jednej strony
1745703305604.png 1745703324108.png

no i ogólnie z roku na rok coraz gorzej jest z jakością. wszystko w samochodzie wykonane jest coraz gorzej.

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Nie będzie już dobrych aut.
Nigdy.
Na szczęście w nieszczęściu my także się starzejemy i oddajemy lejce nowym pokoleniom, dla których 250.000km na blacie to:
- szrot
- złom
- gruz

Człowieki z roczników 60-70 w latach 90 stawiały pod domkiem takiego gruza W124 z nahulanymi 350kkm i mówiły: nareszcie nowy wóz i nie poldolot. Będzie hulał z 10 lat.
I inaczej nie było.

Do góry Bottom