• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

OPTIMA EXPERT OBD LPG BMW E46 2.5 2002 - blokuje dostep do ecu

dandan

Początkujący
Punktów
0
Witam,

mam auto z instalacja Optima Expert OBD w BMW E46 2.5 2002r.
Problem jest taki ze sterownik LPG jest podlaczony "pod obd" i blokuje mi dostep do ECU poprzez OBD dla Delphi czy tez innego czytnika.
Jak wypne fizycznie sterownik od LPG to moge polaczyc sie z ECU pojazdu poprzez OBD podlaczajac tam DELPHI, ale jak ster LPG jest wlaczony to on pierwszy sie laczy z ECU auto i nie pozwala mi na polaczenie i diagnostyke.
Probowalem wylaczania bezpiecznika, ustawiania auta w tryb benzyny, ale pomaga tylko odlaczenie fizyczne sterownika LPG.

Ktos wie jak rozwiazac ten problem.

Z gory dzieki.

Aha (instalka nie moja, auto nie moje)

dandan

Początkujący
Punktów
0
mechanikiem, ale na sterownikach LPG znam sie srednio, a w manualu producenta nic na ten temat nie ma.

sylwekdm

SuperMechanior
Punktów
263
Miasto
Dolnośląskie
Włączasz zapłon, wyłączasz centralką zasilanie lpg, wyłączasz i załączasz zapłon. Obd powinno śmigać.
Przynajmniej tak jest w stagu:
1.png

Ostatnia edycja:

dandan

Początkujący
Punktów
0
Dzięki za odp ale juz sobie poradzilem. W Optimie po przekreceniu zaplonu trzeba wcisnac guzik na centralce gazowej, poczekac kilka sek i po sygnale dzwiekowym puscic. Zaczyna wtedy mrugac kontrolka "service" i mozna sie loczyc diagnoskopem.

Do góry Bottom