• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Otwarcie elektromechaniki samochodowej

Auto-Tech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
477
Wczoraj byłem u księgowej i gadaliśmy, będę chyba na książce kpir bo tez można odliczać koszty podobnie jak na VAT. Ale nie mogę oddzielnie rozpisać na paragonie części i usługę tylko usługa z materiałem np. Chyba zostanę przy kpir chciałbym auto wciągnąć w firmę bo mam vat1 auto czyli ciężarowe dzięki temu mogę odliczać opłaty , czy naprawy przy tym samochodzie ale tez paliwo. Skoro masz elektronikę wiesz doskonale ze licencje na programy mało nie kosztują nie mówiąc już o urządzeniach które w koszta można sobie wliczyć
no wiadomo, ale za jakis czas tez pewnie zobaczysz ze to studnia bez dna.
ja poki co na ryczalcie, ale mysle ze jeszcze tylko pewnie przez najblizszy rok :)

djbovorta

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
26
Jak bym wybrał ryczałt niczym się nie różni bardzo od pracy na czarno prócz tego ze masz więcej wydatków czyli podatek od dochodu plus ZUS. Nie masz możliwości rozliczyć cokolwiek, mało atrakcyjne jak dla mnie osobiście. Przy rozkręcaniu firmy jest mnóstwo wydatków które można sobie odliczyć. Na ryczałcie bulisz więcej
Automatyczne połączenie postów:

no wiadomo, ale za jakis czas tez pewnie zobaczysz ze to studnia bez dna.
ja poki co na ryczalcie, ale mysle ze jeszcze tylko pewnie przez najblizszy rok :)
A po roku co? VAT ?

Auto-Tech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
477
Jak bym wybrał ryczałt niczym się nie różni bardzo od pracy na czarno prócz tego ze masz więcej wydatków czyli podatek od dochodu plus ZUS. Nie masz możliwości rozliczyć cokolwiek, mało atrakcyjne jak dla mnie osobiście. Przy rozkręcaniu firmy jest mnóstwo wydatków które można sobie odliczyć. Na ryczałcie bulisz więcej
Automatyczne połączenie postów:

A po roku co? VAT ?
tak dokladnie, przejde na pelny vat.
dlatego w ciagu najblizszego roku nie planuje wiekszych zakupow ;)

Roznica jest spora, mozesz sobie konta w hurtowniach na siebie porobic, narzedzia wziac itd
I przede wszystkim nie patrzysz na kazdego klienta jak na kontrole ze skarbowki....

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
560
Miasto
Podkarpacie
Po wejściu nowego ładu JDG na podatku liniowym lub progresywnej skali będzie kompletnie nie opłacalne . Albo przejście na ryczałt albo spółka zoo .

A

Anonymous123

będę chyba na książce kpir bo tez można odliczać koszty podobnie jak na VAT.
KPIR to forma rozliczania dochodu tak jak ryczałt. VAT to podatek od towarów i usług, zupełnie inny temat.
chciałbym auto wciągnąć w firmę bo mam vat1 auto czyli ciężarowe dzięki temu mogę odliczać opłaty , czy naprawy przy tym samochodzie ale tez paliwo
Mylisz się. Auto tego typu możesz odliczać, ale tylko w określonych przypadkach. Przepisy są bardzo zawiłe w tych kwestiach. Paliwo również, ale musisz robić kilometrowke i wykazać, że zrobiłeś te km w ramach wykonywanej pracy. Nie masz firmy transportowej, nie sprzedajesz materiałów budowlanych z dostawą itp. Temat śliski i nie warty ryzyka dla 200 zł na miesiąc, bo w twoim przypadku z napraw i kosztów zakupu auta (Auto już masz więc za późno) możesz odliczyć do 50% vat i do 75%kosztów od dochodu. Ja tak mam z autem w leasingu, którym poruszam się prywatnie. Paliwa nie odliczam, bo gra nie warta świeczki.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
560
Miasto
Podkarpacie
KPIR w kwestii "składki/podatku zdrowotnego" niczym się nie różni od JDG . Będziesz bulił 4.9% podatku zdrowotnego od przychodów !!! nie od zysku , czyli jak nabijesz na kasie w ciągu miesiąca 10000 zł to zapłacisz 490 zł i nie odliczysz już tego od podatku . Teraz zdrowotne wynosi 381,81 zł i w całości odbijasz od podatku .

djbovorta

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
26
A no tak, wiem. Proszę rozwinąć skrót JDG. Ustawa jest u prezydenta może zawetuje

Auto-Tech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
477
KPIR w kwestii "składki/podatku zdrowotnego" niczym się nie różni od JDG . Będziesz bulił 4.9% podatku zdrowotnego od przychodów !!! nie od zysku , czyli jak nabijesz na kasie w ciągu miesiąca 10000 zł to zapłacisz 490 zł i nie odliczysz już tego od podatku . Teraz zdrowotne wynosi 381,81 zł i w całości odbijasz od podatku .
no czyli tak naprawdę zapłaci jakaś 100 na zasadach ogólnych.

i to też zależy ile się nabije, wiadomo jak większość warsztatów nabija paragony....

a jak już w temacie to tez zapytam.
będąc na ryczałcie lub VAT jak biorę części w hurtowni to wystawiają faktury, czy nawet głupie reklamy firmowe to też biją faktury na NIP bo na osobę prywatną twierdzą że nie mogą.

i teraz czy faktycznie każda fakturę muszę jakoś rozliczać? np będąc na ryczałcie nie wystawiam faktur więc tak naprawdę nie widać czy rozliczyłem czy nie bo na paragonie widnieje usługa (w to wliczam części) to co z taką faktura? przypał i brać na paragony wszystko?

spotkałem się z różnymi opiniami, i o ile wcześniej byłem zarejestrowany jako pracownik (mój tata też warsztat prowadzi) i tam rozliczaliśmy faktury wiadomo nie wszystkie ale był na VAT to teraz na swoim ryczałcie jedni mówią że mogę normalnie brać faktury inni że absolutnie bo będzie przypał

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
560
Miasto
Podkarpacie
Nawet jeśli przychód będzie miał zerowy to i tak zapłaci 281.69 zł podatku zdrowotnego i nie odbije od podatku .

Ryczałt to ryczałt i nie ma znaczenia czy jesteś na vat czy nie . Nic nie odbijesz w koszty , wiec czy weżniesz fakturę czy nie ma znaczenia .

Do góry Bottom