• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Otwarcie warsztatu ! Co i jak ?

CarCentrum

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Gliwice
Witam
Posiadam garaż 31m2 który obecnie przystosowuję pod otwarcie właśnej działalności czt. wartsztatu. W czerwcu kończę szkołe dlatego po ukończeniu praktyki w zawodzie mechanika ubiegał będę się o dofinansowanie z urzędu pracy na otwarcie wlasnej dzialanosci . Piszę tego posta ponieważ chciałbym się dowiedzieć

WAŻNE

Na samym wstępię powiem ,że działalność będzie pobocznym sposbem zarobku - będę pracował sam po godzinach normalnej pracy w innym warsztacie w któym przyjmę sie na umowę o zlecenie

- jak musi być przygotowany budynek - czy są jakieś specjalne wymogi jak tak to jakie ( wentylacje,osobne liczniki,gaśnice itp co dokladnie)
- jakie instytucje przychodzą "odebrać" warsztat - czy są wymagane mapki budynku/plany itp ( co dokładnie)
- do jakiej intytucji w 1 kolejnosci powinienem się zgłosić aby rozpocząć proceder otwierania dzialaności
-czy mogę cały budynek przygotowywać już teraz czy dopiero po zgłoszeniu otwarcia dziaalnosci i wtedy nakierują mnie odpowiednie osoby jak to powinno wyglądać ?

Oprócz wypowiedzi tutaj bdzie mógłbym się udać aby porozmawiać z fachowcem na ten temat ?

Dziękuje i pozdrawiam !

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Poszukaj dobrze na forum. Temat wałkowany setki razy...
31m2? co Ty skutery chcesz naprawiać?

CarCentrum

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Gliwice
Veet przestań , wystarczający metraż na 1 stanowisko robocze :) To ma być forma dorobienia a nie bóg wie co :) Chcę spróbować a co bedzie to zycie pokaze nie mówię tutaj o jakims lux warsztacie bo jak wspominalem chcę się tylko dorobić i robić to co kocham

@edit

Dodam ,że pozostałe 2 garaże również o takim metrażu przeznaczone jako magazyn na narzędzia itp

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Poszukaj dobrze na forum. Jest sporo o warunkach, odbiorach, wymogach etc.
Wystaczy użyć opcji "szukaj"

CarCentrum

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Gliwice
Rozumiem cie i rozumie siebie ,ze chce przygrać lenia ale nie widzi mi sie czytania każdego posta a chcę znać tlyko odpwoiedzi na moje kilka pytań - najbardziej mnie interesujące o wymogach - rysunkach warsztatowych , czy wymagany jest jakis rysunek bydunku i odbiory jezeli bede pracowal sam

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
To ja z czystego lenistwa po 14h pracy też Ci nic nie powiem...

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
A ja Ci powiem tak: Jak masz u kogoś pracować na zlecenie i u siebie bulić za księgową i zusy to Ty lepiej nie zaczynaj nawet tego.

Jak będziesz dostawał dotację na warsztat to Ci wszystko powiedzą.

A tak na marginesie... Najpierw praktyka a nie od razu na swoje. 5 lat to minimum a i to jest za mało w dzisiejszych czasach. Chyba że chcesz same klocki wymieniać, ale wtedy na opłaty nie zarobisz.

Grunt, że kasa się zgadza :D

W tym zawodzie pracoholizm to chyba normalka... :p

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
A no tak jest...
na dziś specjalnie nie wpisywałem nikogo - 2 tygodnie planowałem drobne modyfikacje na warsztacie ( przeniesienie regałów w inne miejsce, postawienie większych w miejsce przeniesionych...) i się nie udało. Co chwile ktoś, co chwile telefon i 1k się uzbierało...

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
i pomyśleć, że kolega na 31m2 chce dodatkowy warsztat otwierać...
Ech...

CarCentrum

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Gliwice
Vadal... chodzi mi o sam hajs z urzedu pracy dzięki któremu kupie wymarzone maszyny a po roku czy wyjdzie czy nie moge zamykać a maszyny zostają a na zusy , ksiegowosci przez rok 7000zl wydam takze czemu mam nie sprobowac ?

A

Anonymous123

Ty to tym torem myśląc gra nie warta niczego. Z urzędu możesz dostać chyba 17000. Musisz to udokumentować na co wydales. Nie mając bazy klientów nie będziesz w stanie zrobić 10000 tys obrotu na miesiąc w danej hurtowni żeby dali ci podnośnik wiec będziesz musiał go kupić sam. Załóżmy jednak ze masz kanał i nie potrzebujesz podnośnika to i tak 17000 to niewiele na sprzęt. Kolejny chory pomysł to praca na umowę zlecenie a po godzinach własny biznes. Zdecydowanie lepiej iść na etat na pełną umowę, popracować dwa trzy lata, zrobić zdolność kredytową, wziąć kredyt gotówkowy plus dotacje unijna na otwarcie działalności około 40000 ( okres prowadzenia minimalny trzy lata aby nie trzeba było oddawać) plus dofinansowanie z up na utworzenie stanowiska pracy ( tez jakoś 17000) no i juz masz spora kwotę, wtedy wszystkich klientów z małego garazyku gdzie robiłeś po godzinach zapraszasz do nowego warsztatu. Jednak najważniejsze jest to, czy po tych trzech latach będziesz miał kogo zapraszać, czy Twoja pewność siebie cie nie przerosnie i czy praca jaka będziesz wykonywał będzie sumienna i zgodna ze sztuką czy bedzie to szybki dorobek po godzinach za 1/3 ceny rynkowej bez dbałości o jakość. Wiem ze jetes młody i wszystko chciałbyś juz ale to nie jest łatwy biznes. Nie mając grupy klientów i dodatkowej gotówki na obrót, zdolności kredytowej na choćby kartę kredytową w razie czego nie ma sensu tak szybko się w to pchać. Ja do dziś ponosze konsekwence nieprzemyslanych działań sprzed kilkunastu lat- pośpiech, spontaniczność, brak doświadczenia zawodowego i biznesowego.

mazi0000

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
122
Miasto
Katowice