• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Otwarcie warsztatu dorabiania kluczy samochodowych

ginstavr

Nowy
Punktów
0
Witam.

Bardzo interesuje mnie produkcja kluczyków samochodowych oraz awaryjne otwieranie samochodów.
Ale było jedno pytanie, na które nie mogłem znaleźć odpowiedzi.
Czy na taką działalność muszę przejść weryfikację lub uzyskać zezwolenie policji?

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Witam.

Bardzo interesuje mnie produkcja kluczyków samochodowych oraz awaryjne otwieranie samochodów.
Ale było jedno pytanie, na które nie mogłem znaleźć odpowiedzi.
Czy na taką działalność muszę przejść weryfikację lub uzyskać zezwolenie policji?
To policja ma ci pomóc otwierać auta?

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
254
Miasto
Gorzów Wlkp
Co to za mity. Nic nie musisz, oczywiście poza mega wiedzą i konkretnym zapleczem sprzętowym.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Wydaje mi się że wymagane będą zezwolenia, chociażby z policji

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
254
Miasto
Gorzów Wlkp
Nie ma czegoś takiego. To nie te czasy. Dziś tego na pęczki a sprzęt możesz kupić jaki chcesz i jest wszędzie dostępny bez żadnych weryfikacji. Myślałem o tym kiedyś to i się orientowałem w temacie. Nie ma na to żadnych licencji jak np na usługi prawnicze, nieruchomości itp. Są ogólnodostępne szkolenia z awaryjnego otwierania - wystarczy zapłacić.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
603
przecież to bot
Zadzwoń do Wydziału walki z Przestępczością Samochodową Komendy i powiedz, że masz taki pomysł. Czy musisz mieć zezwolenie. Chłopaki na pewno będą w temacie bardziej niż inni.
022 603-82-61

darioon

Początkujący
Punktów
1
Jakby ktoś jeszcze się zastanawiał nad ewentualnym zezwoleniem to wyjaśniam niżej( sam chciałem się zając tym 2 lata temu, więc zgłębiłem temat - zrezygnowałem przez koszta sprzętu - by zając się dorabianiem, programowaniem kluczyków i awaryjnym otwieraniem większosci popularnych marek, w tym nowych modeli musiałbym na zaplecze sprzętowe wydać ok 800 tys zł).

Zezwolenie nie jest potrzebne
Trzeba działać jako przedsiębiorca.
Przy awaryjnym otwieraniu auta bezwzględnie upewnić się,że dana osoba jest właścicielem i robić to tylko i wyłącznie pod obecność właściciela.
W razie wątpliwości można dzwonić na policję i wyjaśnić kim się jest i prosić o weryfikację czy dana osoba jest faktycznie właścicielem - policja zawsze odmowi, ale przyjedzie na miejsce i wtedy zweryfikuje właściciela.

Bez upewnienia się, że jest to właściciel, w razie problemów osoba otwierająca odpowiada za współudział - więc czym lepiej zweryfikujesz i najlepiej zarchiwizujesz wynik weryfikacji tym bezpieczniej dla Ciebie.

Nie ma instytucji, która wydawałaby pozwolenia.

Do góry Bottom