• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Otwarcie warsztatu. Proszę pomoc.

bossmanik

Początkujący
Punktów
2
Witam.
Planuję otworzyć warsztat samochodowy razem z kolegą. Większość niezbędnych narzędzi już posiadamy. Brakuje nam tylko komputera, podnośników 2szt, wysysarki do olejów i pewnie jakichś drobnych narzędzi. Oboje po pracy naprawiamy auta hobbystycznie i lubimy to robić. Budynek mam 130m, więc wydatków za wynajem nie będzie. Teraz moje pytanie do doświadczonych mechaników: Co o tym pomyśle sądzicie? Czy damy radę się utrzymać? Dodam że punkt jest w miejscowości liczącej 1500 osób, 5km od miasteczka 13000 mieszkańców, oraz 16km od miasta 70 tys mieszkańców. W okolicy nie ma żadnego dobrze wykonującego naprawy warsztatu.
Proszę o porady i sugestie.
Z góry dziękuję za pomoc.

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
Wszystko się uda, ale nie w spółce bo to się szybko kończy i są kłótnie :)

bossmanik

Początkujący
Punktów
2
No właśnie tego się obawiam. Jak robimy razem jakieś auta to dogadujemy się świetnie. Cały czas robimy z rogalem na twarzy, bez żadnych zgrzytów i kłótni. Tylko nie pracujemy razem przez kilkanaście godzin w ciągu dnia, a maksymalnie 4-5 godzin że dwa razy w tygodniu.

bossmanik

Początkujący
Punktów
2
Konkurencję sprawdziłem i śledzę od kilku lat. Tak jak napisałem wcześniej, to nie ma warsztatu, który jest uczciwy i dobrze wykonuje naprawy. Wszędzie oszuści i wyzyskiwacze. To jest sprawdzone...

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Jak trzeba bedzie placic podatki to podobnie zaczna Was okreslac klienci bo nie oszukujmy sie bedziecie musieli podniesc ceny.
Robiac hobbystycznie mogliscie robic nawet za darmo ale otwarcie warsztatu wiaze sie z placeniem podatkow i wtedy nie ma sie zmiluj, do tego kontrole sanepidu i innych co reke wyciagna :( a za wszystko bedzie musial zaplacic klient.
Do tego dojdzie podzial kasy z zarobku i jak kolega wyzej wspomnial zaczna sie kwasy, Ty masz pomieszczenie a on zapal, teraz pytanie jak rozdzielic pozostala kase po oplaceniu podatkow i innych oplat ??

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Nie wiem, czy uda się Wam utrzymać z warsztatu, ale jak nie spróbujecie, to się nie dowiecie. Pracowałem w spółce kilkanaście lat i ja uważam, że lepiej pracować ze wspólnikiem, niż mieć pracownika. Ponieważ wspólnikowi bardziej zależy na dobru firmy i ciężar prowadzenia warsztatu rozkłada się na dwie osoby. A prowadzenie własnej małej firmy, to dla mnie zawsze była wielka przyjemność i jest nadal. Jeśli solidnie wykonuje się swoją pracę i solidnie traktuje klientów, to większość klientów to doceni i przyjedzie ponownie.
A jeszcze możecie nie zakładać spółki, a założyć dwie firmy na Wasze nazwiska. Firmy o tej samej nazwie pod tym samym adresem. Jeśli pomieszczenie jest Twoje, to spisujesz umowę wynajmu na drobną kwotę i pracujecie. Kiedyś ze wspólnikiem ze względów podatkowych zamieniliśmy spółkę na dwie firmy i jak po kilku latach koledze się odmieniło, to po prostu odszedł.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

bossmanik

Początkujący
Punktów
2
Czyli jeśli się dogadujemy, lubimy mechanikę i mamy do tego miejsce i sprzęt, to warto spróbować. Wiadomo że teraz robimy czysty pieniądz bo po pracy i bez podatku, ale roboty mamy tyle że odmawiamy klientom napraw, gdyż nie mamy tyle czasu żeby wszystko ogarnąć. Dlatego powstał taki pomysł.

mczay

Początkujący
Punktów
0
Na pewno warto byłoby rozejrzeć się za partnerami biznesowymi - sami, szczególnie na początku, wszystkiego nie zrobicie.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
236
Miasto
Xxx
Ale górnik :p chlopaki pewnie juz dawno pokłóceni, a po spólce zostaly wspomnienia :)

Do góry Bottom