• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Otwieranie JDG w 2025

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Witam, tak jak wyżej. Moja współpraca z aktualną firmą powoli się kończy, mam miejsce z podnośnikiem którego użycza mi brachol. Zamknąłem działalność w 18r i pohulałem trochę na etacie. W tym roku będę ruszał z działaniami i zaplecze już całe mam gotowe jeżeli chodzi o sprzęt, narzędzia etc. Księgowa też jest. Podatek na zasadach ogólnych. Kasa online. Jeszcze rozkminiam parę rzeczy.
1. Czy można i bardziej się opłaca sprzedawać całą usługę np. jako "naprawa układu hamulcowego" i wrzucać sobie części w koszt, czy może lepiej osobno usługa, osobno części, ale z tego co wiem to musiałbym od razu wejść na VAT przy sprzedaży części.
2. Czy jest szansa na jakieś dotacje, skoro już kiedyś dostałem z UE, ale minęło 5 lat ponad od zamknięcia DG.
3. Jak z tym BDO, czy rejestrować od razu, czy dopiero jak będę miał ponad 100kg "odpadów niebezpiecznych".
No i czy są jakieś nowe rzeczy o których nie wiem, a warto się nad nimi pochylić?

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Witam, tak jak wyżej. Moja współpraca z aktualną firmą powoli się kończy, mam miejsce z podnośnikiem którego użycza mi brachol. Zamknąłem działalność w 18r i pohulałem trochę na etacie. W tym roku będę ruszał z działaniami i zaplecze już całe mam gotowe jeżeli chodzi o sprzęt, narzędzia etc. Księgowa też jest. Podatek na zasadach ogólnych. Kasa online. Jeszcze rozkminiam parę rzeczy.
1. Czy można i bardziej się opłaca sprzedawać całą usługę np. jako "naprawa układu hamulcowego" i wrzucać sobie części w koszt, czy może lepiej osobno usługa, osobno części, ale z tego co wiem to musiałbym od razu wejść na VAT przy sprzedaży części.
2. Czy jest szansa na jakieś dotacje, skoro już kiedyś dostałem z UE, ale minęło 5 lat ponad od zamknięcia DG.
3. Jak z tym BDO, czy rejestrować od razu, czy dopiero jak będę miał ponad 100kg "odpadów niebezpiecznych".
No i czy są jakieś nowe rzeczy o których nie wiem, a warto się nad nimi pochylić?
1. Zależy czy chcesz naprawiać tylko czy sprzedawać też części osobno. Bo jak sprzedawałbyś tylko części to łapiesz się na VATwca, inna opcja lepsza to jak wrzucić sobie w koszta części i od razu nie lapiesz sie w vat. Lepsza jest u ciebie ta druga opcja, części wrzucać w koszta.
2. Co do dotacji, jak zamknąłeś firmę i minęło minimum 5 lat, to możesz się starać o kolejną dotację.
3. Jak przekroczysz poand 100kg lub masz takie prognozy to musisz rejestrować sie w BDO. Inna opcja jak generujesz tylko złom, bez olejów, płynów itp to wtedy zwalnia cię z tego.

Do góry Bottom