• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pęknięcia pomiędzy gniazdami zaworowymi - ile to może jeszcze polatać?

wad53

Uczestnik
Punktów
0
Siema, odkryłem pęknięcia pomiędzy gniazdami zaworowymi i chiałbym się dowiedzieć jakie są szanse na poprawną pracę silnika z takim uszkodzeniem oraz jak długo możne popracować zakładając, że pęknięcie nie doszło do płaszcza wodnego. Chiałbym też się dowiedzieć na co zwórcić uwagę podczas dalszej eksploatacji i jak może się objawiać pogłębienie tej usterki (oprócz wypadnięcia gniazda zaworowego bo to już po silniku będzie raczej). Pęknięcia wysępują na 3 cylindrach, przy czym na dwóch są ledwie widoczne a na jednym jest trochę większe pęknięcie. Wiem, że w teori powinienem tą głowicę zezłomować lub oddać do pospawania ale to moje auto i nie mam tyle kasy więc mogę zaryzykować. Wiem też, że powinienem sprawdzić szczelność głowicy w zakładzie ale znowu, nie mam aktualnie budżetu, który by na to pozwalał. Może ktoś składał silnik z tak uszkodzoną głowicą i jest w stanie powiedzieć co się dalej działo z takim silnikiem? Pozdro

Załączniki

• IMG_20220424_232038.jpg
    IMG_20220424_232038.jpg
    4,9 MB · Wyświetleń: 34
  • crck.jpg
    crck.jpg
    245,8 KB · Wyświetleń: 34

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
To jest bomba z opóźnionym zapłonem . Jeśli na którejkolwiek świecy były już ślady po płynie to game over .

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1665
no i wżery, tam gdzie uszczelka przychodzi.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Ppspawią Ci to, później obróbka i będzie działać. Jak chcesz to mam świetnego fachowca. Priv

wad53

Uczestnik
Punktów
0
A to jest częsta przypadłość tych głowic? Warto kupić używaną? A jak spawanie to ile to może kosztować?

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Co drugi Oplowski Z20LER/LEH/LEL ma takie pęknięcia i smigają i płynu nie łykają i nie dmuchają do układu chłodzenia. Ty z jakiego powodu sciagałeś te głowice?

wad53

Uczestnik
Punktów
0
Co drugi Oplowski Z20LER/LEH/LEL ma takie pęknięcia i smigają i płynu nie łykają i nie dmuchają do układu chłodzenia. Ty z jakiego powodu sciagałeś te głowice?
Kupiłem to Audi za 1 000 PLN silnik ma najechane ponad 400 000 (licznik stanął lata temu na 367 000 a auto było jeszcze sprowadzane z niemiec na początku lat 2000) silnik odpalił za pierwszym kręceniem pomimo, że długo stał ale chodził "jak traktor" i trochę białego dymu leciało z pod maski, więc szybko zgasiłem. Miał świece różnych producentów stare przewody zapłonowe, ciekło z niego, nie miał przewodu podciśnienia do regulatora kątu wyprzedzenia zapłonu, miał niechlujnie wstawioną instalację gazową, którą z niego wywalam. Głowicę zdjąłem, żeby ocenić stan cylindrów i głowicy, podocierać zawory, wymienić uszczelniacze zaworowe (stare oczywiście były jak z kamienia) i wszystkie inne uszczelki (uszczelniacz wałka rozrządu z, którego rzygał olejem miał jeszcze oznaczenia VW AUDI więc na 99% był tam od nowości). W układzie chłodzenia został gdzieś tylko trochę ponad litr ale miał pękniętą nagrzewnicę (jeden z powodów ceny 1 000 PLN) więc to moglo być przyczyną braku dużej części płynu. Teraz będę go składał znowymi przewodami zapłonowymi i świecami NGK, z wymienionycm czujnikiem temperatury powietrza dolotowego, z nową sondą lambda, z nowym czujnikiem położenia przepustnicy (stary miał wytarte ścieżki) i zobaczę jak będzie pracował ze sprawnym osprzętem.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Jak robisz wszystko sam i ma być budżetowo to załóż i zobaczysz co będzie. Jak będzie lipa to poszukasz innej głowicy i tyle.

Brzostowski

SuperMechanior
Punktów
22
Robiłem kiedyś T4 2.5tdi i prawie wszystkie 5 cylindrów miało pęknięte tak gniazda zaworowe, złożyłem i jeździ do dziś

wad53

Uczestnik
Punktów
0
Dobra, to złożę tak jak jest, najwyżej zdejmę jak by coś było nie tak. Jak nie zapomnę to dam update jak przykręcę głowicę.

Do góry Bottom