• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Płukanie sprężaki klimatyzacji .

Gustafson13

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Ostrowiec Świętokrzyski
Witam sprawa wygląda następująco kupiłem używaną sprężarkę klimatyzacji do Zafiry B i teraz zastanawiam się czym ją wypłukać bo "demontażysta" wziął boscha i odciął przewody zaraz za wejściem montażowym i na pewno jakiegoś syfu tam nawpadało.

Manitoba1

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
Psary
www.automototechnika.com
Jak kupiłeś używaną to najprawdopodobniej możesz ją wyrzucić, szkoda montować, raczej długo nie podziała. Tak naprawdę trza by ją całą rozebrać i przejrzeć. Co do płukania jest specjalna chemia do płukania układów klimatyzacji.

Bobodia. g

SuperMechanior
Punktów
131
montowalem uzywki i chodzily.
Rozbierz ja i umyj w benzynie ekstrakcyjnej
Albo nalej benzyny przez porty i wydmuchaj

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
Ja również montuje dużo używanych kompresorów a do przepłukania taka chemi.
Benzyna extrakcyjna za szybko odparowuje według mnie, chyba że rozbierasz kompresor na części pierwsze to benzyną też umyjesz.

Załączniki

• Screenshot_20250730_101115_Allegro.jpg
    Screenshot_20250730_101115_Allegro.jpg
    523,2 KB · Wyświetleń: 7

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
Jak płucze cały układ i uznaje ze układ pozbawiony jest oleju, to patrzę ile zawierać ma cały układ. Połowę wlewam odrazu do kompresora a druga połowę podczas napełniania układu czynnikiem. Kompresor napełniam przez korek a jak korka brak to przez port ssący. Analogicznie jak wymieniam tylko kompresor to :
1. jesli nowy to wylewam z niego wszystko i nalewam połowę tego co ma byc w układzie. Często wlane jest cokolwiek tylko dla konserwacji podczas przechowywania.
2. Jak kompresor uzywany to wylewam i płucze go chemia.
Trzeba pamiętać ze wymieniasz kompresor z jakiegoś powodu... najczęściej zatarty, wtedy zawsze nowy skraplacz z osuszaczem a resztę płucze i układ wtedy traktuje jako pozbawiony oleju.

Do góry Bottom