• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

płyn chłodzący skoda felicia 1.3 mpi 98r.

ZoZo

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Gliwice
Witam ponownie z kolejnym pytaniem do masterów. ( ma być 1.3 mpi ;) )

chodzi p płyn chłodzący, na potęgę wywala go korkiem, auto na lpg, odpaliłem auto w zbiorniczku niezłe kotłuje, zaobserwowałem ze silni nagrzany do 95 st. każdy waz gorący ale waz doprowadzający i odprowadzający z nagrzewnicy jest zimny co się z tym wiąże dmucha na zimno,

auto odpalało na cyk, ( takie mam info ) tylko ze rozrusznik .. już nie rozrusza :p ale na pych odpala bezproblemowo nie kopci nie dlawi.

macie jakies pomysly ?

mordeto

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
Sosnowiec
Wyciąg czujnik temp cieczy chłodzącej i odpowietrz powinno pomóc, znajduje sie za termostatem wciskany. A uszczelka pod głowicą ? nie kopci na biało ?

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Typowa usterka w skodzie, uszkodzona uszczelka pod głowicą

ZoZo

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Gliwice
ludo44 .... brałem to pod uwagę ale, :p ale wiesz nadzieja ze to coś innego , ale przeznaczenia się nie oszuka :p to co :D jakieś wskazówki co do wymiany :D:D

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Prosta robota, momenty dociągania głowicy będziesz miał na nowej uszczelce, zawory luz na zero a potem 2 obroty w prawo czyli kompensacja i co najważniejsze nie kręć wałem jak zdejmiesz głowicę:)

Warsztat8

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kraków
warsztat8.manifo.com
Witam. Zanim zabierzesz się za głowicę to sprawdź czy pompa wody nie jest uszkodzona lub czy termostat się czasem nie zawiesił w pozycji zamkniętej. Myślę, że to jest na początek tańsza opcja.

dolar444

Uczestnik
Punktów
0
ludo wydaje mi się ze zapomniałeś jeszcze o tym żeby spojrzał w jakiej kolejności producent każe przykręcać śruby :)

jeżeli nie będzie podane to uzupełnię ze zaczynamy od środka i idziemy na zewnątrz do tego przykręcamy po skosie śruby.

Emis

Gaduła
Punktów
1
Dlaczego nie można kręcic wałem jak się ma zdjętą głowicę?

Mateusz1994

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bydgoszcz
najpierw warto sprawdzić termostat też możliwa i dużo mniej kosztowna i pracochłonna opcja

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Emis-bo felicia ma pływające tuleje i przy obróceniu wałem ze zdjętą głowicą tuleje wysuna się do góry i jest szansa na zanieczyszczenie oleju płynem chłodzacym ;)

Zozo-na 80% bede w sobote wymieniał uszczelkę pod głowica w Felici 1.3mpi razem z uszczelniaczami trzonków zaworowych-chcesz zdjęcia jakieś?;)

ZoZo

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Gliwice
PEwnie Dyziek :D jak co to zrób rozrząd walki. pompę :D fotki możesz podesłać na maila marpaw2004@tlen.pl jak to tam wygląda popychacze i ogólnie jakieś ciekawe ;) ale fakt faktem sprawdzę pierwsze to co koledzy opisali.

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Rozrząd w felci to oddzielny temat a przy demontażu głowicy nie musisz go ruszać jeśli nie hałasuje:)

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Zozo-rozrząd jest na łańcuszku,wałek rozrządu w bloku.Na głowicy masz tylko klawiature napędzana klasycznymi popychaczami :p Jedyne co to trzeba po wymianie uszczelki skorygować luzy zaworowe i to wszystko.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Jesli odpalisz zimny silnik i od razu wywala płyn to uszczelka pod głowicą puściła a jeśli wywala płyn dopiero po rozgrzaniu silnika to pompa wody nie pompuje

ZoZo

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Gliwice
no to panowie decyzja podjęta do wymiany upg. tylko bede potrzebować wszej pomocy :d ( jak zawsze ) jak ustawie na znakach ściągnę głowice rozumie ze rozrządu rozpinać nie muszę.. ale ściągnę głowice to będą wystawać popychacze.. i jak się ma później sytuacja przy składaniu głowicy9 bo rozkrecic zawsze łatwiej :p ) ? czyli odbieram głowice po planowaniu i jak ? osadzam normalnie na miejsce ? czy trzeba jakies czynności wykonać??

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Popychacze siedzą głęboko i nie wystają, a to co wystaje to laski popychaczy, które wyjmiesz po odkręceniu klawiatury zaworów a przy demontażu włożysz na swoje miejsce. Tylko musisz zwrócić uwagę czy siedzą we wgłębieniach popychaczy a nie obok. Regulacja wstępna zaworów, luz na zero i dwa obroty wkręcasz po to by je skompensować i tak każdy cylinder wg kolejności pracy. Momenty dokręcania głowicy są na opakowaniu uszczelki. Ja bym ściągnął sobie z chomika książkę ,,sam naprawiam,, tam jest wszystko ładnie wyjaśnione i dołączone są rysunki. Ale jak cos to pytaj :)

ZoZo

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Gliwice
aha czyli tam ustawia sie te zawory dokręcając śrubki... aaa teraz już wiem o co tam Kaman.. http://www.skodaczesci.pl/porady/skoda/Felicia/40 w zasadzie tylko z tym zachodziłem w głowę o co tam chodzi z kompensacja tych zaworów :p to już wole rozwiązanie w astrze :p

szczerze zastanawiam sie nad ta pompa wody... można ja jakoś sensownie sprawdzić ?

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Jeśli ma około 70 tyś przebiegu to ją wywal:)

ZoZo

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Gliwice
i szczerze chyba zacznę od niej... bo tam kolega wyżej tez na nią podpowiadał.. a z pod korka wali plynem na pol silnika,

ZoZo

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Gliwice
hmm dziś znów obserwowałem felicie i fakt, plynem tryska po nagrzaniu, ale plyn zamienił się w rdzawa wodę w dodatku o zapachu podgrzanego oleju.. wiec w grę wchodzi chyba zestaw uszczelka + pompa..

Do góry Bottom