• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Płyn hamulcowy

romeocars

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Jestem posiadaczem audi a3 sportback, zastanawiam się nad wymianą płynu hamulcowego. Czytałem gdzieś, że płyn w tego typu autach, powinno wymieniać się co 1,5 roku, takie minimum. W moim autku wymieniałem już dwa razy, bo wiem, że płyny hamulcowe narażone są na wilgoć/mieszanie z wodą i utratą właścicwości.
Dotychczas kupowałem płyny w sklepach firmy K2 ale kolega polecił mi ofertę innej firmy i zastanawiam się, czy warto zaufać i zamówić coś z ich strony.
Jak sądzicie, jest sens zamawiać płyny hamulcowe online? czy lepiej dać sobie spokój i dalej kupować ze sklepu.
W sumie chciałbym spróbować czegoś nowego.

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
68
Nigdy nie możesz być w 100% pewny co to może być po zamówieniu. Osobiście wolę sklep manualny. Sam widzę co biorę

Papandreu

SuperMechanior
Punktów
126
Miasto
Gliwice
To że auto ma w nazwie sport, wcale nie znaczy, że jest wyczynowe. Wystarczy wymieniać co jakieś 4 lata. A najlepiej kup sobie jakiś tester do płynu hamulcowego, to będziesz "spał spokojnie" ;).
Osobiście nie odnotowałem różnic w jakości płynów hamulcowych podstawowej klasy dot-4 w zależności od producenta. I ten i ten wyhamowuje auto. Ale może coś tam być, skoro jednego producenta 0,5 L kosztuje np. 11 zł, a drugiego 18. Tutaj potrzeba robić bardziej badania laboratoryjne :).Chyba, że cena zależy tylko od marki producenta.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
ja nauczony jestem polecac zmiane raz na 2 lata lub jak wskaze tester plynu na zawartosc powyzej 3%.

czesto zmieniany plyn to latwiej odkrecalne odpowietrzniki , i mniejsze ryzyko ze zaciski hamulcowe beda siadac

MaciekZ

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Warszawa
Jestem posiadaczem audi a3 sportback, zastanawiam się nad wymianą płynu hamulcowego. Czytałem gdzieś, że płyn w tego typu autach, powinno wymieniać się co 1,5 roku, takie minimum. W moim autku wymieniałem już dwa razy, bo wiem, że płyny hamulcowe narażone są na wilgoć/mieszanie z wodą i utratą właścicwości.
Dotychczas kupowałem płyny w sklepach firmy K2 ale kolega polecił mi ofertę innej firmy i zastanawiam się, czy warto zaufać i zamówić coś z ich strony.
Jak sądzicie, jest sens zamawiać płyny hamulcowe online? czy lepiej dać sobie spokój i dalej kupować ze sklepu.
W sumie chciałbym spróbować czegoś nowego.

płyn hamulcowy powinno się zmieniać nie rzadziej niż 4 lata, częściej niż 2 lata też nie ma potrzeby (no chyba że są jakieś konkretne powody, jazda sportowa, wynik badania na zawartość wody)
Producent nie ma tu większego znaczenia, tym bardziej że popularny Dot-4 to przeważnie wydatek kilkunastu pln więc i zakup wysyłkowy traci sens, lepiej już dać zarobić swoim (w myśl patriotyzmu lokalnego)

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
620
Miasto
Radom
Co 2-3 lata badz jesli zawartość wilgoci w plynie (próbka pobrana z zacisku hamulcowego) przekracza 3%. Zawsze staraj się kupuć płyn w hurtowni z czesciami oraz w metalowym opakowaniu.

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
620
Miasto
Radom
Plastikowe pojemniki przepuszczają wilgoć. Kupując w metalowym jest pewnieszy. Oczywiście twoj wybor.

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
68
No rozumiem,ale przecież nie każdy taki sam. No i ile przepuści jeżeli już przez nieszczelność. Chyba nie dużo

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
620
Miasto
Radom
Chodzi o to, aby nie kupić takiego który leży ponad rok na półce i juz ma z 1.5% wilgoci.

Ja jeśli chodzi o heble zawsze staram się zwracać uwagę na szczegóły. 50cm krotsza droga hamowania jest na wagę złota. Oczywiścienie mam na myśli, ze zaraz plyn w opakowaniu plastikowym bedzie gorszy czy coś.

Ostatnia edycja:

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Z mojego doświadczenia wynika, że płyn hamulcowy DOT4 powinno się wymieniać co 5 lat, ponieważ w piątym roku płyn może mieć do 2% wody, to nie jest groźne, ale to są pierwsze objawy starzenia się płynu hamulcowego.
Pozdrawiam.

Załączniki

• CIMG8451.JPG
    CIMG8451.JPG
    3,6 MB · Wyświetleń: 23
  • CIMG8443.JPG
    CIMG8443.JPG
    76,1 KB · Wyświetleń: 23
Do góry Bottom