• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

pakował ktoś z Was intercooler w zderzak w Mondeo MK2?

• Thread starter sz.pak
  • Rozpoczęty
S

sz.pak

Problem tkwi w tym iż jak auto zimne - leci lepiej. Już sprawdziłem wszystko od A do Z tygodniowymi testami i wyszło mi na to żem powinienem pozbyć się intercoolera (Mondeo MK2 1.8TD) z nad kolektora wydechowego. Gdy tylko powietrze robi się gorące - autko traci na zwinności. Zwykły zjadacz chleba tego nie dostrzeże ale ja to co innego. Spać nie mogę :)
I teraz są dwie opcje:

1. rurki i intercooler w zderzak
2. jakaś dobra osłona (gruba) termiczna na kolektor nad katem i dziura w masce z dolotem

Nie wiem co myśleć. Zrobiłem test na szybcika i zdemontowany intercooler, zimny, zaczepiłem w miejscu prawej lampy i rurkami gumowymi (dość grbymi) wszystko ładnie połączyłem. Dziura turbo się zrobiła z deka większa ale auto lepiej ciągnie od najniższych obrotów. Tylko musnę gazem a ten sie rwie pomimo tego że motor rozgrzany fest. Tak siedzę i myślę by wpakować może większy IC od innego autka (tanie są) i dać na większych rurach tak by przepływ był lepszy.

Prócz IC myślę też nad przerobieniem dolotu. Stożek? Niby są ok ale muszę coś pokombinować między filtrem a silnikiem na przewodach by wpakować jakąś klapkę my móc całkowicie odcinać powietrze gdyby kiedyś turbo zechciało paść bo się boję "rozbiegania" bo udusić taki motor to ciężko w razie czego.

Bartek-diesel

SuperMechanior
Punktów
80
Miasto
Mojsławice
Jak juz pakujesz icka przed zderzak to zmiejsz przekroj przewodow, bo bedzie duza dziura turbo.

S

sz.pak

A mi mówili by zwiększyć. Na tym co zamontowałem (standardowa średnica ori przewodu) dziura to teraz długaaaa... Tak między 2300 a 2600 rpm ale trwa tak na czuja o 1,5-2,5sek dłużej. Fakt. Wnerwia to.

S

sz.pak

a busterka dotykać czy ni? Tak jak by dawkę zwiększył było by git i może opóźnił z deka.... ?
Sam nie wiem co kombinuje no ale bez przetestowania nic nie wyjdzie.

Bartek-diesel

SuperMechanior
Punktów
80
Miasto
Mojsławice
Bosterem zwiekszysz tylko dawke w momecie gdy turbina zaczyna wstawać, głowna dawke zwieksza sie w srodku w pompie, opuznienie zapłonu powoduje wiekszy ped spalin w kolektorze wydechowym

Tutaj jest tez wieksza głowiczka ale to nie istotne bo dawki sa zblizone do ori, tylko zastosowałem sztuczkę z katem wtrysku, i na filmiku jak sie wsłuchac to słychac jak turbina gwałtownie zaczyna pompowac.

S

sz.pak

Na spokojnie z głową trzeba do tego podejść by turbo nie ukatrupić. Na dniach muszę je zdemontować i zerknąć co uwaliłem :) ha ha bo gwizda mi od 1000rpm już. Nagram coś i wrzucę na YT to zobaczysz jak to u mnie działa.

Do góry Bottom