• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Panewki korbowodów Seicento 900

binio1111

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Łódź
Witam. Proszę o podpowiedź. Czy uda mi się przez miskę olejową wymienić panewki korbowodów w Sejcento 900? Wałek rozrządu nie przeszkadza w operacji? Jaki moment ponownego skręcenia jarzemek korbowodów, po wymianie panewek.?
W odziedziczonym Sejtku 900 z 2000r słychać lekkie pukanie/stukanie metaliczne na wolnych obr. Na wyższych nie słychać bo ogólny hałas zagłusza te dźwięki. Dźwięk typowy panewkowy lub swożnio-tłokowy. Pamiętam takie dźwięki z dzieciństwa , bo dziadek był mechanik i często robił remonty silników ( jak to kiedyś) a ja za gówniarza często robiłem z nim. Może ktoś jeszcze "pamięta" te silniki i pomoże ?

vego19

Uczestnik
Punktów
7
Wymień olej na nowy bo może regulatory zaworów słychać i tyle.Jak panewka siadła to silnik do remontu a nie że se wymienisz

binio1111

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Łódź
Sory , ale umiem odróżnić dźwięk panewki lub swożnia w tłoku od hydropopychacza. Tak , że dziękuję za podpowiedź. Pytanie o momenty dokręcenia jarzemek korbowodów i czy da radę przez miskę ? (bo nie wiem , czy wałek rozrządu nie będzie przeszkadzał )
PS. W porę wymienione panewki uratowały nie jeden silnik od remontu lub wydłużyły jego agonię o kilkadziesiąt tyś. km. Tak , że stwierdzenie , że "silnik do remontu" jest mocno na wyrost.

Margg

Nowy
Punktów
0
sitonoplus.pl
Tak, teoretycznie możesz wymienić panewki korbowodów w Seicento 900 poprzez miskę olejową. Wałek rozrządu nie powinien przeszkadzać w tej operacji, ponieważ panewki korbowodów znajdują się niżej, w dolnej części silnika. Przed rozpoczęciem wymiany panewek, upewnij się, że posiadasz odpowiednie narzędzia i w miarę możliwości instrukcję naprawy dla Twojego modelu samochodu.

Do góry Bottom