• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Panowie naprawia któryś może motocykle?

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
Witam
Pytanie jak w temacie ma ktos jakieś dośwaidczenie z naprawą motocykli

Pogadał bym z kims pozadawał pare pytań.

Ale na forum motocyklowym wole nic nie pytać bo laikiem jestem w tym temacie.
a może ktoś jeździ jakimś moto?
Zapraszam do dyskusij

• Lubię to!
Punktów: jak

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
Silnik zatarłeś?
Taa zatarłem kurrrr.
Dzisiaj własnie dotarła instrukcja naprawy ale nie stety po niemiecku i jak na złość to co mnie interesuje to na pierwszy żut oka ( po obrazkach ) to nie ma.

apropo to może ktoś zna tachniczny niemiecki??

S

S-LINE

pytaj sie o co chodzi zawsze robilem swoje motocykle jak mialem a jak mozesz podeslij ta naprawe po niemiecku bo techniczny niemiecki kumam i to dosc dobrze

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
pytaj sie o co chodzi zawsze robilem swoje motocykle jak mialem a jak mozesz podeslij ta naprawe po niemiecku bo techniczny niemiecki kumam i to dosc dobrze
ok poskanuje te instrukcie to co mnie interesuje i wyśle ci na priv.

A włąśnie to kurde te łańcuszki rozrządu sie troche róznią od samochodowych i jak sprawdzic na ile on jest wyciągniety a na ile nie?

pozatym to motocykl Honda rebel 125 tam jest taki dziwny napinacz rozrządu na śrube i spręzyne
http://czescihonda.motorista.pl/szukaj/model,1,1996,CA125T,45,
jak kurcze wyregulować napięcie tego rozrządu?

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
lancuch jest dziwny taki jakby tasmowy ??? :) cos takiego takiego ??? http://image.ceneo.pl/data/products...j-lancuch-do-skrzyni-multitronic-cvt-1453.jpg kolega nauczyl mnie sprawdzac takie lancuchy...bierzesz kladziesz go na stole jego jedna polowe, nastepnie druga ma zwisac jezeli wychylenie lancucha bedzie wieksze jak 30stopni to juz jest szrot a napinacz jak mozesz zrob mi zdjecie???
klikni na ten link co podałem weź wybierz grupe silnik ,potem rozrząd to zobaczysz o co kaman .
Pozatym zeby wyjąc łancóch to albo musze go rozpiąć a niemam czym albo rozebrać silnik do golasa zeby go wyjąc w całości wiec wolał bym sprawdzić jakoś na motocyklu czy jest do wymiany

pozatym narazie nie moge znaleść nawet w tej instrukcij naprawy jaka jest tolerancja miedzy wałkiem rozrządu a panewkami .
Bo mi sie przytarł i koles zabielił i teraz pasowało by to wiedzieć zeby coś z tym dalej zrobic czy wystarczą nowe panewki czy dorabiać panewki do tego już zabielonego wałka

mateusek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
183
Miasto
Dublin -Kraków
samonapinacz sprezyna tam jest i ona reguluje z tego co widze Obelix a gdzie sie zatarł na dole czy na tłoku? bo jak cylinder jest zoorany to tak jak pisałem uzywka Cie ratuje..

S

S-LINE

ok wiem jaki to napinacz :D Z tyłu cylindra pod gaźnikiem widoczny jest łeb śruby na klucz 10... leb z cylindrem uszczelniony jest podkladka miedziana... poluzuj tylko nie wykrecaj tę śrubę, tak by luzno się obracała i z powrotem przykręć z czuciem to zrob bo tam jest delikatny gwint.. momencie poluzowania napinacz rozrządu automatycznie skoryguje naprężenie łańcucha...tam lancuszek jest na srodku walka rozrzadu...zobacz czy mozesz uniesclancuszek nad zebatke na jakiejs ze skrajnej strony...z reszta tam lancuszek slychac jak napierdziela :)

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
samonapinacz sprezyna tam jest i ona reguluje z tego co widze Obelix a gdzie sie zatarł na dole czy na tłoku? bo jak cylinder jest zoorany to tak jak pisałem uzywka Cie ratuje..
no jak sie dokładnie przyjrzysz zresztą póżniej wkleje to z instrukcij to to nie jest samonapinacz tylko tam jest śruba do regulacij.
mateusek pisałem ze zatarł sie wałek rozrządu z tego co mi wiadomo to jest u góry reszta silnika jest ok mam wątpliwości jeszcze do pompy oleju.

ok wiem jaki to napinacz :D Z tyłu cylindra pod gaźnikiem widoczny jest łeb śruby na klucz 10... leb z cylindrem uszczelniony jest podkladka miedziana... poluzuj tylko nie wykrecaj tę śrubę, tak by luzno się obracała i z powrotem przykręć z czuciem to zrob bo tam jest delikatny gwint.. momencie poluzowania napinacz rozrządu automatycznie skoryguje naprężenie łańcucha...tam lancuszek jest na srodku walka rozrzadu...zobacz czy mozesz uniesclancuszek nad zebatke na jakiejs ze skrajnej strony...z reszta tam lancuszek slychac jak napierdziela :)
no ok, ale mi sie wydaje ze ten napinacz to inaczej działa bo tam na koncu śruby jest miejsce na kwadratowy klucz Zeby pokręcić tą sróbką .
Jutro wkleje skan z tej niemieckiej instrukcij to przetłumaczysz jak coś i bedzie wiadomo .
Narazie dzieki panowie za dyskusje lece spac bo wczoraj troche posiedziałem .
Dobranoc

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
Honda CA 125 Rebel dane techniczne i regulacyjne.

Wklejam tu, bo być może się to komuś przyda, co prawda po niemiecku ale może ktoś przetłumaczy tu prośba do kolegi S-LINE jeśli bedziesz miał troche czasu.

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
A tu chyba jest jak regulować ten nieszczesny napinacz łańcucha rozrządu jeśli by ktoś przetłumaczył stawiam dobra flache:D

S

S-LINE

potrzebujesz rozumiem ustawienie rozrzadu jak napiac lancuch i momenty dokrecania???

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
tak i jeszcze jak by gdzieś tam pisało luz miedzy wałkiem rozrządu a panewką czyli tolerancja

S

S-LINE

pompa oleju 10Nm
swieca 12Nm
nakretka dzwigienki zaworowej 10 Nm
glwica z podstawa 23Nm
pokrywa zaworowa 10Nm
spust oleju 25Nm
wirnik 60Nm
nakretka mocujaca silnik 54Nm

z tego co wyczytalem w celu napiecia lancuszka rozrzadu musimy poluzowac ta srube i powoli pokrecic wałem na GMP a następnie ja dokrecic z siła 10-12 Nm... wedlug mnie to taki jakby polautomatyczny napinacz:)

jak mozesz zmierz mi srednice walka rozrzadu :) to jutro postaram sie przetlumaczyc:)

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
pompa oleju 10Nm
swieca 12Nm
nakretka dzwigienki zaworowej 10 Nm
glwica z podstawa 23Nm
pokrywa zaworowa 10Nm
spust oleju 25Nm
wirnik 60Nm
nakretka mocujaca silnik 54Nm

z tego co wyczytalem w celu napiecia lancuszka rozrzadu musimy poluzowac ta srube i powoli pokrecic wałem na GMP a następnie ja dokrecic z siła 10-12 Nm... wedlug mnie to taki jakby polautomatyczny napinacz:)

jak mozesz zmierz mi srednice walka rozrzadu :) to jutro postaram sie przetlumaczyc:)
dzięki bardzo za pomoc i checi .

wałka ci nie zmierze bo wysłałem do Bydgoszczy do firmy
http://www.swiatek.com.pl/go.live.php
zabielili bo był tylko lekko przytarty (a konkretniw wytarła sie panewka)
teraz przydała by sie tolerancja z jaka to pracuje
żeby podjąc decyzje czy nowe panewki robic czy zastosować orginalne.

mam nadal wątpliwości co do tego napinacza gdyz widziałem jak on wygląda w orginale .
On poprostu naciaga jedną łyżwę wyginając ją w łuk co powoduje napięcie łańcucha .

jak byś mógł spojrzeć jeszce raz na ten obrazek poniżej.
Zaznaczyłem go czerwona strzałką to jest sruba regulacyjna napiecia tego łąńcucha jest tam pokazany taki specyjalny klucz którym sie pokręca i potem kontruje. sory ze truje dupe ale jak czegoś nie jestem pewny to tak truje zawsze:D.
napinacz.jpg

Do góry Bottom