• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Panowie, temat rzeka: skąd trwałe i dobre żarówki H1 i H7?

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
498
Miasto
Podkarpacie
@heniek1000 Ja w hurtowni dwupak h7 narwy mam za 19.50 a dwupak philips mam za 30,50 zl . Nie widzę jakieś dużej różnicy w cenie (pisałeś ze razy 10) za to w jakości tak .

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
520
Skala jest powiększona żeby zobrazować lepiej czytelnikowi temat.

Ja nie piszę o Narvie tylko o chinolu z Auchana ;)

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
76
Użytkownik szuka Osram Made In Germany a znajduje tylko Made In China. A ta Narva to Made In Co?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
520
Widzicie @blayders robi podstawowy błąd marketingowy w prowadzeniu biznesu, bo tam gdzie trzeba podnieść samochód, zdjąć koło, nadkole, odkręcić zderzak zakłada się najgorszego chinola.

Jest prosta zasada...tam gdzie najwięcej ekwilibrystyki przy wymianie żarówki tam zakłada się największy śmietnik. O wymemlaniu żarówki tłustą łapą, to nawet nie wspominam.
I biznes żarówkowy się kręci co roku...jak lampki choinkowe na święta.

Dobrze, że heniek nie ma swojego warsztatu :D

Wiadomo....u siebie to się zakłada Philipsa ;)

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
76
Dobre :)

A do mnie nowe oczy właśnie przyszły. Zobaczymy co to. Wymiarami wchodzą ślicznie obok halogenów. Z foto z neta wynika - że niby tam mają jakiś mocny strumień. Ciekawe jak to wyjdzie ze zderzaka, czy uda mi się wydłużyć strumień świateł mijania... zobaczymy

Oczywiście oczęta full china ale obudowa z alu oraz klosz szklany, właśnie to sprawdziłam. Ci, co to na terenówkach pomontowali chwalą.

Załączniki

• IMG_20250401_135036264_HDR~2.jpg
    IMG_20250401_135036264_HDR~2.jpg
    496 KB · Wyświetleń: 10

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1373
jeszcze o jednym wszyscy zapomnieli: stan reflektorów.
za przeproszeniem ##uja dadzą nawet najlepsze żarówki jak lustro będzie wypalone a szkło matowe.

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
76
@Drugi2, jutro pstryknę foto. Moje lampy są jak nowe lecz i tak z deka je przypoleruję. Nie są matowe lecz już czuję pod palcem lekkie ziarno. Odbłyśniki natomiast super piękne.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
520
jeszcze o jednym wszyscy zapomnieli: stan reflektorów.
za przeproszeniem ##uja dadzą nawet najlepsze żarówki jak lustro będzie wypalone a szkło matowe.
O przepraszam bardzo, heniek pisał...
Żarówka to Ci chu. da. Lampa, reflektor technologia to tak, to może Ci dać REALNE przełożenie na prędkość na drodze.
Więc, proszę tu nie umniejszać mojej roli ;)
W sensie, że chodziło mi o ich stan ;) :D

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1373
O przepraszam bardzo, heniek pisał...

Żarówka to Ci chu. da. Lampa, reflektor technologia to tak, to może Ci dać REALNE przełożenie na prędkość na drodze.

Więc, proszę tu nie umniejszać mojej roli ;)

W sensie, że chodziło mi o ich stan ;) :D

już ci tłumaczyłem kilkukrotnie, że jestem misiem o bardzo małym rozumku i czasami nie nadążam za tobą ;)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3319
Miasto
PZ
Dobre :)

A do mnie nowe oczy właśnie przyszły. Zobaczymy co to. Wymiarami wchodzą ślicznie obok halogenów. Z foto z neta wynika - że niby tam mają jakiś mocny strumień. Ciekawe jak to wyjdzie ze zderzaka, czy uda mi się wydłużyć strumień świateł mijania... zobaczymy

Oczywiście oczęta full china ale obudowa z alu oraz klosz szklany, właśnie to sprawdziłam. Ci, co to na terenówkach pomontowali chwalą.
Niby temat prosty a jednak można referat napisać:)
Twoje pytanie brzmi które żarówki są made in germany bo tam robią najlepiej, jak będę w pracy to postaram się zapamiętać sprawdzić jakie my sprzedajemy, osobiście kieruję się zasadą żeby kupować te które są najtańsze w hurtowni przy czym żeby marka była normalna a nie jakaś dziwna, zazwyczaj to wychodzi 7.50-8 zł w zakupie, sprzedajemy za 15 zł H7 i klienci zadowoleni że tak tanio:)
Z trwałością też nie jest źle bo nikt nie narzeka że musi często zmieniać.
Ogólnie żarówki H7 są obarczone klątwą od samego początku, są stworzone po to żeby się przepalać, nie pamiętam gdzie to widziałem ale było mówione o tym że żarówki H4 żyją dłużej bo są duże, żarnik w środku pracuje w niższej temperaturze i dlatego dłużej żyje a H7 jest mała toteż nagrzewa się bardziej i żyje krócej.
Coś w tym jest bo żarówek H4 kupujemy mało, myślę że 1/3 H4 i 2/3 H7 ilościowo.
Druga sprawa żarówka najwięcej dostaje po uszach przy włączaniu, jest w sprzedaży t.zw. miękki start i druga sprawa napięcie pracy, w moich samochodach zauważyłem że żarówki potrafią świecić latami, dlaczego? Bo mam ch...e ładowanie:D niestety albo stety ale na poziomie 13-13.5 volt, prawidłowo powinno być 14.5volt, w niektórych samochodach występują skoki napięcia generowane przez alternator, dlaczego? bo tak.
Odnośnie tego że światła świecą daleko, blisko, słabo, mocno, są różne powody, czynniki, pracuję na skp, ustawiam ludziom światła za darmo, przyjeżdżają na ustawienie świateł a przyczyny wychodzą różne, uszkodzone mocowanie odbłyśnika, matowe klosze, uszkodzone odbłyśniki, warto podjechać na stację poprosić o ustawienie, diagnosta powie ci światła dają twoje lampy, ustawi jeśli będzie trzeba.
Odnośnie lamp LED które kupiłeś podniesienie napięcia może nic nie dać bo one mogą mieć w środku sterownik który ustala odpowiednie napięcie.
Finalnie powiem ci że faktycznie kiedyś to było a teraz już nie ma... :) mam stare audi trzydziestoletnie z Ori lampami, które mają szklane klosze, brak soczewek i świecą lepiej niż nie jedne soczewkowe, w tych drugich zazwyczaj jest problem z zabrudzeniem odbłyśnika i soczewki, wiem bo rozbierałem kilka razy lampy soczewkowe w autobusie Solaris, które nawiasem mówiąc pasują do BMW E30, czasami wystarczy przeczyscić i świecą jak nowe. Chodzi mi o to że największą robotę robi sama lampa a żarówka to tak powiedzmy 30% sukcesu

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
76
Tu chodzi o jakość gazów wewnątrz żarówki. Te made in china grzeją się na bank nie w tym, co te made in Germany. Cena o tym przesądza. Nie kupisz nigdzie na zachodzie Osram H7 za 1.80eur w hurcie a w Polsce tak. Oglądałem wczoraj jakieś dwie no name H7. Jedna china, druga Hungary i trzecia ta niemiecka. Żarnik w chińskiej jest jakby luźniejszy, gdy bujasz żarówkę on bardziej lata na boki w stosunku do tej z Węgier i Niemiec. Zrobiłem też teścik. Zbiłem je i porównałem gęstość szkła. Chińczyka przygniotłem łyżeczką i pękł od razu a niemaca gniotłem dość mocniej żabką. Jednak różnice jakościowe są widoczne gołym okiem.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
236
Miasto
Rzeszów
Coś w tym jest bo żarówek H4 kupujemy mało, myślę że 1/3 H4 i 2/3 H7 ilościowo.
Nie pamiętam kiedy ostatni raz widziałem H4 w aucie, nie licząc przypadku, gdy jakoś ze 2 tygodnie temu wymieniałem żarówki w MAN-ie i trochę zaskoczony zauważyłem, że jako przeciwmgielna z przodu świeci tam właśnie H4.

Alpari

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Ja w swoich autach i dla klientów mających problemy z przepalaniem się żarówek stosuję najczęściej Osram Ultra Life lub Philips Long Life. Np. w Peugeocie koleżanki 5 lat działają bez problemu a jeździ dość dużo. Wcześniej zwykłe zwykle wytrzymywały 3 do 6 miesięcy.

Żarówki te na pierwszy rzut oka mają znacznie grubsze żarniki. Światło jest bardziej ciepłe, a nie zimne jak w tych wzmocnionych. Ale co kto woli.

Grzegorz.Józefów

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
399
Miasto
Józefów
Ja swego czasu zakładałem sobie i klientom jakieś long live i faktycznie świeciły dłużej ale ile dłużej nie wiem, nie pisałem pracy doktorskiej na temat długości świecenia żarówki
natomiast ostatnio przerzuciłem klientów na ciut droższe ale żarówki ŻARÓWKA H7 12V/55W PX26D ULTRA LIFE które mają 4 letnią gwarancję :)
Nie wiem czy wiecie ale każda rzecz w tym także żarówka ma normalnie 2 lata gwarancji i tylko za parę zł nikomu nie chce się bawić w papierologię bo pisania masa a wartość towaru mała

Do góry Bottom