• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Partner 2 hdi nie pali

till121

Bywalec
Punktów
0
Miasto
oświęcim
Witam mam problem z partnerem rok 2004, nie pali raz za czasu zapali, ale bardzo rzadko pokazuje błąd czujnika polożenia wałka rozrzadu(sygnał niezrozumiały,wartości otrzymane nieprawidłowe) jak juz zapali synchronizacja walka i walu ok. Sygnal z czujnika wałka i wału korbowego mierzyłem oscyloskopem podczas rozruchu i pracy sa Ok. Rozrzad ustawienie ok sprzwdzilem 5 razy na blokadach, nawey wtrysk wyciaglem w celu ustawienia Gornego polozenia tloka. Wymienilem BSI sterownik silnika objawy te same. instalacja w komorze silmika ok. Zasilanie sterownika ok wg. schematu. Błagam o pomoc

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Co to za silnik do ch.ja?! Co najmniej trzy rodzaje HDi wychodziło w tych pojazdach, to nie forum wróżek jest.

till121

Bywalec
Punktów
0
Miasto
oświęcim
zapali gdy go podaję a potem gaśnie jak tylko przestaje go dawać i wtedy już nie widzi obrotów wału korbowego i ciśnienia CR. odczekam 12 sekund, az wylaczy bdm zasilanie i krece znowu to widzi obroty i cisnienie, po kilku sekundach krecenia znowu zanik obrotow i cisnienia, a czasami zapali nawet bez wykasowania bledu czujn.poloz.walka, ale bardzo rzadko

przerwe miedzy kolem a czujnikiem 0.5 ustawiłem, kola kliny wszystko ok, blokady wkladam wyciagam z lekkim oporem,normalnie masakra, na wal korbowy pokazuje katalog 2 rodzaje czujnikow roznia sie oporem mam taki i taki i dalej nic

Ostatnia edycja:

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Witam mam problem z partnerem rok 2004, nie pali raz za czasu zapali, ale bardzo rzadko pokazuje błąd czujnika polożenia wałka rozrzadu(sygnał niezrozumiały,wartości otrzymane nieprawidłowe) jak juz zapali synchronizacja walka i walu ok. Sygnal z czujnika wałka i wału korbowego mierzyłem oscyloskopem podczas rozruchu i pracy sa Ok. Rozrzad ustawienie ok sprzwdzilem 5 razy na blokadach, nawey wtrysk wyciaglem w celu ustawienia Gornego polozenia tloka. Wymienilem BSI sterownik silnika objawy te same. instalacja w komorze silmika ok. Zasilanie sterownika ok wg. schematu. Błagam o pomoc
A może jednak wymień ten czujnik jak wskazuje komputernia. Brak lub niewłaściwy sygnał=brak synchronizacji a co za tym idzie brak palenia.

Ciśnienie paliwa jakie buduje na rozruchu (wtedy kiedy nie chce zapalić)?

till121

Bywalec
Punktów
0
Miasto
oświęcim
cisnienie prz rozruchu 230 bar +/- 20 ide krecic

teraz mialem do 34 Mpa, ide spr znowu zasilanie na czujniku wałku

ok sygnał jest, obroty silnika skacza przy rozruchu 120 do 256

wymienie czujnik polozenia walu dam o innej rezystancji bo sa 2 rodzane 400 i 480 om. nie wiem jaki byl zalozony brak oryginalu.

sorki 390 i 450 om

aha brak napiecia na wtryskach !!!!!

jak juz zapali to pokazuje 71 V na wtrys.

Ostatnia edycja:

till121

Bywalec
Punktów
0
Miasto
oświęcim
k.j.mać czujnik cisnienia podmieniony, wtryskiwacze na przelew nie puszczaja, zawory pompy wymienione, napiecia dobre

silnik podczas rozruchu obroty ma rowne, ale parametry obrotow i cisnienia cr , sie zmieniaja widac to na testerze czemu????

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom