• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat 1,9 TDI 130KM - rura od turbo puchnie

Jasiek_autonaprawa

Uczestnik
Punktów
2
Panowie, czy spotkaliście się z czymś takim, że rura od turbo przy przegazowaniu silnika "puchła" jak balon? Zastanawiam się na ile jest to normalne, a na ile spowodowane może być np. zużytą rurą albo zbyt dużym doładowaniem. chodzi o rurę która idzie do intercoolera w passacie 1.9tdi 130 konnym..

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Co znaczy puchła jak balon? Wystarczy podejrzeć parametry ciśnienia podczas jazdy i będzie wszystko wiadomo. Zapewne guma od oleju się miękka zrobiła i puchnie.

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Pytanie jak bardzo to puchnie bo to ze sie weze lekko rozszezaja to normalne

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
W ogóle ciekawe określenie, bez żadnych parametrów technicznych, po prostu puchnie.

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Może zanim zaczniecie pisać o zatkanych kolektorach czy intercoolerze to dowiemy sie jak sprawa z ciśnieniem doładowania

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
No i jak zawsze najpierw jedni stawiają gościa do pionu ,potem inni skaczą z radami .

Jasiek_autonaprawa

Uczestnik
Punktów
2
Sorry panowie, że mało precyzyjnie się wypowiedziałem. Puchnie dość znacznie, dlatego ciężko opisać czy to jest "w normie" czy nie. Dzisiaj sprawdze ciśnienie i jak mi się uda to nagram filmik spod maski, żeby Wam pokazać.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Tak już lepiej, bo my też tylko ludzie . Tylko ze praktyką ,ale niestety nikt nie jest jasnowidz.

riko

SuperMechanior
Punktów
19
Sorry panowie, że mało precyzyjnie się wypowiedziałem. Puchnie dość znacznie, dlatego ciężko opisać czy to jest "w normie" czy nie. Dzisiaj sprawdze ciśnienie i jak mi się uda to nagram filmik spod maski, żeby Wam pokazać.

kolego podaj wartości ciśnienia zmierzone w określonych warunkach , bo ja filmowcem nie jestem.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Wiele razy miałem przypadek przeładowującego turbo i węże nigdy nie puchły jak balon
Panowie, czy spotkaliście się z czymś takim, że rura od turbo przy przegazowaniu silnika "puchła" jak balon? Zastanawiam się na ile jest to normalne, a na ile spowodowane może być np. zużytą rurą albo zbyt dużym doładowaniem. chodzi o rurę która idzie do intercoolera w passacie 1.9tdi 130 konnym..

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Proponuję zdemontować rurę która puchnie najbardziej i wysłać ją do osoby która wróży z wosku, niech wyleje na rurę to się dowiesz co się dzieje.

Do góry Bottom