• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat B4, zapowietrzające się hamulce.

mati1904

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
STG
Witam, może wy mi pomożecie rozwiązać ten problem.
Chodzi o to że w moim Passacie B4 1,9TDI, ciągle zapowietrzają się hamulce. Powietrze zbiera się tylko w lewym tylnim cylinderku.
Odpowietrzenie układu pomaga tylko na ok. tydzień potem pedał jest miękki i wpada do końca w podłogę i złącza się ABS nawet przy lekkim hamowaniu.

Teraz napisze co było wymienione:
- cylinderki tył 2 szt,
- zaciski przód były zregerenowane (nie puszczają)
- został zmieniony cały komplet (serwo, pompa hamulcowa, pompa ABS) na używane podobno całkowicie sprawne.
-nowy płyn hamucowy + odpowierzenie układu.
Nigdzie nie widać żadnych wycieków.

Wydałem już na to ponad 600 zł a problem jak był tak jest.
Mechanik proponuję kolejną wymiane pompy hamulcowej tym razem na nową (220 zł + robota) i koszta rosną.
Ma ktoś jakąś radę co sprawdzić, zrobić ?

Dodam jeszcze, że przy uruchomionym silniku gdy wcisnę pedał hamulca opada on bardzo powoli na dół a powinien chyba stać w miejscu.

Ostatnia edycja:

mati1904

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
STG
Przy podpięciu VAG-a nie ma błędów.
Wcześniej ABS nie działał wcale był uszkodzony jeden czujnik w kole i 2 elektrozawory w pompie. Po wymianie pompy i czujnika wszystko działa jak należy. Ogólnie gdy układ jest odpowietrzony to ABS przy normalnym hamowaniu się nie załącza wszystko działa tak jak powinno, tylko tak po tygodniu gdy pedał już wpada w podłogę to na końcu skoku pedału uruchamia się ABS no i wtedy dopiero auto zaczyna hamować.

mati1904

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
STG
Najbardziej interesuje mnie to skąd się bierze powietrze w układzie skoro wszystko wygląda na szczelne.
Czy możliwe, że to jednak pompa zapowietrza układ, ale dlaczego wtedy powietrze jest tylko w tylnim lewym cylinderku ? Cylinderek jest nowy, okładziny i bębny są ok.
Ręczny trzyma na 4 ząbkach, że nie da się obrócić koła a po jego zwolnieniu koło obraca się luźno, więc stan okładzin i bębna, myślę że jest dobry chyba że sie mylę.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
No to możesz mi to wytłumaczyć ?
a ty możesz wytłumaczyć
jak wymieniałeś te cylinderki to zacisnąłeś przewody? czy płyn wyleciał do zera i zalałeś świeży przy okazji go wymieniając?

Może być taka sytuacja, że masz bardzo mocno zużyte okładziny szczęk hamulcowych lub bębny tego koła lub wadliwie działający samoregulator. Wtedy cylinderek hamulcowy wykonuje bardzo duży skok i przy lekkiej nieszczelności (na uszczelnieniach tłoczków) będzie zasysał powietrze, choć nie będzie żadnych wycieków płynu.
tu masz odpowiedź i nie szukaj dziury w całym...

wrzuć mu do bagarka że 300kg i dopiero odpowietrz...tylko z kanału nie z podnośnika...

Ostatnia edycja:

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
też miałem napisać żeby uruchomić procedurkę odpowietrzania ABS-u, ale nie wiem co autor posta wykombinował z tymi hamulcami? Dlatego też zadałem pytanie o płyn, czy cały wyleciał, może ABS złapał powietrza? No narazie info brak od autora...

mati1904

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
STG
No taką czynność jak odpowietrzenie potrafię zrobić sam (no z pomocnikiem do pompowania ;-)
I z każdego innego odpowietrznika leci sam płyn a z tylniego lewego idzie DUŻO powietrza zanim poleci sam płyn. Robiłem to już 2-3 razy i za każdym jest to samo.
Mechanik także mi mówił, że powietrze zbiera sie w tym kole i dlatego był wymieniony tam cylinderek, ale nie pomogło.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
dlatego zapytalem o płyn, czy wyleciał cały?
Ja robiłem tak i zawsze skutkowało: odpowietrzałem cały układ, jazda testowa z hamowaniem na piasku do uruchomienia ABS-u i odpowietrzanie jeszcze raz.
Nie miałem auta na które by ktoś narzekał na hamulce...:D

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
Przecież jest ABS to jaki korektor hamowania i do czego.
a co ma abs do korektora siły hamowania?przecież korektor to czysty układ mechaniczno-hydrauliczny,i ma za zadanie odpowiednio rozłożyć siłę hamowania pomiędzy tyłem a przodem a abs ma przeciw działać blokowaniu się poszczególnych kół,mogą być to np.koła po przekątnych,w tym passacie powinien być korektor,i szedłbym drogą kolegi,z londynu.

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
ale są 2 wyjścia na prawe i lewe koło

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Mogą być wersje z ABS i korektorem siły hamowania, w sumie oba systemy służą hamulcom ale jednak sens ich działania jest trochę inny...

No taką czynność jak odpowietrzenie potrafię zrobić sam (no z pomocnikiem do pompowania ;-)
I z każdego innego odpowietrznika leci sam płyn a z tylniego lewego idzie DUŻO powietrza zanim poleci sam płyn. Robiłem to już 2-3 razy i za każdym jest to samo.
Mechanik także mi mówił, że powietrze zbiera sie w tym kole i dlatego był wymieniony tam cylinderek, ale nie pomogło.
W sumie istotne jest czy powietrze wychodzi od razu z cylinderka czy najpierw dużo płynu a dopiero później powietrze. Po tym można wywnioskować gdzie się ono gromadzi - czy z tyłu czy z przodu pojazdu...

Ostatnia edycja:

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
old - możesz przytoczyć to auto z ABS-em i korektorem . Marka.

Teoretycznie nie ma takiej możliwości, jak w temacie , nie ma co dalej
rozwijać tematu. Należy prawidłowo odpowietrzyć ukł. ham.

Korektor siły hamowania to urządzenie, które stosowane jest w samochodach bez układu układu ABS. Jego główną funkcją jest zagwarantowanie odpowiedniej proporcji obciążenia pomiędzy przednią i tylną osią samochodu w trakcie hamowania.
Treść tej informacji wyciągnięta od producenta korektora.
Jeżeli dalej okażesz się niedowiarkiem podam Ci stronę www.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom