• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat B5 1997 centralny nie zamyka

lesiu59

Początkujący
Punktów
1
Witam forumowiczów. Mam następujący problem z moim paskiem a mianowicie chodzi o centralny zamek. Problem polega na tym że CZ nie działa z pilota, gdy próbuję zamknąć z kluczyka też jest brak jakiejkolwiek reakcji. Jedynie to zadziała z kluczyka jak w bagazniku przekrece, wtedy zamknie przednie prawe drzwi, tylne lewe i bagażnik, a jak przekręce kluczykiem w bagażniku to się otworzy to co wcześniej zostało zamknięte. Pytanie moje jest takie dlaczego od strony kierowcy nie ma reakcji żadnej na kluczyk? Od środka też zamyka i otwiera tylko bagażnik drzwi przód prawe i tył lewe. Pomocy gdyż auto ciągle otwarte pod blokiem passat B5 1.6 benzyna sedan 1997rok

nieldos

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
287
Miasto
Zachodniopomorskie
A od strony pasażera? Najprawdopodobniej podnieść wykładzine pod nogami kierowcy i albo moduł komfortu pływa w wodzie albo zgniły kable też pewnie w okolicach modułu komfortu bodajże na wysokości rączki do otwierania maski są łączone do siebie...

lesiu59

Początkujący
Punktów
1
Wczoraj wyciągałem moduł i dwa kable łączyłem (utleniły się) i wtedy zadziałał cz ale tak jak pisałem zamknie po przekręceniu w bagażniku po przekątnej i od środka (wcześniej tylko bagażnik reagował) kostka od modułu była wilgotna i też zaśniedziała. Sprawdzić wszystkie kabelki po kolei? Nie wymagam zamykania z pilota ale żebym mógł chociaż zamknąć wszystkie drzwi od kierowcy a nie połowę passata bagażnikiem :) i jest możliwe że przez to nie działa radio?

Od strony pasażera zamek się kręci o 360° (pewnie wkładka do wymiany)

nieldos

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
287
Miasto
Zachodniopomorskie
Nie szczęsna łopatka pewnie złamana... musisz sprawdzić kable ... zdjąć taśme parciana i pod nią szukać... robiłem kiedyś passata po 3 elektromechanikach i nic a ja wyrzuciłem fotel wykładzina do góry i cm po cm i się udało... sprawdź też dobrze czy w module w kostce nie jest zielono jak go otworzysz ... bo też lubiały gnić w środku a zamykany jest na zatrzaski...

lesiu59

Początkujący
Punktów
1
W module w tej kostce jest zielono (ale do połowy) a łopatkę da radę jakoś wymienić lub naprawić?

nieldos

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
287
Miasto
Zachodniopomorskie
Musisz sprawdzić czy ma przejście na tych pinach co są zielone a łopatke sam wymienisz a kupisz ją w motoryzacyjnym... fakt że te chińskie ciężko się zakłada ale jest to możliwe ;) musisz wykręcić wkładke i zobaczysz co się stało... Musisz otworzyć drzwi i zobaczysz gumową zaślepkę a pod nią torxa na forum b5 pewnie jest krok po kroku a na youtubie masz filmik jak wymienić łopatkę jak to ona oczywiście pękła...

lesiu59

Początkujący
Punktów
1
Łopatkę jakoś ogarne. Dzisiaj się pobawię z tym. Wczoraj udało się zrobić chociaż tak że szyby się nie opuszczają same :) a te styki da radę wyczyścić czy już "po zawodach" ? Jeśli okaże się że moduł do wymiany to trzeba jakoś kodować? Czy żeby trybilo z klucza nie trzeba?

nieldos

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
287
Miasto
Zachodniopomorskie
Moduł musi mieć to samo oznaczenie to nie trzeba a kup coś do czyszczenia styków i może coś pomoże a preparat to koszt około 10 zł. Obejrzyj dobrze przewody a pewnie znajdziesz usterke.

lesiu59

Początkujący
Punktów
1
Ok tak zrobię. Dzięki wielkie za pomoc :) później będę robił i dam znać jak poszło i napiszę co było bo może komuś też się to przyda

Tonink

Początkujący
Punktów
5
Jeszcze dobrze jest zajrzeć pod gumową osłonę miedzy drzwiami a karoserią gdzie przechodzi wiązka. Tam zazwyczaj łamią się przewody.

Do góry Bottom