• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

PASSAT B5 AUTOMAT 1.9 TDI 2001 R/!!!

benitto

Początkujący
Punktów
0
Miasto
olsztyn
Witam , mamy mały problem z Passatem b5 2001r 1.9tdi automat, kod silnika AVB. Po odpaleniu auta wentylatory włączają się jak szalone i żadne biegi nie wchodzą. Czujnik temperatury sprawny, po podłączniu do komputera wyskoczyły błędy:
00258 elektrozawór 1 obówd przerwany
00260 elektrozawór 2 obwód przerwany
00262 elektrozawór 3 obówdmprzerwany
00266 elektrozawór5 obwód przerwany
01236 elektro magnes nad biegu
00270 elektrozawór 7
Dodam że wiązka została sprawdzona.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
Sprawdź bezpieczniki. Zobacz czy we wtyczce masz dwa + i masę. Nie napisałeś jaka skrzynia... jeśli multitronik to możliwe że sterownik skrzyni zmarł.

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
Po przeanalizowaniu kodów błędów musiałem napisać nowy post. Masz skrzynię czterobiegową AG4 (01N). Według Twojej rozpiski kodów przypuszczam że coś się dzieje z minusem, który aktywuje elektrozawory. Nie ma elektrozaworu nr.6, on ma oddzielną masę, reszta elektrozaworów ma wspólną. Sprawdź dokładnie "wiązkę" wewnątrz skrzyni. Ps. Vw Passat nigdy nie miał skrzyni CVT multitronik, zarezerwowane dla Audi.

Załączniki

• AG4.jpg
    AG4.jpg
    73,9 KB · Wyświetleń: 22
Ostatnia edycja:

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
patrz kurde:) zapędziłem sie:)

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
Poprawiam swój powyższy post: Po przeanalizowaniu kodów błędów musiałem napisać nowy post. Masz skrzynię czterobiegową AG4 (01N). Według Twojej rozpiski kodów przypuszczam że coś się dzieje z plusem. Minus aktywuje elektrozawory. Nie ma elektrozaworu nr.6, on ma oddzielny plus, reszta elektrozaworów ma wspólny plus. Sprawdź dokładnie "wiązkę" wewnątrz skrzyni. Ps. Vw Passat nigdy nie miał skrzyni CVT multitronik, zarezerwowane dla Audi.
Miałem przypadki uszkodzenia połączeń lutowanych pod klapką gniazda. Przesyłam schemat połączeń elektrozaworów.

Załączniki

• Wiązka.jpg
    Wiązka.jpg
    432,2 KB · Wyświetleń: 23
  • AG4.jpg
    AG4.jpg
    1 MB · Wyświetleń: 31
Ostatnia edycja:
Do góry Bottom