• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat B5 FL - pytanie

mania996

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lębork
Witam serdecznie
Jestem posiadaczem słynnego wsio wozu o silniku 1.9 101 AVB.
Posiadam to auto już 3 rok i co chwilę jakieś kłopoty.
Dwa lata temu przeszedł kapitalny remont silnika została założona głowica od AWX po kapitalnym jej remoncie (szlify, wymianie zaworów, nowy wałek panewki szklanki firmy INA).
Pompowtryski zostały tylko wymiana ogumienia i wprowadzona korekta.
Założyłem turbo od AWX, zmieniłem intelcooler firmy Fmic i mapa na 141 km. Przez rok było okej , w tamtym roku wymieniałem znów gumki na pompowtryskach gdyż dwa miały luzy i gniazda zostały poprawione. Przez pewien czas było okej do czasu tegorocznych przymrozków. Auto zaczęło na zimnym silniku telepotać ale przez chwilę przy 2 tyś obrotów na ciepłym czuć delikatne szarpanie.
W wyniku czego wyszło że znów pompowtryski.

Pytanie teraz do was chciałbym wrzucić pompowtryski od AWX 130 lub 150 ARL ale pytanie czy dawać głowice do szlifu dokładnego ponownie czy macie jakieś inne pomysły na wyrobione gniazda? Czy po przejechaniu 82 tyś lepiej przy takim remoncie wymieniać wałek z panewkami?

Zdjęcie mojego autka dla uwagi.

Załączniki

• FB_IMG_1544876943349.jpg
    FB_IMG_1544876943349.jpg
    165,7 KB · Wyświetleń: 16

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
nie bardzo rozumiem stwierdzenie że gniazda zostały poprawione...
jedyna naprawa gniazd to przy zdjętej głowicy wstawienie tulejek.
co do wałka i popychaczy to jeśli były wymieniane a olej zalany z dobrą normą to nie widzę potrzeby ponownej wymiany.
przy zdjętej pokrywie zaworów można stwierdzić co z walkiem i popychaczami. jak zdecydujesz się an wstawianie tulejek to przy rozbiórce wyjdzie co z panewkami wałka itp.

mania996

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lębork
nie bardzo rozumiem stwierdzenie że gniazda zostały poprawione...
jedyna naprawa gniazd to przy zdjętej głowicy wstawienie tulejek.
co do wałka i popychaczy to jeśli były wymieniane a olej zalany z dobrą normą to nie widzę potrzeby ponownej wymiany.
przy zdjętej pokrywie zaworów można stwierdzić co z walkiem i popychaczami. jak zdecydujesz się an wstawianie tulejek to przy rozbiórce wyjdzie co z panewkami wałka itp.
Dokładnie chodziło mi o tulejowanie. Ale czy mozliwe że ogumienie znów poszło na pompowtryskach. I cYpompki od ARL/AWX będą pasowac

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
jeśli gniazda były porysowane to założenie nowych gumek pomoże na jakiś czas. jeśli dobrze zrozumiałem na obecnych gumkach jezdzisz około roku i teraz pojawiły się problemy??

tylko proszę bez pisania na priw... cały czas chodzi o gumki pompo-wtrysków:)

co do zmian pompo-wtrysków na inne to mam nadzieje że zdajesz sobie sprawę z tego że jak założysz od mocniejszej wersji (lub innej niż masz) to trzeba w sofcie grzebać...

Ostatnia edycja:

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
DAWIDEK widziałes zdjecie auta??? no wydaje mi sie ze przy tak pieknym zielonym kolorze mozna smiało zakladac nawet od 180 tki;)

mania996

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lębork
jeśli gniazda były porysowane to założenie nowych gumek pomoże na jakiś czas. jeśli dobrze zrozumiałem na obecnych gumkach jezdzisz około roku i teraz pojawiły się problemy??

tylko proszę bez pisania na priw... cały czas chodzi o gumki pompo-wtrysków:)

co do zmian pompo-wtrysków na inne to mam nadzieje że zdajesz sobie sprawę z tego że jak założysz od mocniejszej wersji (lub innej niż masz) to trzeba w sofcie grzebać...
Wiem że zmiana gryzie się z zmiana softu.
Ale po regeneracji głowicy mogłybyć porysowane gniazda wątpię.

Więc.macie jakieś inne propozycje

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
regeneracja regeneracji nie równa... masz na fakturze co zostało zrobione??

z całym szacunkiem do ciebie ale znam ludzi co twierdzą że generalny remont silnika to wymiana uszczelki pod głowicą a w głowicy samo planowanie było robione....znam również takich co twierdzą że badanie techniczne(roczne ze stemplem w dowodzie ) to to samo co przegląd w warsztacie (przy okazji wymianie oleju) służący sprawdzeniu auta co jest do wymiany....
zerknij na FV i sprawdz co było robione

mania996

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lębork
Z całym szacunkiem to jeżeli mowi o generalnym to generalnym. Nie przyszedłem tutaj się pytać i czytać sformułowan na temat co to jest generalny remont glowicy.

Proszę bardzo

Szlifowanie zaworów ,wymiana prowadnic zaworów , odkształcanie gniazda Pompowtryskiwacza , planowanie głowicy silnika
Sprawdzenie szczelności silnika , mycie głowicy w myjce ultradźwiękowej, wymiana popychacza.

Do góry Bottom