• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

passat b5 pisk przy ruchu kierownicą

bartek1080

Początkujący
Punktów
0
witam podczas jazdy słychać piszczący dźwięk z auta kiedy kierownicą delikatnie skręci się w prawo pisk ten nie rośnie ani nie maleje zawsze jest taki sam przy wolnej jeździe i przy szybszej

dodatkowo na postoju podobny pisk wydobywa się przy skręceniu kół na maxa w prawo i lewo
czo może być problemem

power

Początkujący
Punktów
0
miedziak95 passat b5 ma słynne wielowahaczowe zawieszenie. Tutaj nie obraca się kolumna sprężyna-amortyzator.
Pisk przy pełnym skręcie jest do pewnego stopnia normalny (u mnie też występuje). Przy pełnym skręcie rośnie ciśnienie w układzie wspomagania, pompa stawia większy opór i następuje uślizg paska.
Jeśli jednak słyszysz piski przy manewrowaniu nie do granicznego położenia kierownicy to do sprawdzenia napinacz paska wielorowkowego i ewentualnie wymiana samego paska.

bartek1080

Początkujący
Punktów
0
napinacz i pasek jest nowy wymieniłem ok 3 tyg temu przy wymianie pompy wody zastanawiam się nad sprzęgiełkiem alternatora gdzieś kiedyś czytałem ze ono sprawia podobny pisk przy manewrowaniu kierownicą

u mnie pisk w czasie jazdy słyszalny jest przy kontrowaniu kierownicy ponieważ opony ściągają auto i przy delikatnym odbiciu na prostym odcinku ok 5 cm ruchu kierownicą już słychać pisk

miedziak95

Bywalec
Punktów
1
Miasto
rybnik
sprawdź płyn w zbiorniku napięcie paska tam na dole jest napinacz 2 śrubki na imbus 6 albo 5 i na napinaczu 17 na tym pasku jest podajże wspomaganie i p.wody albo kompresor z klimy . Jak nie pomoże pokusił bym się o sprawdzenie geometri pojazdu

bartek1080

Początkujący
Punktów
0
geometria robiona w lutym tego roku pasek od alternatora był wymieniany 3 tyg temu wraz z pompą wody i rolką tak więc też odpada do klimatyzacji mam osobny pasek

miedziak95

Bywalec
Punktów
1
Miasto
rybnik
tam są2 paski i wspomaganie jest z czymś na pasku i na tym zwykłym napinaczu bo jest samo napinacz i ten zwykły na dole po prawej

Do góry Bottom